Politici publice și guvernanța europeană

Cuprins proiect Cum descarc?

Guvernanta multi-nivel si procesul decizional in structuri flexibile 2
Introducere 2
1. Teoria guvernantei multi-nivel 2
2.Tipuri de guvernanta multi-nivel 4
3. Sisteme de guvernare structurate in retea .8
4. Structurile de retea si guvernarea multi-nivel ..10
BIBLIOGRAFIE 11


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
De peste doua decenii, se manifesta o preocupare constanta pentru reformarea sectorului public. In acest sens, au fost create o multitudine de modele, dar este destul de dificil de afirmat, cu certitudine, care dintre acestea este cel optim. 
In anumite tari europene exista asteptari fata de remodelarea statului. In altele, reforma a presupus schimbari ample, focalizate asupra imbunatatirii performantelor sectorului public.
Ceea ce conteaza este, in fond, ca in toate tarile europene modelul schimbarii sectorului public este, mai mult sau mai putin, pus in discutie cu o vigoare necunoscuta
pana in prezent.
In concluzie, noile tehnologii accentueaza cererile pentru astfel de structuri in sectorul public, aceasta trecerea fiind de neconceput in cazul unor structuri ierarhizate si rigide, care incetinesc fluxul informational exact cand este necesara o mai mare viteza a acestuia. In ierarhia birocratica, activitatile se desfasoara in conformitate cu regulile si normele generale. 
Scopul principal al structurilor si instrumentelor de control managerial este asigurarea conformitatii in raport cu regulile si normele prestabilita. Intr-un astfel de sistem, imbunatatirea eficientei si eficacitatii proceselor implica adoptarea unor modificari legislative.
Crearea unor structuri flexibile, adaptate actualului mediu dinamic si turbulent impune acceptarea unui grad mai ridicat de descentralizare a deciziilor. 
1. Teoria guvernantei multi-nivel 
Teoria guvernantei multi-nivel traverseaza domeniile traditional separate ale politicilor internationale si interne aducand in lumina reducerea distinctiei dintre aceste domenii in contextual integrarii europene,. caracterizeaza schimbarea relatiilor dintre actorii plasati pe diferite niveluri teritoriale, atat din sectorul public cat si din cel privat. 
Guvernanta multi-nivel a fost, in primul rand, dezvoltata la nivelul studiilor despre politicile UE si apoi extinsa spre luarea decizie la nivel european. O prima explicatie se refera la guvernanta multi-nivel interpretata ca sistem de negociere continua intre diferitele niveluri guvernamentale si prezinta modalitatile in care guvernele supranationale, nationale, regionale si locale sunt implicate in retele de politici publice (I.Bache, Europeanization and Britain: Towards Multi-level governance? Paper prepared for the EUSA 9th Biennal Conference in Austin, Texas, March 31 - 2 April, 2005) 
Teoria accentueaza atat cresterea frecventei si complexitatii interactiunilor dintre actorii guvernamentali cat si cresterea dimensiunii actorilor non-statali care sunt mobilizati in elaborarea politicilor UE. 
Astfel, guvernanta multi-nivel ridica o noua si importanta chestiune legata de rolul, puterea si autoritatea statelor. 
Nici o alta forma de cooperare internationala nu este atat de extinsa comparativ cu Uniunea Europeana daca se tine cont de numarul domeniilor acoperite de politici, de scopul acestor politici si de caile prin care aceste politici sunt dezvoltate. UE este intr-o anumita perspectiva abordata ca un mix intre cooperarea interguvernamentala clasica dintre statele suverane si o larga extinderea a integrarii supranationale. Persistenta unei zone gri intre interguvernalism si supranationalism contituie principala diferenta dintre guvernanta multinivel si alte teorii ale integrarii. De asemenea, guvernanta nu rezolva problema suveranitatii statale ci sustine doar ca o structura multinivel este creata de actori subnationali si supranationali . Una dintre principalele probleme ale teoriei integrarii, si anume, transferul de loialitate si suveranitate intre entitatile nationale si supranationale precum si viitorul relatiilor in UE nu sunt clarificate prin abordarea guvernantei. Identificarea partiala a masurilor politice si a celor macroeconomice este partajata intre diverse niveluri decizionale
Combinarea deciziilor comune pe zonele largi ale ariilor acoperite de politici are ca rezultat profunde complicatii intre nivelul nationale si nivelul european, ambele responsabile pentru dezvoltarea politicilor. Acesta tip de confruntari reprezinta unul dintre principiile de baza ale guvernantei. 
Guvernanta multi-nivel interpreteaza, de asemenea, UE ca un sistem politic cu interconectari institutionale la diferite niveluri: 1) european- Comisia Europeana, Consiliul European si Parlamentul European; 2) national si 3) regional. Aceste niveluri interactioneaza intre ele in doua moduri:a) de-a lungul diferitelor niveluri de guvernare (dimensiunea verticala) si b) cu alti actori relevanti, in cadrul aceluiasi nivel (dimensiunea orizontala)


Fisiere în arhivă (1):

  • Politici publice si guvernanta europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Mark Bevir eds., Encyclopedia of Governance, Sage Publications Ltd., Vol.1, 2007;
2. L Luminita Gabriela Popescu, 2007, Structural Dynamic of the public sector and multilevel governance: beween hierarchies, market and network forms", 2007, NSPA studies;
3. Hooghe,L. and G. Marks, 2001, Multi-level Governance and European Integration, Boulder:Rowman and Littlefield; 
4. Thomson, G., F.2003, The logic and Limits of Network Forms of Organization, Oxford Univerity Press;
5. Luminita Gabriela Popescu, Politici Publice, ed. Economica, 2005.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!