Adopția internă și internațională

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Notiuni de introducere privind adoptia 3
1. Adoptia interna 4
1.1. Conditiile de fond ale adoptiei 4
2.2.Conditiile de forma 7
3.Adoptia internationala 8
3.1. Cerinte de fond 8
3.2. Cerinte de forma 8
3.3. Procedura si efectele adoptiei internationale 9
4. Spete 9
5.Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

1.Notiuni de introducere privind adoptia
"Adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului." 
De regula adoptia poate fi:
-  adoptie interna -  adoptia in care atat adoptatorul sau familia adoptatoare, cat si adoptatul au resedinta obisnuita in Romania;
-  adoptie internationala -  adoptia in care adoptatorul sau familia adoptatoare si copilul ce urmeaza sa fie adoptat au resedinta obisnuita in state diferite, iar, in urma incuviintarii adoptiei, copilul urmeaza sa aiba aceeasi resedinta obisnuita cu cea a adoptatorului.
Pot adopta familiile (persoane casatorite)/ sau persoana singura (necasatorita) , femeii sau barbatii , indiferant daca au sau nu copii firesti din casatorie sau din afara ei ,ori copii adoptati si pot obtine atestatul de familie/persoana apta sa adopte.
Deasemenea pot adopta persoanele enumerarte mai sus dar care au capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cel pe care doresc sa-l adopte.
Nu pot adopta persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infractiune contra altor persoane sau contra familiei, savarsita cu intentie, precum si pentru infractiunea pornografie infantila privind traficul de droguri sau precursori nu pot adopta.Ori persoana sau familia al carui copil beneficiaza de o masura de protectie speciala sau care este decazuta din drepturile parintesti.
Persoanele care doresc sa adopte singure, ai caror soti sunt bolnavi psihic sau au un handicap mintal sau se gasesc in una din situatiile prezentate anterior.
Nu poate fi adoptat copilul ai carui parinti firesti nu au implinit 14 ani iar adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantiile morale, precum si conditiile materiale necesare cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase a copilului.
Consimtamantul la adoptie al copilului care a implinit varsta de 10 ani se da in fata instantei judecatoresti
Sub reglementarea legii 273/2004, art. 2 ne consacra principiile fundamentale care stau atat la baza adoptiei interne cat si a celei internationale, acestea fiind: 
-  Principiul cresterii si educarii copilului intr-un mediu familial;
-  Principiul continuitatii in educarea copilului, tinand seama de originea sa etnica,culturala si lingvistica;
-  Principiul informarii copilului si luarii in considerare a opiniei acestuia in raport cu varsta si gradul sau de maturitate;
-  Principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei;
-  Principiul garantarii confidentialitatii in ceea ce priveste datele de identificare ale adaptatorului sau, dupa caz, ale familiei adaptatoare, precum si in ceea ce priveste identitatea parintilor firesti.
2Adoptia interna
Adoptia este, potrivit codului Civil, operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie dintre adoptator si adoptat, precum si legatura de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Termenul de adoptie are trei intelesuri: de institutie juridica, act juridic de incuviintare a adoptiei si raport juridic de adoptie.
Adoptia in prezent este reglementata printr-o multitudine de acte normative, formate din:
- Noul Cod civil (Legea 287/2009) intrata in vigoare, potrivit Legii 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil, de la 1 octombrie 2011; 
- Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei; republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 19 noiembrie 2009, cu exceptia art. 1, 5--13, 16, art. 18 alin. (2) teza I, art. 56 alin. (1) -- (4), art. 57, 59--63 si 65, care sunt abrogate; 
- H.G. nr. 1435/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.273/2004; 
- Legea nr.274/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului Roman pentru Adoptii;
- Legea nr. 233/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei; 
- Conventia de la Haga asupra protectiei copiilor si cooperarii in materia adoptiei internationale (ratificata prin Legea nr.84/2004).
2.1.Conditiile de fond ale adoptiei
Pentru incheierea actului juridic al adoptiei este necesara indeplinirea a doua categorii de conditii: de fond si de forma. Conditiile de fond pot fi subclasificate in: - pozitive - care trebuie indeplinite, deci sa existe pentru nasterea acestui act juridic si - negative-in prezenta carora, adoptia nu se poate incheia. Ele au fost denumite si impedimente la adoptie .
Calificat de doctrina ca principiu-conditie de fond sau conditie cu valoare de principiu , importanta deosebita acordata intereselor copilului rezulta si din evocarea acestui principiu in numeroase alte texte din Lege dar si din prevederea sa expresa in art.354 alin.2 in Proiectul Noului Cod Civil. Consacrat si de reglementarea anterioara la art.1 alin.2 si art.22 alin.2 OUG 25/1997, principiul se regaseste explicit sau implicit si in conventiile internationale in domeniu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Adoptia interna si internationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://dgaspc.ro/servicii-dgaspc/adoptia-vreau-si-eu-parintii-mei/ce-este-adoptia/
2. https://www.ueb.ro/drept/ebiblioteca/old/note-de-curs-dreptul-familiei.pdf
3. Codul Civil, Capitolul III, art. 451-483.
4. Lect. Dr.univ. Florea Dumitrita, Curs ID, Dreptul familiei, Suceava ,2020.
5. https://www.academia.edu/NOUL_CADRUL_JURIDIC_AL_ADOPTIEI_INTERNATIONALE/IN_ROMANIA.
6. http://www.euroavocatura.ro/jurisprudenta/Incuviintare_adoptie_internationala.
7. https://www.jurisprudenta.com/jurisprudenta/speta,


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!