Istoricul Organizațiilor Internaționale intre trecut prezent și viitor

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE .4
CAPITOLUL I - DINAMICA ORGANIZATIILOR INTERNATIONALE ...8
1. Caracteristici ale Organizatiilor Internationale ..8
2. Categorii de Organizatii Internationale ..12
3. Structura si functionarea Organizatiilor Internationale ..16
4. Capacitatea Organizatiilor Internationale ca subiecte de Drept International ...22
CAPITOLUL II - ORGANIZATII INTERNATIONALE CARE ACTIONEAZA LA NIVEL 
MONDIAL 26
2.1. Organizatia Natiunilor Unite (O.N.U.) .26
2.2. N.A.T.O.si Mediul Securitar post "Razboi Rece" 31
2.3. Uniunea Europeana-Organizatie de Integrare ..36
2.4. OrganizatiI pentru Securitate, Cooperare, si Dezvoltare in Europa (O.S.C.E.) si
(O.C.D.E.) ...42 
2.5. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (O.P.E.C.) .48
CAPITOLUL III - ORGANIZATII NON GUVERNAMENTALE CARE ACTIONEAZA LA NIVEL NATIONAL SI MONDIAL .52
3.1. Evolutie, istoric si obiective ale Organizatiilor Non-Guvernamentale .52
3.2. Clasificarea si Structurarea Organizatiilor Non-Guvernamentale la nivel mondial .56
3.3. Controverse privind existenta Organizatiilor Non Guvernamentale ca subiecte de Drept 
International ..59
3.4. Greenpeace si Crucea Rosie .62
3.5. Principalele Organizatii Internationale a Sanatatii si Muncii ...69
3.6. Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie,Stiinta si Cultura (U.N.E.S.C.O.) .73
3.7. Fondul International pentru Urgente ale copiilor din Natiunile Unite (U.N.I.C.E.F)...75
CAPITOLUL IV -  STUDIU DE CAZ ..78
4.1. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (N.A.T.O.) ...78
4.2. Summit-ul N.A.T.O de la Bucuresti 2-4 aprilie 2008 87
CONCLUZII 89
BIBLIOGRAFIE .95
ANEXE .98


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Evolutia relatiilor internationale reprezinta o consecinta dezvoltarii unui intreg complex de interese ce au aparut de-a lungul timpului intre oameni, state, natiuni sau diferite tipuri de organizatii. Din perspectiva relatiilor internationale, conceptul de organizatie internationala a suferit transformari substantiale astazi intelegand prin acest conceptatat modelul de organizatie guvernamentala cat si cel de organizatie nonguvernamentala. Diferitele abordari in identificarea unei directii optime in descoperirea conotatiilor si a sensului teremenului este usurata de textul conventiei de la Viena (23 mai1969) care stipuleaza ca prin sintagama de ,,organizatie internationala" se intelege o organizatie interguvernamentala . Desi sunt considerate subiecte de drept international public, Organizatiile Internationale au un impact major in cadrul relatiilor internationale, acestea reprezentand o modalitate de conlucrare a statelor in directia colaborarii internationale.
Organizatiile Internationale sunt percepute, in genere, drept ,,asociatii", care pot formate din mai multe state, sau nestatale, in acest caz, fiind formate din persoane fizice sau juridice, cu nationalitati diferite, cu scopul declarat de a realiza o colaborare intre state pentru atingerea unor interese comune.
O trasatura definitorie a relatiilor internationale contemporane rezida in rolul din ce in ce mai mare pe care organizatiile internationale il au in solutionarea problemelor globale cu care se confrunta lumea contemporana, acestea devenind nu doar necesare, dar si indispensabile, mai ales in domeniile politic, cultural, economic, social, si mai ales in domeniul drepturilor omului. Drept consecinta la problemele aparute pe diferitele continente ale globului, au luat nastere numeroase organizatii internationale regionale, acestea dovedindu-se a fi de mare folos in rezolvarea unor probleme zonale, mai ales in momentele de criza.
Este de remarcat faptul ca diversificarea organizatiilor internationale reprezinta o expresie a evolutiei societatii internationale, a transformarilor survenite, mai ales in ultimul secol in raporturile comunitatii internationale: cele doua razboaie mondiale, abolirea colonialismului si cresterea numarului de state, razboiul rece, precum si colapsul comunismului si aparitia unor noi amenintari la adresa pacii si securitatii internationale, precum terorismul, migratia sau subdezvoltarea.
Secolul XX a reprezentat o crestere exponentiala la nivelul organizatiilor internationale, prim planul fiind luat de organizatiile ce au un tipar politic, dar si economic, inregistrandu-se saltul de la sistemul aliantelor politico-militare la cel al unor organisme multistatale ori superstatale. Pe langa acestea, se individualizeaza tot mai multe organizatii cu caracter tehnic, stiintific, ori de alta masura menite sa coordoneze eforturile omenirii spre bunastare si progres. In secolul XXI un rol tot mai important il joaca organizatiile non-guvernamentale, avansul considerabil al acestora fiind determinant in solutionarea numeroaselor probleme globale cu precadere, mai organismele specializate pe problemele mediului sau de aparare a drepturilor omului.
