Politicile publice în domeniul sănătății - COVID 19

Extras din proiect Cum descarc?

1. Actori pe scena politicilor publice
Politica publică reprezintă o cale de acțiune în acord cu un interes public, un proces public în care deciziile referitoare la alocarea resurselor asumate de societate sunt orientate către realizarea unui scop general . Acțiunea este realizată de către autorități (centrale sau locale) ca răspuns la problemele societății. Acestea propun, cu ajutorul unui program de acțiune coordonat, modificarea mediului economic, social, cultural al actorilor sociali. Astfel, prin politicile publice statul intervine în activitatea economică și socială a cetățenilor si modifică realitatea identificată, într-o direcție dictată de necesitățile societății civile pentru a corecta acțiunea pieței libere si pentru a promova valorile acceptate social - libertatea, egalitatea, dreptatea, etc.
Stadiile procesului politicilor publice sunt: stabilirea agendei, formularea politicilor, luarea deciziilor, implementarea politicilor, evaluarea politicilor .
Cercetarea in domeniul politicilor publice presupune abordarea mai multor stiinte fundamentale, precum știința politică, economia sociologică, psihologia socială. Politicile publice se constituie in masuri cu impact determinant asupra vieții sociale, ce trebuie sa asigure dezvoltarea si bunăstarea membrilor societății.
2. Sănătatea și politicile publice
Sănătatea cetățenilor reprezintă una dintre valorile asupra căreia pot interveni politicile publice. Astfel, acestea pot acționa atât la nivelul de comportamente și atitudini ale populației, cât și la nivelul dezvoltării serviciilor medicale.
Sănătatea este definită drept o stare de totală bunăstare fizică, mintală și socială, și nu doar lipsa bolii sau a infirmității . Cei mai importanți factori care influențează negativ sănătatea sunt sărăcia, stilul de viată, șomajul, habitatul inadecvat, educația precară, poluarea. Tratarea acestor factori presupune implementarea unor programe și proiecte derulate nu doar in domeniul sănătății, ci și la nivelul celorlalte domenii care au impact asupra acesteia. 
3. Programe de politici publice în domeniul sănătății
Scopul Programului de politici publice în domeniul sănătății pentru perioada 2018-2020 este construirea unui sistem cât mai aproape de cetățean (pacient), astfel încât acesta să nu se mai deplaseze pentru un act medical de calitate . Acest lucru presupune pe de o parte reformarea și dezvoltarea structurilor instituționale iar pe de altă parte îmbunătățirea cadrului legislativ și procedural. Printre investițiile propuse în programului Guvernului se numără:
- Construcția a 8 spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generație;
- 1 spital republican, în București, organizat ca centru de urgență-excelență și cercetare, pe toate specialitățile;
- Modernizarea spitalelor județene și a ambulatoriilor de specialitate, a unităților de primiri urgențe, precum și a centrelor medicale integrate;
- Dotarea localităților cu ambulanțe (prin program se va asigura prezența unei ambulanțe în fiecare comună);
- Asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie și includerea acestora în programe de formare profesională.
Astfel, în cadrul politicilor publice din domeniul sanitar identificăm trei categorii de actori sociali implicați: instituțiile statului antrenate în formularea și aplicarea documentelor legislative și implementarea acestora (decidenți); personalul medical (profesioniștii din sănătate) și beneficiarii sistemului de sănătate (populația).
Instituția responsabilă cu înaintarea propunerilor de politici publice este Unitatea de Politici Publice din cadrul MS. Această unitate coordonează procesului de identificare și elaborare a politicilor publice în domeniul sanitar, asigură aplicarea procedurilor legale pentru formularea documentelor de politici publice, colaborează cu departamentele de specialitate și cu instituțiile aflate în subordinea, pentru a asigura implementarea și evaluarea efectelor sociale ale politicilor publice aflate în derulare, asigură consultanță departamentelor de specialitate și instituțiilor aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea ministerului, monitorizează respectarea procedurilor adoptate prin Regulamentul privind procedurile de elaborare, monitorizare și evaluare a politicilor publice la nivel central, elaborează rapoarte periodice de monitorizare și de evaluare cu privire la politicile publice inițiate și implementate la nivelul ministerului. 
Propunerile de politici publice în domeniul sănătății inițiate de către instituțiile abilitate ale statului vizează în general hotărâri de guvern, legi, ordine și ordonanțe.


Fisiere în arhivă (1):

  • Politicile publice in domeniul sanatatii - COVID 19.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!