Politici de incluziune socială - Problema minorităților

Cuprins proiect Cum descarc?

I.CRISTALIZAREA CONCEPTELOR DE POLITICA PUBLICA SI INCLUZIUNE SOCIALA 3
I.1.Conceptul de politica publica 3
I.2.Conceptul de incluziune sociala 4
II.STRATEGIA GUVERNULUI ROMANIEI DE INCLUZIUNE A CETATENILOR ROMANI APARTINAND MINORITATII ROME PENTRU PERIOADA 2014-2020 5
II.1.Studiu de caz vizavi de implementarea strategiei in Comuna Apahida, Judetul Cluj 9
II.1.1.Situatia romilor din localitate 10
II.1.2.Analiza S.W.O.T. privind implementarea strategiei nationale la nivelul comunei Apahida 12
CONCLUZII SI PROPUNERI 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din proiect Cum descarc?

I.CRISTALIZAREA CONCEPTELOR DE POLITICA PUBLICA SI INCLUZIUNE SOCIALA
I.1.Conceptul de politica publica
Politice publice reprezinta actiuni realizate de catre autoritatile publice centrale sau locale ca raspuns vizavi de problemele care vin dinspre societate. In alta ordine de idei, se poarte discuta despre politici publice atunci cand o autoritate publica, centrala sau locala, isi propune, cu ajutorul unui program de actiune coordonat, sa modifice mediul social, economic, cultural al actorilor sociali.
Conceptul de politica publica a patruns la nivelul studiilor de specialitate si in limbajul curent din Romania destul de tarziu (la finele anilor '90) si exista in continuare vaste ambiguitati la nivelul simtului comun asupra sferei de cuprindere a acestui termen. O explicatie posibila ar putea fi aceea ca termenul a fost imprumutat din limba engleza (policy), dar nu exista o traducere spefica in limba noastra, alta decat aceea de politica. Or, in mod traditional, politica semnifica cu precadere activitatea partidelor de natura politica, a institutiilor legitimate prin mecanisme democratice (Guvern, Parlament si aparatele proprii de lucru ale acestora), campanii electorale, declaratii politice etc., de aici si tentatia de contaminare la nivel terminologic. Asadar, Romania a ales utilizarea termenului provenit din limba franceza, si anume cel de politiques publiques (politica publica).
,,O politica publica este o retea de decizii legate intre ele privind alegerea obiectivelor, a mijloacelor si a esurselor alocate pentru atingerea lor in situatii specifice". 
In sensul comun, termenul politica ,,se considera de obicei ca se aplica la ceva mai mare decat deciziile particulare, dar la ceva mai mic decat miscarile sociale generale. Asadar, politica, in termenii nivelului de analiza, este un concept plasat la mijloc. Un al doilea element, si anume unul esential, este ca pentru cei mai multi autori termenul trimite la un scop de un anumit fel". 
Conceptul de politica publica cunoaste o serie intreaga de definitii, pornind de la cea mai simplista -  ceea ce guvernele aleg sa faca sau sa nu faca - , pana la cea instrumentalista: un curs al actiunii cu un scop precis, urmarit de un actor sau un grup de actori in abordarea unei probleme. 
I.2.Conceptul de incluziune sociala
Procesul de incluziune sociala reprezinta ,,ansamblul de masuri si actiuni multidimensionale din domeniile protectiei sociale, ocuparii fortei de munca, locuirii, educatiei, sanatatii, informarii-comunicarii, mobilitatii, securitatii, justitiei si culturii, destinate combaterii excluziunii sociale si asigurarii participarii active a persoanelor la toate aspectele economice, sociale, culturale si politice ale societatii". 
Incluziunea sociala este definita in documentele UE ca ,,procesul care confera persoanelor confruntate cu riscul saraciei si excluziunii sociale oportunitatile si resursele necesare pentru a participa pe deplin la viata economica, sociala si culturala, pentru a se bucura de un standard de viata si bunastare considerat normal in societatea in care traiesc. Incluziunea sociala asigura participarea sporita a acestor persoane la luarea deciziilor care le afecteaza viata, precum si accesul la drepturile fundamentale". 
Politica de incluziune sociala a Guvernului are ca si obiectiv general sporirea standardului de viata al populatiei si stimularea castigurilor obtinute din munca prin facilitarea ocuparii si respectiv, promovarea politicilor publice destinate tuturor grupurilor vulnerabile: rome, femei, copii, persoane cu dizabilitati, persoane in varsta, tineri de 18 ani care parasesc institutiile de protectie ale statului etc.
Incluziunea sociala a romilor presupune o abordare integrata, un proces planificat si actiuni conjugate, urmate de adoptarea si respectiv, implementarea de politici publice, strategii, programe si proiecte specifice.
Guvernul considera incluziunea sociala a romilor o chestiune ce trebuie reflectata in vaste domenii de activitate de pe agenda fiecarei institutii publice centrale si locale. Aceste institutii, precum si societatea civila, au un aport determinant in procesul de dezvoltare sociala, contribuind la imbunatatirea situatiei cetatenilor romani de etnie roma.
Cu toate ca responsabilitatea primordiala pentru incluziunea sociala si economica a cetatenilor romani de etnie roma revine autoritatilor publice, incluziunea romilor reprezinta un proces care presupune o schimbare semnificativa atat in mentalitatea majoritatii, cat si in mentalitatea romilor, o provocarea pentru care se impun actiune clare, desfasurate in cadrul unui dialog in permanta cu reprezentantii romilor, atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii Europene.


Fisiere în arhivă (2):

  • Politici de incluziune sociala - Problema minoritatilor.docx
  • Politici de incluziune sociala - Problema minoritatilor.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.James Anderson, Public policy making (2nd ed.), Princeton, NJ, Houghton Mifflin, 1994.
2.Joint report by the Commission and the Council on social inclusion, 2004.
3.Legea nr. 292/2011 privind Asistenta sociala.
4.Miroiu, A., Introducere in analiza politicilor publice, Editura Paideia, Bucuresti, 2001.
5.Strategia Guvernului Romaniei de incluziune a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome pentru perioada 2015-2020.
5.Thomas Dye, Understanding Public Policy (7th ed.), Englewood Cliffs, NJ, Prentice Hall, 1992.
- SITE-URI WEB
www.insse.ro
www.gov.ro
www.lege5.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!