Paternul de dezvoltare a localității Baia Mare

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I .. 3
1.Relevanta analizei dezvoltarii spatiale a localitatii . 3
2.Scurt istoric . 3
Capitolul II 4
1.Identificarea paternului de extindere a localitatii ... 4
2.Asezare geografica .. 4
3.Constructii ... 9
4.Descrierea paternului de extindere ... 11
5. Factori cheie in dezvoltarea localitatii . 13
Capitolul III . 18
1.Factori actuali care modeleaza evolutia spatiala localitatii .. 18
2. Mizele si perspectivele actuale ale dezvoltarii localitatii 24
BIBLIOGRAFIE . 25


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
1.Relevanta analizei dezvoltarii spatiale a localitatii
Am ales localitatea Baia Mare pentru obiectivele turistice pe care le detine, cum ar fi Lacul Firiza, Muzeul Satului, Turnul Sfantul Stefan si nu in ultimul rand Muzeul de Mineralogie. Doresc sa vizitez aceasta localitate cat mai devreme posibil pentru a ma bucura de minunatele privelisti ce ii apartin.
2.Scurt istoric
Baia Mare este municipiul de resedinta al judetului Maramures, Transilvania, Romania, format din localitatile componente Baia Mare (resedinta), Blidari, Firiza si Valea Neagra. Orasul este situat in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al raului Sasar, la poalele Muntilor Gutai.
Cele mai importante centre miniere ale judetului Maramures sunt localizate in teritoriile ce inconjoara orasul Baia Mare. Regiunea este cunoscuta nu doar pentru bogatiile subterane, ci si pentru imprejurimile ce-i confera o frumusete aparte locului.
Plasat in mijlocul cursului raului Sasar, intr-o arie a unei depresiuni la inaltimea medie de 194 metri deasupra nivelului marii, orasul Baia Mare permite accesul catre niste rute montane precum Ignisul (1307 m), Mogosa (1246 m), Gutai (1443 m), Creasta Cocosului (1428 m), pe langa importanta lor miniera, unele locuri precum, Izvoare si Mogosa sunt cunoscute pentru potentialul lor turistic, atat vara cat si iarna. Baia Mare a aparut pe harta asezarilor urbane ca urmare a activitatii de exploatare a minereurilor neferoase, primele informatii certe cu privire la mineritul din zona provenind din secolul XIV, prima diploma privilegiala a orasului, pe care o putem studia si astazi, dateaza din 20 septembrie 1347 si a fost acordata de regele Ludovic I (1342-1382). Prin acest nou privilegiu se stabilesc hotarele orasului si se acorda locuitorilor numeroase drepturi: libertatea de a-si alege judele, juratii si parohul, Toate acestea denota faptul ca, la mijlocul secolului XIV, Baia Mare era un oras structurat si bine organizat, cu libertati specifice unui oras liber regal care beneficia de o autonomie ridicata in raport cu institutia comitatului de la Satu Mare. Aceasta situatie s-a mentinut pe parcursul secolelor, pana in anul 1876.
Structura demografica si confesionala a orasului s-a schimbat spectaculos in a doua jumatate a secolului XVIII, societatea incepand sa iasa navalnic din tiparele medievale. Din punct de vedere edilitar si celelalte confesiuni si-au edificat noi biserici. Secolul XIX accentueaza tendintele de urbanizare si modernizare, documentele relevand ca, din punct de vedere demografic, populatia orasului a crescut constant, de la 3.744 locuitori in 1820 la 9.089 in 1896.
4
Cele mai vechi asezari in zona dateaza din perioada paleoliticului superior. De regula, plasarea istorica a orasului Baia Mare este accentuata ca apartinand Epocii Bronzului, dovezile fiind niste depozite de obiecte fabricate din aur si bronz, precum si referinte din literatura secunda a sfarsitului secolului al 19-lea sau inceputul secolului 20, facandu-se trimiteri la minele romane din aceasta zona.
In 2000 in apropiere de Baia Mare s-a produs unul dintre cele mai mari accidente ecologice din Romania: scurgerea de cianuri de la societatea Aurul, o firma privata care activa in domeniul reprocesarii vechilor halde de steril rezultate in urma activitatilor miniere din zona vechi de secole pentru a extrage aur din acestea.
Baia Mare a fost renumita si este in continuare pentru activitatile miniere si etragerea de aur, acesta fiind un factor foarte important la dezvoltarea expansiunii teritoriale, dezvoltandu-se foarte mult si oferind in acelasi timp multe locuri de munca.


Fisiere în arhivă (1):

  • Paternul de dezvoltare a localitatii Baia Mare.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Baia_Mare
2. http://www.baiamare.ro/Baiamare/Plan%20de%20Mobilitate%20Urbana/PMUD_BM_Raport%20final.pdf
3. https://www.zmbm.ro/pdf/baia-mare-260.pdf
4. https://www.baiamare.ro/ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!