Combaterea corupției în achizițiile publice la nivel local

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Definirea problemei si a nevoii 3
II. Considerente asupra problemelor si nevoilor. Cum probam existenta acestora ? 6
III. Legislatie nationala/politici de rezolvare a problemei? 8
IV. Obiectivele politicii publice 11
V. Solutii de combatere a coruptiei in achizitiile publice 15
VI. Consultarea publica 18
VII. Solutia/solutiile alese pentru implementare 20
VIII. Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

I. Definirea problemei si a nevoii
Domeniul achizitiilor publice este unul dintre cele mai vulnerabile sectoare in fata coruptiei, dat fiind numarul mare de cazuri de coruptie la nivel inalt. Elaborarea unor specificatii tehnice, astfel incat sa favorizeze anumiti ofertanti, impartirea unei achizitii in mai multe loturi cu valori mai mici pentru a fi evitate procedurile competitive, lipsa unei analize adecvate a preturilor foarte mici, excesiva utilizare a criteriului pretului cel mai scazut in detrimentul calitatii. La nivel local, in cazul procedurilor organizate de autoritatile administrative locale se constata ca exista o putere discretionara a acestor autoritati in afara oricaror mecanisme de control, chiar daca nivelul fondurilor publice alocate este destul de ridicat.
Vom prezenta mai jos posibile sisteme de fraudare: 
1) Mita si comisioane ilegale. Cel mai frecvent indicator al oferirii de mita si comisioane ilegale este tratamentul favorabil nejustificat acordat unui contractant de catre responsabilul pentru contractare, intr-o perioada de timp. 
2) Nedeclararea conflictului de interese. Indicatori de frauda specifici: favorizarea unui anumit contractant, acceptarea continua a unor lucrari la preturi ridicate si calitate scazuta, nedepunerea declaratiilor privind conflictul de interese etc. 
3) Oferte discrepante -  in cadrul acestui sistem, ofertantul favorit dispune de informatii confidentiale cu privire la faptul ca anumite activitati prevazute in documentatia de atribuire nu vor fi realizate. Indicatori de frauda specifici: oferta pentru anumite activitati pare a fi nejustificat de scazuta; dupa atribuirea contractului au loc modificari sau eliminari ale cerintelor privind activitatile etc. 
4) Manipularea specificatiilor -  documentatiile intocmite de autoritatea contractanta corespund competentelor unui anumit ofertant. Indicatori de frauda specifici: un singur ofertant sau foarte putini ofertanti raspund la cererea de oferta, existenta unor similitudini intre specificatii si produsele/ serviciile ofertantului, specificatiile sunt neobisnuite sau nerezonabile etc. 
5) Manipularea ofertelor -  se realizeaza de catre personalul autoritatii dupa depunerea ofertelor, cu scopul selectarii unui contractant favorit. Indicatori de frauda specifici: reclamatii din partea ofertantilor, anularea unei oferte pe motivul unei erori, un ofertant calificat este descalificat din motive suspecte etc. 
6) Fragmentarea achizitiilor -  fragmentarea unei achizitii in doua sau mai multe loturi cu valori mai mici, in scopul evitarii unei proceduri concurentiale. Indicatori de frauda specifici: doua sau mai multe achizitii consecutive si asemanatoare de la acelasi contractant etc. 
7) Atribuiri nejustificate unui singur contractant -  in situatia in care este repetata si suspecta, cum ar fi fragmentarea achizitiilor; redactarea unor specificatii foarte restrictive. Indicatori de frauda specifici: cererea de oferta este transmisa unui singur furnizor; achizitii desfasurate anterior in conditii concurentiale au devenit neconcurentiale etc.
8) Stabilirea incorecta a costurilor, respectiv, facturarea cu intentie a unor costuri care nu sunt permise sau nu sunt rezonabile. Cel mai vulnerabil domeniu este considerat a fi cel relativ la costurile de manopera si, prin urmare, indicatorii de frauda se relationeaza corespunzator la acest domeniu. Un indicator de frauda potential se refera la sumele excesive si neobisnuite percepute pentru forta de munca; lipsa fiselor de pontaj.
9) Furnizori de servicii fictivi -  deturnarea fondurilor, de regula catre societati fictive cu denumiri similare unor societati reale. Indicatori de frauda specifici: este folosita o societate off-shore; adresa sau numarul de telefon al furnizorului fictiv sunt incorecte. 
10) Substitutia produsului -  inlocuirea fara stiinta cumparatorului a produselor stabilite prin contract cu unele de calitate inferioara. Indicatori de frauda specifici: ambalaje neobisnuite sau generice; certificate de conformitate semnate de persoane necalificate sau neautorizate.
Nevoia: Profesionalizarea si perfectionarea personalului. Cand oamenii implicati in procesul de achizitii sunt bine pregatiti, bine platiti, au bine delimitate atributiile si isi asuma raspunderea pentru decizii, se reduc si oportunitatea dar si atractivitatea vreunui act de coruptie. Cine vrea sa devina specialist in acest domeniu va trebui sa parcuga un parcurs profesional, sa fie calificat intr-un program serios de formare, sa fie remunerat proprotional cu complexitatea muncii si i se ofere motivatie pozitiva. Se vor organiza traininguri pentru folosirea noului sistem online SICAP, se va dezvolta un ghid operational interactiv, se vor publica bune practici si indrumari metodologice si se va insista pe abordarea achizitiei din perspectiva ciclului de viata. Lipsa expertizei si abilitatilor tehnice la nivelul autoritatilor contractante in ceea ce priveste identificarea nevoilor, pregatirea documentatiei de atribuire, evaluarea ofertelor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Combaterea coruptiei in achizitiile publice la nivel local.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.primariaroman.ro/ConsLoc/HCL/2016/251_ANX1_2016-12_Strategie_Anticoruptie_PMR.pdf
2. https://www.ioanapetrescu.ro/strategia-achizitiilor-publice-solutia-anticoruptie/
3. http://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2015/12/Strategia-Nationala-Achizitii-Publice-final.pdf
4. http://www.revista-achizitii.ro/index.php/centralizarea-metoda-de-crestere-eficientei-achizitiilor-publice
5. http://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2016/07/Informatii-utile-modificari-legislative-ANAP.pdf
6. http://sar.org.ro/wp-content/uploads/2015/07/Policy-brief-67_Implementarea-principiului-transparen%C8%9Bei-decizionale-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia_ro.pdf
7. http://www.crpe.ro/wp-content/uploads/2013/05/ghid-de-consultare-ONG.pdf
8. http://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2018/02/Situatie-APIP-an-2017.pdf
9. http://www.just.ro/wp-content/uploads/2015/09/SNA-2016-2020.docx
10. http://www.gandul.info/stiri/cat-costa-coruptia-in-achizitiile-publice-studiu-olaf-in-romania-una-din-trei-licitatii-este-fraudata-video-11429367
11. https://www.integritate.eu/Files/Files/Rapoarte/079a%20Raport_Activitate_Anual_ANI_2017%20_1_.pdf
12. https://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-19493338-comisia-europeana-combaterea-coruptiei-fraudei-din-achizitiile-publice-ramane-provocare-pentru-romania-absorbtia-fondurilor-afectata-aplicarea-deficitara-reglementarilor-achizitii.htm?nomobile


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!