Promovarea performanței și a creșterii eficienței entităților publice - Management prin obiective

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
La baza acestor concepte trebuie sa se stabileasca, in prima faza, o ierarhie a obiectivelor ce trebuie indeplinite, aceste obiective reprezentand baza pentru promovarea performantei, a cresterii eficientei si eficacitatii din cadrul entitatilor publice.
Performanta reprezinta un proces eficient prin care eforturile depuse de angajat se aliniaza cu misiunea si obiectivele organizatiei respective. Cand vine vorba de performanta, asteptarile trebuie sa fie clar definite, mai exact sa duca la un anumit rezultat care va genera actiuni si comportamente, atat din partea angajatilor, cat si din partea angajatorilor pentru succes la locul de munca.
Performanta se realizeaza prin utilizarea de obiective, standarde, dimensiuni, prin dialogul permanent intre subalterni si supraalterni (actualizari de stare, feedback, coaching), astfel devenind un factor motivator ce contribuie la atingerea succesului organizational.
Eficienta presupune timpul necesar pentru indeplinirea unei activitati, astfel incat angajatii si managerii eficienti vor duce la bun sfarsit sarcinle in cel mai scurt timp posibil cu resursele pe care le au la dispozitie, deseori folosindu-se de strategii de reducere a timpului.
Eficacitatea presupune calitatea rezultatelor actiunilor indeplinite, in prealabil, de catre angajati si angajatori.
Importanta data de Managementul prin Obiective este acela de stabilire a obiectivelor propriu-zise, continua cu o faza de planificare, un proces de control pentru evitarea posibilelor erori, un sistem de revizuire realizat periodic si in ultima faza, de o evaluare a performantelor. Managementul prin obiective stabileste obiectivele organizationale pentru fiecare manager si unitate, dar pentru a duce la performanta, eficienta si eficacitate, gradul ridicat de implicare al acestora trebuie sa fie ridicat.
Conducere pe baza rezultatelor
Cu ajutorul acestui concept modern se stabilesc tintele clare, instrumentele de masura, indicatorii de performanta si coordonarea programelor si a proiectelor.
Strategiile formulate de organizatiile din sectorul public trebuie sa se afle in legatura directa cu rezultatele dorite si sa se defineasca pe termen lung. Totodata, planurile strategice trebuie sa reflecte performanta la care tinde organizatia respectiva prin constituirea si uitilizarea de fonduri, in raport cu conceptele de economicitate, eficienta si eficacitate. 
Riscurile aparute in atingerea obiectivelor propuse, la care se supune fiecare entitate, fie ea publica sau privata, sunt inevitabile, si, de aceea, ele trebuie impiedicate prin efectuarea unui control la fiecare nivel al organizatiei. Instrumentele de control reduc posibilitatea producerii riscului sau diminuarea impactului sau, in cazul in care acesta a avut loc.
Acest tip de abordare raspunde la intrebari precum: ,,Care este nivelul de performanta la momentul actual?"; ,,Ce rezultate s-au obtinut?"; ,,Obiectivele propuse au fost realizate?".
In faza de elaborare a planului, se formuleaza o serie de observatii cu privire la modul in care au fost respectate si indeplinite sarcinile de lucru pe baza obiectivelor, reglementarilor si standardelor ce trebuie atinse. Se poate solicita ajutorul specialistilor, in cazul in care aceasta activitate este prea complexa, acestia fiind in masura sa stabileasca criterii relevante si obiective pentru a se putea ajunge la performanta dorita. Tinand cont de aceste criterii se examineaza activitatile organizatiei si se formuleaza constatarile, mai exact se identifica disfunctionalitatile, abaterile, deficientele si unde se regasesc acestea (departament, serviciu, birou etc.), pe baza carora, mai apoi, se vor formula recomandarile pentru imbunatatirea activitatilor din segmentul respectiv si eliminarea erorilor.
Analiza obiectivelor de performanta trebuie sa se bazeze pe fapte si nu pe presupuneri deoarece se analizeaza doar rezultatele la care s-a ajuns, nu abilitatile sau cunostintele. Comentariile ulterioare trebuie sa dovedeasca, prin opinii, prezenta sau absenta succeselor sau realizarilor si, de asemenea, sa ofere explicatii clare cu privire la modul in care obiectivele au fost sau nu atinse.


Fisiere în arhivă (1):

  • Promovarea performantei si a cresterii eficientei entitatilor publice - Management prin obiective.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) http://www.revistadestatistica.ro;
2) Management alternative, Bullen Paul;
3) Practica Managementului, Petter Drucker, New York, 1954;
4) Management prin Obiective, Kondrasuk John.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!