Un semnal al faptului ca si societatea civila tinde sa depaseasca sfera interesului national, implicandu-se tot mai mult in chestiunile globale il reprezinta intereesul major al opiniei publice fata de solutionarea diverselor probleme globale ale omenirii aduse in atentia noastra prin intermediul mass mediei.. Putem considera astfel, faptul ca, organizatiile si organismele internationale constituie astazi o necesitate a societatii contemporane, in care provocarile adresate omenirii capata valente noi fata de acum doua decenii. Avand in vedere de cele amintite mai sus, pentru acomodarea studentilor cu acest domeniu, in primul capitol au fost prezentate elementele definitorii care structureaza teoria organizatiilor internationale, cu accent pe clasificarea organizatiilor internationale, crearea si incetarea acestora, precum si pe calitatea de membru si personalitatea juridica a organizatiilor internationale interguvernamentale.
Proliferarea si diversificarea organizatiior internationale reprezinta expresia evolutiei societatii internationale, a mutatiilor intervenite, mai ales in ultimul secol, in viata comunitatii internationale: cele doua razboaie mondiale, abolirea colonialismului si cresterea numarului de state, razboiul rece, precum si caderea comunismului si aparitia unor noi amenintari la adresa pacii si securitatii internationale. Un motiv esential al prezentei lucrarii il constituie necesitatea familiarizarii studentilor specializarii de Relatii Internationale si Studii Europene cu problematica organizatiilor europene si euroatlantice in general precum si nevoia de a strange in cuprinsul unei singure lucrari cat mai multe informatii, care sa vina in ajutorul celor interesati.
Lucrarea de fata are drept argument convingerea ca, in scopul unei mai bune intelegeri si a unei viziuni de ansamblu in ceea ce priveste evolutia organizatiilor europene si euroatlantice, si nu numai, este absolut obligatoriu sa ne caoprim atentia asupra organizatiilor apartinatoare statelor Europei Occidentale, asupra celor cele ale statelor foste socialiste din centrul si estul Europei sau cele intemeiate de de societatea civila deoarece, toate isi au originea in situatia complexa instituita dupa cel de-al doilea razboi mondial si au evoluat intr-un mod interdependent.
Mai mult decat atat, lucrarea de fata isi propune sa identifice istoria numeroaselor organizatii europene si euroatlantice, din care Romania a facut parte, intr-o perioada dificila din istoria sa; meritul lucrarii este de a prezenta in mod lucid aceste organizatii si mai ales actiunea acestora la nivel global, in conditii si presiuni ideologice, politice si economice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Istoricul Organizatiilor Internationale intre trecut prezent si viitor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Abi -  Saab, The Concept of international Organisation : A Synthesis, in The Cincept of international Organisation, Ed. G. Abi-Saab, 1981. 
Alexandru Bolintineanu, Adrian Nastase, Bogdan Aurescu, Drept international public, Editura All Beck, Bucuresti, 2000.
Anisoara Popa,Teoria Relatiilor Internationale, Editura.Fundatiei Academice Danubius Galati., 2007.
Andrei Popescu, Alina Dinu, Ion Jinga, Organizatii europene si euroatlantice, Editura Economica, Bucuresti., 2005.
Andrei Popescu, Ion Diaconu- Organizatii europene si euroatlantice, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2009.
Andrei Popescu, Dinu, Alina Organizatii europene si euroatlantice, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2004.
Andrei Miroiu., Manual de Relatii Internationale, Ed. Polirom, Iasi, 2006
Augustin Fuerea, Institutiile Uniunii Europene, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2002.
Cafe. Bothe, Le droit de la guerre et les Nations Unies, Etudes et travaux de l'Institut de Hautes Etudes Internationales de Geneve, no. 5, 1967.
Carta Natiunilor Unite Articolul 1,Articolul 61, Articolul. 17
Cartea Alba Romania -  NATO, lucrare editata in comun de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Apararii Nationale, Bucuresti, 1996.
Charles Zorgbibe, Constructia europeana. Trecut, prezent si viitor, Ed. Trei, Bucuresti, 1998
Danny Foster John, The Massive Relation Doctrine, in John Endicott and Roz Stafford, ,,US Defense Policy", Johns Hopkins Universitary Press, Balmore, 1977.
Guzini, Stefano, Realismul si relatiile internationale, Editura Institutului European, Iasi, 2000.
Ion Rusu, Organizatii si relatii internationale, Ed. Lumina Lex, Bucuresti 2002
Ion. Palsoiu, Organizatii politice si militare internationale, Ed. Universitaria, Craiova, 2006.
Iordan Gheorghe Barbulescu, Uniunea Europeana de la Economic la Politic, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2006.
Ion Palsoiu, Organizatii politice si militare internationale, Editura Universitaria, Craiova, 2006.
Ion Jinga, Andrei Popescu, Dictionar de termeni comunitari, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2000.
Ion Diaconu, Relatiile internationale in epoca moderna si contemporana, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2008.
Kenneth Waltz., Teoria Politicii Internationale, Editura Polirom, Iasi, 2007.
Maurice Vaisse, Dictionar de Relatii Internationale Editura Polirom, Iasi, 2008.
Manualul NATO, ed. 2001, Oficiul de Informatie si Presa, NATO, Bruxelles, Ed. Cavallioti, Bucuresti, 2001.
Managementul Crizelor si Conflictelor Regionale-Dorel Buse,Editura Fundatiei Romania de Maine Bucuresti, 2005.
Octavian Dumitrescu, OSCE -  Organizatie in continua evolutie: noi conditii si noi responsabilitati in "Impact Strategic" nr. 3/ 2004.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!