Administrația publică locală din România

Extras din proiect Cum descarc?

Fara a cunoaste evolutia istorica a institutiilor, nu vom putea intelege in toata plenitudinea si temeinicia lor aceste institutii ale administratiei publice centrale si locale.
Istoria administratiei publice este disciplina care se ocupa de evolutia sistemica, sincronica si diacronica a institutiilor, normelor si conceptiilor juridice ale poporului roman din cele mai vechi timpuri pana in vremea noastra.
Periodizarea Istoriei Administratiei Publice
1.Administratia monarhiei dacice-cuprinde perioada de la formarea statului dac centralizat, culminand cu perioada regelui Burebista si Decebal si pana la cucerirea Daciei de catre romani.(106 d.Hr)
2.Administratia si dualismul juridic-in Dacia, provincie a Imperiului Roman(106-274 d.Hr).Octavianus Augustus a divizat provinciile in doua mari categorii:provincii senatoriale si provincii imperiale.Principalele institutii ale administratiei centrale in provinciile romane erau Guvernatorul si Adunarea Provinciala.Administratia publica era alcatuita din reprezentantii oraselor din provincie, principala atributie era intretinerea cultului imparatului.
3.Administratia feudala-perioada faramitarii feudale, respectiv retragerea aureliana pana la formarea statelor romane centralizate in care are loc procesul de formare a legii tarii, vechiul drept cutumiar si perioada monarhiei centralizate, care cuprinde perioada de la formarea statelor romanesti si pana la revolutiile din 1821, in care apar primele legi scrise.
4.Administratia moderna capitalista-cuprinde perioada de la revolutiile burgheze din 1821si 1848 pana in anul 1947, un rol important in raspandirea relatiilor si noilor institutii capitaliste avandu-l Regulamentele Organice.
5.Administratia socialista-cuprinde perioada 23 august 1944-22 decembrie 1989.
Aceasta perioada a cuprins doua etape:
-  etapa 23 august 1944 - 30 decembrie 1947 in care, prin masurile politice de stanga s-a pregatit terenul pentru trecerea la cea de-a doua etapa.
-  Etapa 30 decembrie1947 - 22 decembrie 1989, cand in Romania a fost instaurata dictatura totalitara de extrema stanga respective dictatura comunista.
6.Administratia de tranzitie-de dupa 22 decembrie 1989 pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Istoria administratiei publice inseamna trecutul, prezentul si viitorul poporului roman, inseamna constiinta morala, politica si juridica, precum si institutiile aferente acestora, din comuna primitive si pana astazi.
Pentru a evidentia sfera administratiei publice din Romani am ales sa fac o prezentare comparata intre sistemul administrativ francez si sistemul administrativ din societatea romaneasca.
SFERA ADMINISTRATIEI PUBLICE DIN FRANTA
Franta se caracterizeaza printr-un inalt grad de centralizare administrativa, cu radacini puternice in istoria tarii, care nu numai ca s-a pastrat dar a si evoluat atat in perioada lui Napoleon cat si in perioadele ce au urmat.
Vom vorbi despre administratia publica centrala a Frantei si vom enunta faptul ca aceasta tara "are o structura ierarhica si o alcatuire bicefala".Aici presedintele republicii este cel care il numeste pe primul ministru, iar la propunerea acestuia din urma numeste si revoca pe ceilalti membrii ai guvernului in functiile lor executive.
Tot presedintele semneaza ordonantele si decretele adoptate in urma dezbaterilor in guvern, de regula contrasemnate de premier si, eventual de ministri de resort(ministrii dintr-un anumit sector)numeste in functii civile si militare de stat.
In ceea ce priveste guvernul francez, acesta are rolul de a conduce politica nationala, dispunand de administratie si de forta armata, raspunzand in fata parlamentului. Primul ministru conduce activitatea guvernului si raspunde pentru activitatea acestuia in fata Adunarii Nationale, putand delega unele atributii ale sale ministrilor din subordine, iar, uneori, in mod exceptional poate prezida sedintele guvernului.
Guvernul are o competenta de reglementare (acte cu caracter reglementar) deosebit de larga in conditiile in care, prin Constitutie, Parlamentul are atributii legislative strict delimitate (art.34), ceea ce inseamna ca poate interveni in orice domeniu care nu intra in sfera de atributii rezervate expres puterii legiuitoare, emitand decrete.
Pe de alta parte este Administratia publica in teritoriu aceasta fiind formata din administratia publica locala si din structurile teritoriale ale administratiei publice centrale. Administratia publica locala este compusa din 21 regiuni , 96 departamente si 3621 comune iar administratia centrala isi exercita puterea indirect prin intermediul a 26 de servicii publice deconcentrate, constituite la nivel teritorial, apartinand ministerelor si altor autoritati nationale de resort.
Unitatile administrativ-teritoriale reprezinta colectivitati locale, de nivel diferit, cu statut propriu ce exercita multiple atributii expresie a autonomiei locale si a descentralizarii avand o natura administrativa, stabilite conform legii, si garantata constitutional (art. 72/1,2).


Fisiere în arhivă (1):

  • Administratia publica locala din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Drept administrativ, Lector univ. dr Nita Nelu, Asistent univ. drd. Adrian Lupascu-suport de curs,Bacau 2017;
-  George Calinescu-Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, ed. a II-a rev si adaug.Ed Minerva,Bucuresti, 1986, pag.975;
-  Florin Negoita-Istoria administratiei publice, Universul Juridic, Bucuresti 2011, pag 11, 12, 13;
-  Cristian Nicolae Apetrei-Istoria administratiei publice, Galati, 2009, pag 23, 25;
-  Prof.univ.dr. Mircea Preda-Drept administrativ, editia a IV-a, Ed LuminaLex, Bucuresti 2006, pag 42-75;
-  Prof. univ.dr.Verginia Verdinas-Drept Administrativ, editia a III-a rev. Si actualiz. Universul Juridic, Bucuresti 2007, pag 353-375.
WEBOGRAFIE
-  www.academia.edu/22189456/administratia_publica_romaneasc_ de_la communism_la_reforma_si_europenizare accesat la data de 02.05.2018, ora 12.05.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!