Internaționalizarea patrimoniului gastronomic - Abordare culturală și de business

Cuprins proiect Cum descarc?

Patrimoniul gastronomic ca sursa de dezvoltare pentru turismul gastronomic 4
Turismul gastronomic 7
Tendinte in turismul gastronomic 8
Produse turistice 9
Marketing si promovare 10
Concluzie 11
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din proiect Cum descarc?

Patrimoniul gastronomic ca sursa de dezvoltare pentru turismul gastronomic
Chiar si vechii romani erau constienti de zicala "suntem ceea ce mancam." Spune-mi ce mananci si iti voi spune cum esti, cine sunt vecinii tai, prietenii ,care sunt obiceiurile tale (Bogataj, 1992, pg 178). 
Acest gand confirma faptulca intr-o perioada de globalizare si uniformitate culturala, patrimoniul gastronomiei si al gastronomiei moderne sunt co-creatorii vitali ai identitatii nationale,impreuna cu specialitati regionali si locali. 
Din punct de vedere turistic, gastronomia poate fi considerata ca un culturologic inseparabil si component biologic, deoarece alimentele si bauturile nu sunt numai nevoile umane esentiale. 
Cuvantul ,,gaz-tronomie "denumeste mostenire culinara, precum si moderna creativitate culinara, o mostenire a vinului. Gastronomia poate sa fie perceputa ca o arta a gatitului (Verbinc, 1979, 232), sau mai degraba ca arta de a selecta, pregati, servi si savurarea mancarurilor fine . (Encyclopaedia Britannica, 2000)
Mancarea este una dintre dimensiunile vietii umane legate atat de supravietuirea de baza, cat si de elementele construite social si simbolic. Conform Fischler , comportamentul alimentar dezvaluie cultura in care este introdus fiecare individ. 
Garine sustine ideea ca, mai ales, mancarea are implicatii asupra aprecierii simbolice. Optiunile si interdictiile alimentare diferentiaza diferite grupuri umane, contribuind la construirea identitatii culturale a unui popor.
Pe de alta parte, Brillat-Savarin , unul dintre pionierii gastronomiei franceze, intr-o publicatie datata secolului XIX, a sugerat, de asemenea, ca mancarea era un marker de identitate. Astfel, s-ar putea spune ca abstractizarea conceptuala a unei culturi este sigilata intr-un vas, aspecte simbolice care se suprapun la alegerea alimentelor, ceea ce poate exprima statutul unui individ in societate.
In acest fel, factorul uman si obiceiurile care contribuie la transformarea unui fel de mancare intr-unul regional sunt atribuite tehnicilor de preparare, ingredientelor si modurilor in care este servit, conferind astfel o caracteristica speciala mancarii regionale .
Mancarea iese in evidenta ca un factor de identitate important intr-o societate si, prin urmare, poate fi considerata un patrimoniu cultural imaterial. 
Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) , aceasta poate fi definita ca o manifestare a portiunii intangibile a mostenirii culturale a unui popor, incluzand traditii, folclor, limba, festivaluri si alte manifestari, citand gastronomia ca parte a acestui patrimoniu.
Activitatile turistice au un impact real asupra dezvoltarii economice si sociale, deoarece contribuie dezvoltarea PIB ului si datorita rolului important pe care il joaca pe piata muncii. 
Turismul este acea ramura a economie care joaca inca un rol important in multe tari din intreaga lume. Acest rol a crescut sau a scazut de-a lungul anilor, dar s-a dovedit a fi un factor important in cresterea economica.
Sectorul turismului are o relatie stransa cu alte sectoare ale economiei; impreuna se sprijina reciproc in dezvoltarea activitatile. Turismul joaca un rol important in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca reusind sa scada rata somjerilor din zonele rurale.
In zilele noastre, turistii sunt mult mai dornici sa calatoreasca , au alocate fonduri suficiente pentru calatorii, si mai mult timp liber. Prin turism acestis pot scapa de rutina zilnica a vietii . Tot mai multi turisti din lume cauta sa descopere si sa -si formeze experiente noi. Gastronomia poate fi considerata o astfel de experienta.
Notiunea de turism gastronomic se aplica turistilor si vizitatorilor care planifica calatoria integral sau partial pentru a gusta produsele locale sau pentru a participa la activitati care au legatura cu acestea.


Fisiere în arhivă (1):

  • Internationalizarea patrimoniului gastronomic - Abordare culturala si de business.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Sirse, J., 2014. Gastronomic cities: city strategy on gastronomy as a tool for tourism and employment development. Burgos: www.urbact.eu/project European Union.
-  https://www.researchgate.net/publication/327566304_The_culinary_intangible_cultural_heritage_of_UNESCO_a_review_of_journal_articles_in_EBSCO_platform
-  http://www.hippocampus.si/ISSN/2335-4194/5_2_39-60.pdf
-  https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732010000100002
-  https://llufb.llu.lv/conference/economic_science_rural/2017/Latvia_ESRD_44_2017-174-181.pdf.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!