Tendințe de modernizare a administrației publice din România

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Notiuni introductive in administratia publica 3
1.1 Concepte si definitii 3
1.2 Nevoia de modernizare 4
1.3 Factorii modernizarii administratiei publice 6
2. Modernizarea administratiei publice din Romania 7
2.1 Directiile de modernizare 7
2.2 Digitalizarea administratiei publice 8
2.3 Implementarea unui management performant 12
2.4 Descentralizarea si autonomia publica locala 13
2.6 Dezvoltarea relatiilor autoritati -  cetateni 14
2.7 Modernizare prin fonduri europene 15
Concluzii si propuneri 16
Bibliografie si webografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

1. Notiuni introductive in administratia publica
1.1 Concepte si definitii
Administratia publica a aparut mai inainte de toate, atunci cand doi indivizi au putut comunica si colabora pentru a regla si rezolva o anumita problem sau deficienta, asadar aceasta actiune de ajutor reciproc a format temeliile firave ale administratiei publice si a fondat temelia relatiilor sociale pe care le putem observa astazi. 
Astfel rezolvarea problemei in cauza, a reunit cei doi indivizi sub acelasi scop si prin combinarea puterilor si a deciziilor folosite, au realizat cu succes obiectivul pentru care s-au unit. Asemanator s-a format si administratia publica, prin conlucrarea unor persoane pentru indeplinirea si satisfacerea unor obiective comune.
Administratia publica deriva din stiinta administratiei care isi incepe procesul identitar in a doua jumatate a secolului al XX-lea cand in viata stiintifica europeana s-a conturat un punct de vedere distinct, referitor la problemele administrative cand se pun bazele unei ramuri a stiintelor sociale-stiinta administratiei de stat sau stiinta administratiei. 
Conform unor teorii emise de unii specialisti , termenul de administratie publica provine din limba latina, "administer" ceea ce reprezinta: agent, slujitor. Verbul "administrare" inseamna, a da o mana de ajutor, a conduce sau a dirija. Cuvantul "administer", aproape sinonim cu "minister" care inseamna: servitor, ingrijitor, ajutator s-a format din radacina "minus", care inseamna mai putin si din prefixul "ad", care arata directia "sensul " si evidentiaza starea de inferioritate in raport cu "magister", ce se traduce prin cel care comanda, superiorul, seful cuvant care s-a format din "magis", care inseamna mult. 
Termenul de administratie publica are vaste semnificatii unele sunt mai complexe dint punct vedere al teoriei altele sunt mult mai accesibile populatiei iar una dintre ideile evidentiate in studiile de specialitate este reprezentata de faptul ca administratia publica este definita ca acea parte a activitatii statului, modurile prin care sunt realizate scopurile si obiectivele guvernarii. 
1.2 Nevoia de modernizare 
Conceptul de modernizare reprezinta procesul sau mecanismul de schimbare, imbunatatire, adaptare sau aducerea la standarde actuale diferite domenii de activitate cum ar fi: economie, cultura, sport, transporturi, energie , industrie ,educatie, administratie publica precum si adaptarea legislatiilor ,normelelor ,reglementrilor pentru a putea fi in concordanta cu schimbarile aparute la nivel mondial .
Ca in orice alt domeniu de activitate , nevoia modernizrii in administratia publica din Romania poarta un rol deosebit de important in dezvoltarea relatiilor sociale, economice sau diplomatice deoarece aspecte legate de globalizarea excesiva sau tehnologizare a dus la dezvoltarea rapida a statelor occidentale precum si a sistemelor politico- administrative, asadar prin prims acestor factori pentru a putea tine pasul cu aceasta dezvoltare trebuie sa adaptam ssi s transformam sistemul nostru administrativ astfel incat sa fie de actualitate si sa raspunda la cerintele unui sistem bine dezvoltat, pus la punct, diversificat prin care sa se ofere unele servicii cat mai complete, fara a consuma o cantitate mare de resurse.
Prin prisma faptului ca tehnologia si echipamentele tehnice avanseaza de la o zi la alta iar oamenii au aspiratii inalte si in ceea ce priveste serviciile ce trebuie sa fie din ce in ce mai diversificate si complexe, administratia publica trebuie sa implementeze diferite reforme,proiecte prin care sa incerce sa realizeze transformarea administratiei publice cu toate procesele pe care le foloseste intr-o administratie noua, cu o viziune reformista ,moderna occidentala stabilita pentru viitor si care sa echilibreze si sa aduca nevoile cetatenilor in prim plan si sa le teleporteze in realitatea de zi cu zi ca fiecare cetatean sa se poata bucura de acesta facilitate.
Acest proces de modernizare a administratiei publice implica efortul tuturor cetatenilor unui stat pornind de la decidenti continuand cu functionarii din administratia publica care trebuie sa puna in practica eficient,eficace si cu celeritate legile emise de catre autoritatea centrala si mai ales cu ajutorul oferit de catre cetateni, acestia putand sa contribuie la modernizarea administratiei publice prin diferite metode.
Prin prisma integarii Romaniei in Uniunea Europeana sau in celelalte structure europene sau mondiale reprezentate de: (Organizatia Natiunilor Unite, Tratatul Nord Atlantic) modernizarea administratiei publice trebuie sa se realizeze avand in vedere si principiile de baza de la nivel mondial pe care trebuie sa le preluam ,adptam si in final sa le implementam in sistemului nostru iar datorita faptului ca activitatile umane se dezvolta si se diversifica in fiecare zi obliga si administratia publica sa formeze noi domenii de activitate, sa creeze sau sa adapteze in functie de nevoi , noi legi sau ordonante si sa aduca noi principii prin care sa transforme noile provocari in reale certitudini.


Fisiere în arhivă (1):

  • Tendinte de modernizare a administratiei publice din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru, Ioan - Curente de gandire privind administratia publica, Editura economica, anul 2000, Bucuresti
2. Androniceanu Armenia, Management public, Editura Economica, Bucuresti, 2000
3. David H.Rosenbloom, Public Administration, Understanding Management, Politics and Low in the public Sector; Random House INC, 1 986, p.4
4. Ilie Iovanas,Dreptul administrativ si elemente ale stiintei administratiei ,Editura Didactica si Pedagogica,Bucuresti ,1997 
5. . Mihaela Onofrei , Administratia publica. Fundamente stiitifice si bune practici , 2007
6. Muresan Doina,Managment public ,Institutl European , 2012
7. Raport DESI din anul 2018
www.smartcity.ro
www.contributors.ro
www.finante.ro
www.trendfinanciar.ro
www.agerpres
www.adr.gov.ro
www.ghiseul.ro
www.oradea.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!