Rolul administratiei publice locale in implementarea politicii de mediu privind colectarea selectiva a deseurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE pag. 3
1. CARACTERISTICI GENERALE PRIVIND DESEURILE pag. 4
1.1 ANALIZA EVOLUTIEI GENERARII DESEURILOR IN UNIUNEA EUROPEANA IN PERIOADA 2004-2014 pag. 6
1.2 ANALIZA EVOLUTIEI TRATARII DESEURILOR IN UNIUNEA EUROPEANA IN PERIOADA 2004-2014 pag. 8
2. POLITICA DE MEDIU PRIVIND COLECTAREA DESEURILOR pag. 10
2.1 NORME LEGISLATIVE PRIVIND GESTIONAREA DESEURILOR pag. 11
2.2 ANALIZA SITUATIEI ACTUALE PRIVIND GESTIONAREA DESEURILOR LA NIVEL NATIONAL (2007-2010) pag. 13
3. STUDIU DE CAZ: ANALIZA SISTEMULUI DE COLECTARE SELECTIVA A DESEURILOR IN MUNICIPIUL BUCURESTI pag. 16
BIBLIOGRAFIE pag. 21


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Una dintre numeroasele probleme ale vietii moderne o constituie cea a stocarii, neutralizarii ori eliminarii deseurilor. In viata de zi cu zi omul produce o serie de deseuri menajere care sunt aruncate in locuri special amenajate si pe care nu le mai foloseste nimeni. Multe dintre acestea au valoare economica, putand fi transformate si reutilizate. Pentru a stopa inflatia de gunoaie s-a introdus sistemul de colectare selectiva a deseurilor ce presupune depozitarea temporara a acestora pe categorii, in locuri special amenajate, dupa care urmeaza reciclarea lor.
Deseurile, definite in Directiva 2008/98/CE articolul 3 alineatul (1) drept "orice substanta sau obiect pe care detinatorul le arunca sau are intentia sau obligatia sa le arunce", pot constitui o risipa enorma de resurse, atat in ceea ce priveste materialele, cat si energia.
Obiectivul general al prezentei lucrari este de a analiza in ce masura se implica Administratia Publica Locala in implementarea programelor de colectare selectiva a deseurilor in vederea obtinerii unui nivel mai mare de reciclare si reutilizare a acestora. Alte obiective sunt prezentarea unei analize a evolutiei generarii, colectarii si tratarii deseurilor din sectorul gospodaresc si public si prezentarea politicii de mediu si a normelor legislative ce trebuie respectate in privinta gestionarii deseurilor.
Pentru realizarea obiectivelor propuse am facut o analiza generala a colectarii deseurilor atat in UE cat si la nivel national. Pentru a vedea rolul Administratiei Publice Locale in gestionarea deseurilor am utilizat analiza statistica si analiza de sinteza si am consultat legislatia pe mediu europeana si cea romana. 
Am ales aceasta tema deoarece cred ca o mai buna gestionare a deseurilor va avea ca rezultate urmatoarele: 
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera - in special metan de la depozitele de deseuri, dar si dioxid de carbon de emisie (prin reutilizare, reciclare si alte metode de valorificare); 
- cresterea eficientei utilizarii resurselor - economisirea energiei si reducerea consumului de materiale prin gestionarea eficienta a deseurilor, protejarea sanatatii publice prin gestionarea in conditii de siguranta a substantelor potential periculoase; 
- protejarea ecosistemelor (soluri, ape subterane, emisiile in aer). 
1. CARACTERISTICI GENERALE PRIVIND DESEURILE
Gestionarea deseurilor sau managementul deseurilor reprezinta procesul de administrare al deseurilor rezultate din activitatile umane.
Deseul este definit in legea numarul 211/2011, privind regimul deseurilor, ca fiind orice substanta sau obiect pe care detinatorul il arunca ori are intentia sau obligatia sa il arunce. Deseuri sunt considerate si produsele cu termenele de garantie depasite, produsele uzate care nu mai au valoare de intrebuintare, precum si orice rest sau gunoi menajer. Deseul tehnologic reprezinta orice substanta rezultata in urma unui proces biologic sau tehnologic, care nu mai poate fi utilizata ca atare in acel proces. 
"Ierarhia deseurilor" reprezinta conceptul conform caruia diferitele masuri/optiuni de gestionare a deseurilor sunt grupate in functie de impactul lor pe termen lung asupra mediului inconjurator, categoria cu cel mai redus impact, si anume prevenirea generarii deseurilor, are o prioritate maxima, urmata fiind de pregatirea pentru reutilizare, reciclare, valorificare si ultima dintre toate, eliminarea (de ex. - depozit de deseuri). Aceasta grupare reprezinta cea mai buna optiune din punct de vedere al protectiei mediului, insa pot exista abateri de la aceasta pentru anumite fluxuri specifice de deseuri, in cazul in care se justifica, si numai in baza evaluarii de tip analiza ciclului de viata privind efectele globale ale generarii si gestionarii respectivelor deseuri.
In anumite procese de productie, ca de exemplu co-procesarea, deseurile pot fi utilizate intr-o operatiune care combina doua optiuni de valorificare ce se efectueaza in acelasi timp. Continutul energetic al deseului este valorificat ca energie termica, substituind astfel combustibilii, in timp ce fractia minerala a deseului este integrata (deci reciclata) in matricea produsului sau a materialului produs.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul administratiei publice locale in implementarea politicii de mediu privind colectarea selectiva a deseurilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Raportul privind starea mediului pe anul 2011 -  ANPM
Comunicatul EUROSTAT nr. 48/2012-27 Martie 2012 pentru anul 2010
EPC Consultanta de mediu - Evaluarea de mediu pentru PNGD si SNGD,2010
Ghidul de interpretare al prevederilor Directivei 2008/98/CE privind deseurile, publicat de CE in iunie 2012
Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor - Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice
Planul National de Gestionare a Deseurilor - Monitorul Oficial al Romaniei
Economia albastra. 10 ani. 100 de inovatii. 100 de milioane de locuri de munca -  Gunter Pauli


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!