Tehnologia supelor în bucătăria națională

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
I. Caracteristica sortimentului de preparate si materie prima necesara 3
II. Sortimentul si caracteristica materiei prime 8
2.1 Caracteristica materiei prime de baza 8
2.2 Caracteristica materiei prime auxiliare 13
2.3 Caracteristica morfologica a materiei prime 14
2.4 Conditii si regimuri de pastrare a materiei prime 16
III. Procesul tehnologic de prelucrare culinara a supelor 19
3.1 Procesul tehnologic de prelucrare primara a materiei prime de baza si auxiliara. Deseuri la prelucrarea primara a materiei prime. 19
3.2 Procesul tehnologic de tratare termica a semipreparatelor. Conditii si regimuri de prelucrare termica. Pierderile tehnologice. 23
3.3 Modificarile fizico-chimice la tratarea termica a produselor 26
IV. Prezentarea, decorarea si servirea preparatelor 28
4.1 Selectarea veselei pentru servire. Norme si gramajul de servire. 28
4.2 Aranjarea corecta a preparatului in vesela. Explicarea regulilor de utilizare a produselor pentru decor. Prezentarea exemplelor de decor. Temperatura de servire. 30
V. Principii de sanitarie si igiena pentru procesele tehnologice de pregatire a preparatelor. 32
5.1 Cerintele sanitaro-igienice fata de locul de munca. Echipament, inventar si vesela. 32
5.2 Marcarea inventarului la locul de munca. 33
Concluzie
Bibliografie
Anexa 1 Fise tehnologice
Anexa 2 Scheme tehnologice
Anexa 3 Prezentare PowerPoint


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Tehnologia prepararii bucatelor se bazeaza pe traditiile artei culinare populare, pe experienta bucatarilor profesionisti, precum si pe realizarile stiintei despre alimentatie. Alimentatia este un factor important in dezvoltarea organismului uman, de aceea de-a lungul anilor, omul a incercat sa duca o viata cat mai sanatoasa si sa aiba o alimentatie cat mai bogata in substante nutritive si vitamine.
Istoria supei a inceput probabil odata cu istoria gatitului. Combinarea diverselor ingrediente in oale mari cu scopul de a crea mancaruri usor de gatit si servit, care sa fie hranitoare si usor de digerat, era la urma urmelor de neevitat. Astfel a fost creata alegerea perfecta atat pentru culturi sedentare cat si migratoare, bogati sau saraci, oameni sanatosi sau bolnavi (supa fiind vazuta ca un medicament si azi).
Pentru a face bors, ciorbe si supe nu ai nevoie de prea mult timp si nici de prea multa indemanare, atata timp cat alegi reteta potrivita. Iar variante sunt destule -  retete usoare, rapide care nu necesita pre multe ingrediente. In plus, ciorbele si supele de orice fel sunt foarte sanatoase pentru ca iti asigura hidratarea optima, te ajuta sa te saturi cu putine calorii si contin multe vitamine daca folosesti legume din plin. Ciorba este si mai bogata in vitamine datorita borsului adaugat, cu conditia sa nu il fierbi prea mult.
Supele (ca si ciorbele) au evoluat conform ingredientelor si gusturilor locale, si astfel s-au creat varietati pentru fiecare regiune si popor. Supa de peste din New England (Chowder), supa-salata spaniola rece (Gazpacho), supa de sfecla ruseasca (Bors), supa de legume italiana (Minestrone), supa de ceapa frantuzeasca si supa chinezeasca (Won Ton) sunt toate variatiuni pe aceeasi tema. In tarile scandinave si baltice, dar si in orient se prepara retete care par ciudate pentru noi: supe de fructe. Acestea se pot servi reci, calde sau fierbinti si se spune ca sunt delicioase. Fruktsupe, o specialitate norvegiana, se prepara din stafide, prune si alte fructe uscate. In alte zone ale Europei, oamenii savureaza supa de visine, facuta cu smantana si zahar. In unele retete de supa cu fructe se pot adauga scortisoara, cuisoare sau bauturi alcoolice, de pilda vin sau brandy.
Scopul: In cadrul acestei lucrari de an vom cunoaste tipurile si clasificarile de supe, si anume materia prima din care se face. Modalitatile de modificare controlata a compozitiei, formei, culorii, consistentei, gustului si aromei produselor alimentare. Aprofundarea cunostintelor teoretice a abilitatilor de selectare a materiilor prime, argumentarii conditiilor si regimurilor de procesare a acestora si formarii abilitatilor de dirijare a proceselor tehnologice de preparare a produselor alimentatiei publice.
Obiective: Selectarea retetelor culinare pentru a elabora fisele si schemele tehnologice. Caracteristica materiei prime de baza si auxiliare avand ca scop de a cunoaste sortimentul de materie prima folosita in tehnologia de preparare. Procesul tehnologic de prelucrare culinara si caracteristica conditiilor, regimurilor si argumentarea procedeelor de tratare culinara aplicate. De a prezenta exemple de decorare si aranjare a preparatului si de a alege vesela potrivita in functie de reteta culinara. Cerintele sanitaro-igienice fata de locul de munca.
I. Caracteristica sortimentului de preparate si materie prima necesara
Supa este un lichid savuros, care se prepara din combinatii nelimitate de ingrediente, de la cartofi pana la peste, din tot soiul de legume si din toate felurile de carne. Ea poate deveni mai consistenta prin adaosuri de paste, paine, orez, smantana, iaurt, etc. Istoria supei a inceput probabil odata cu istoria gatitului. Urmarind sa creeze mancaruri simplu de gatit si servit, hranitoare si usor digerabile, fiecare bucatar a ales de-a lungul timpului, sa pregateasca supa in felul lui.


Fisiere în arhivă (6):

  • Anexe.docx
  • Fise tehnologice.docx
  • Foaie de titlu proiect tehn..docx
  • PPT Tehn. prod. alim..pptx
  • Scheme tehnologice.docx
  • Tehnologia supelor in bucataria nationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. L. Sandulachi, ,,Sanitaria si igiena industriala" ciclu de prelegeri, Chisinau, Editura U.T.M. 2009.
2. Adriana Birca, ,,Marfuri alimentare", Chisinau, Editura U.T.M. 2010.
3. Adriana Birca, ,,Marfuri alimentare", Brasov, Editura Omnia Uni-S.A.S.T. 2000.
4. J. Ciumac, ,,Merceologia produselor alimentare", Chisinau, Editura Tehnica 1995.
5. ,,Catalogul documentelor normative" Serviciul standardizare si metrologie al Republicii Moldova, Chisinau 2006 Vol. 2
6. http://www.moldovenii.md/
7. http://bucatar.meseriamea.com/
8. https://www.ghidnutritie.ro/
9. https://www.getfit.ro/
10. http://acreditare.md/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!