Analiza comparativă a dimensiunii și structurii resurselor financiare publice (bugetare) în România și Italia

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Structura resurselor financiare publice conform clasificatiei oficiale 2
1.1 Sinteza clasificatiei bugetare a resurselor financiare: 2
1.2 Identificarea diferentelor dintre abordarea teoretica si cea legislativa: 4
Capitolul 2: Analiza comparativa a nivelului si structurii generale a resurselor financiare publice in Romania si Italia in perioada 2014-2018 5
2.1 Analiza nivelului resurselor financiare publice: 5
2.2 Analiza structurii generale a resurselor financiare publice pe principalele componente (venituri fiscale, nefiscale, imprumutate) 12
Capitolul III: Analiza comparativa a structurii sistemului de impozite si taxe in Romania si Italia in perioada 2014- 2018 21
3.1. Analiza nivelului si structurii impozitelor directe: 21
3.2. Analiza nivelului si structurii impozitelor indirecte: 23
Concluzii 25
Lista tabelelor si a graficelor 26
Bibliografie 27


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Structura resurselor financiare publice conform clasificatiei oficiale
1.1 Sinteza clasificatiei bugetare a resurselor financiare:
Structura resurselor financiare publice poate fi diferita de la o tara la alta, inregistrandu-se numeroase modificari pe parcursul anilor ai evolutiei istorice.
Resursele financiare publice se pot clasifica dupa urmatoarele categorii:
I. Dupa regularitatea folosirii lor:
-  Resurse ordinare: (impozite, taxe, contributii obligatorii, veniturile din exproprierea intreprinderilor si a proprietatilor din sectorul public).
-  Resurse extraordinare: (imprumuturile de stat (public), Emisiunea inflationista de moneda, alte resurse- parti din fondul de amortizare constituit la intreprinderile cu capital de stat).
II. Dupa continutul economic:
-  Resurse (venituri) fiscale: taxe, impozite, contributii obligatorii, venituri din procese economice de redistribuire a produsului intern brut sau a avutiei nationale- impozitul pe proprietate.
-  Resurse (venituri) nefiscale: venituri obtinute de catre autoritatile publice din exproprierea intreprinderilor si poprietatilor ce le apartin, venituri din repartitia primara a Produsului Intern Brut, precum si din amenzile si penalitatile aplicate si valorificarea bunurior confiscate.
-  Resurse de trezorerie: resurse din redistribuirea de disponibilitati acumulate in conturile institutiilor publie si angajarea temporara a unor imprumuturi pe termen scurt; resurse imprumutate pe termen mediu si scurt; resurse din emisiunea inflationista de moneda.
III. Dupa nivelul administrativ:
-  Resurse ale administratiei centrale;
-  Resurse ale administratiei locale;
-  Resurse ale asigurarilor sociale.
IV. Dupa componenta bugetului consolidat:
-  Resurse ale bugetului de stat; 
-  Resurse ale bugetelor locale;
-  Resurse ale asigurarilor de stat;
-  Resurse cu destinatie speciala.
V. Dupa locul de provenienta:
-  Resurse interne: venituri fiscale si nefiscale; imprumuturi publice interne; emisiune inflationista de moneda, vnituri de la institutiile publice si private, venituri de la unitatile economice, cu capital de stat, privat sau mixt si cooperatist. 
-  Resurse externe: imprumuturi externe; donatii, impumuturi de stat contractate la institutii financiare international (FMI, Banca Mondiala, BRD); imprumuturi de stat contractate la guvernele altor tari; imprumuturi de stat contractate la banci cu sediul in alte tari; impozite si taxe percepute de la reprezentantele in Romania ale firmelor straine; impozitul asupra dividendelor cubenite investitorilor straini, ce se transfera in strainatate.
Unul dintre elementele cele mai importante in formarea bugetului si a politicii din domeniul alocarii resurselor bugetare este reprezentat de modalitatea de clasificare a cheltuielilor in buget. 
Clasificatia functionala reprezinta gruparea cheltuielilor dupa destinatia lor, pentru a evalua alocarea fondurilor publice unor activitati sau obiective care definesc necesitatile publice. Scopul acestei clasificatii este de a aloca resursele in principalele sectoare de activitate, acestea fiind: domeniul social (invatamant, sanatate, asistenta sociala), domeniul economic, domeniul apararii si siguransei nationale, domeniul cercetarii. 
Clasificatie economica face referire la totalitatea cheltuielilor dupa natura si efectul lor economic. Acesta cuprinde: resursele fiscale si nefiscale, resurse de trezorerie, din emisiunea inflationista de moneda si resurse imprumutate pe termen lung sau mediu. Aceasta clasificatie se bazeaza pe folosirea a doua criterii de grupare, primul, conform careia cheltuielile se impart in: cheltuieli curente si cheltuieli de capital; al doilea, imparte cheltuielile in cheltuieli ale serviciilor publice sau administrative si cheltuieli de transfer.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza comparativa a dimensiunii si structurii resurselor financiare publice (bugetare) in Romania si Italia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://ec.europa.eu/eurostat 
2. http://steconomiceuoradea.ro/anale/volume/2006/finante-contabilitate-si-banci/57.pdf
3. https://www.scritub.com/economie/finante/Clasificarea-si-caracterizarea12913194.php
4. https://www.stiucum.com/finante/finate-publice/408/clasificarea-resurselor-financ32222.php


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!