Finanțarea politicii agricole comune

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere ..3
2. Istoric ...4
3. Beneficiile PAC ...5
4. Finantarea politicii agricole comune ...6
4.1. Fondul European de Garantare Agricol (FEGA) ...6
4.2. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) .8
4.3. Viitorul PAC 12
5. Concluzii ...13
6. Bibliografie ...15


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Cand Tratatul de la Roma a stabilit o piata comuna in 1958, agricultura din cele sase state membre fondatoare era caracterizata de o interventie puternica a statului. Pentru a include produsele agricole in libera circulatie a marfurilor, mentinand in acelasi timp si interventia statului in sectorul agricol, a fost necesar sa se elimine mecanismele de interventie ale statului incompatibile cu piata comuna si sa fie adaptate la nivel comunitar: acesta a fost motivul principal pentru infiintarea PAC.
Interventia in agricultura se baza pe principiul specificitatii sectorului, care depindea in mare masura de schimbarile conditiilor climatice si de limitarile conditiilor geografice. Asta cauza dezechilibre constante intre cerere si oferta rezultand o mare volatilitate a preturilor si veniturilor.
Cererea de alimente nu este elastica, adica raspunde intr-o mica masura la fluctuatiile preturilor. In plus, avand in vedere durata ciclului de productie si factorii imobili de productie, aprovizionarea cu produse agricole la nivel mondial este foarte rigida. In acest caz, o oferta suficienta va determina scaderea preturilor, iar dimpotriva, reducerea ofertei va face ca preturile sa creasca brusc. Toti acesti factori duc la o instabilitate permanenta a pietei. In aceste conditii, autoritatile publice au avut intotdeauna o tendinta clara de a reglementa piata agricola si de a sprijini veniturile producatorilor, tendinta inlocuita de politica agricola comuna.
Desi agricultura reprezinta astazi doar o mica parte din economiile tarilor dezvoltate, inclusiv cele din Uniunea Europeana, interventia publica a fost recent consolidata de politici agricole rurale care completeaza functiile traditionale ale principalelor activitati (mai exact productia de alimente). Toate aspectele includ dezvoltarea durabila, raspunsul la schimbarile climatice, infrumusetarea mediului,
diversificarea si revitalizarea economiei rurale sau productia de energie si materiale biologice. In consecinta, resursele publice care sustin functiile necomerciale ale activitatilor agricole (adica in afara pietei) au devenit un element cheie al ultimelor politici agricole si rurale, inclusiv din politica agricola comuna.
2. Istoric
In 1962 este elaborata politica agricola comuna (PAC), scopul ei principal era acela de a oferi cetatenilor UE alimente la preturi accesibile precum si de a asigura un climat favorabil pentru nivelul de trai al agricultorilor.
Anul 1984 este marcat de cresterea productivitatii fermelor astfel incat s-au furnizat mai multe alimente decat era necesar. S-au luat masuri pentru a adapta productia la cererea pietei.
Se trece, in anul 1992, la sprijinirea producatorilor in detrimentul sprijinirii pietei, subventiile de pret au fost reduse si platite direct fermierilor. Acesora li s-a recomandat sa adopte practici mai prietenoase cu mediul inconjurator. In acelasi an a avut loc ,,Summitul privind Pamantul", desfasurat la Rio de Janeiro unde s-au propus principiile dezvoltarii durabile.
Noile reforme ale PAC, din 2003, au pus capat legaturii dintre subventii si productie. Acum, atat timp cat fermierii cultiva terenuri agricole si respecta siguranta alimentelor, protectia mediului, standardele de sanatate si bunastare a animalelor, acestia pot beneficia de venituri.
Reforma din 2013 are ca scop sporirea competitivitatii sectorului, promovarea agriculturii si inovarea domeniului. Aceasta se axeaza pe cresterea economica, sprijin pentru ocuparea fortei de munca in zonele rurale si indreptarea ajutorului financiar catre o buna productivitate a terenurilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Finantarea politicii agricole comune.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

REGULAMENTUL (UE) NR. 1308/2013 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 17 decembrie 2013 disponibil pe https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R1308&from=EN
Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala - Instrumente financiare (https://www.fi-compass.eu/sites/default/files/publications/EAFRD_The_european_agricultural_fund_for_rural_development_RO.pdf )
https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/cap-glance_ro#thepurposeandbenefitsofthecap Comisia Europeana (propunerile din mai 2018), Parlamentul European (Rezolutia din 14 noiembrie 2018, Texte adoptate, P8_TA(2018)0449) si Consiliul (proiectul de concluzii din decembrie 2019 si februarie 2020) https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/financing-cap/cap-funds_ro#overview https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/106/finantarea-politicii-agricole-comune


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!