1.NOTIUNI GENERALE REPERE ISTORICE Deşi considerat de cei mai mulţi dintre experţi din domeniu un fenomen specific epocii contemporane, turismul s-a cristalizat in a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi ca atare, primele incercări de definire şi caracterizare a lui datează din această perioadă. Din punct de vedere etimologic, cuvantul „TURISM” provine din termenul englezesc „TO TOUR” (a călători, a colinda), avand deci semnificaţia de excursie. De-a lungul anilor, conţinutul noţiunii de turism s-a modificat, s-a imbogăţit continuu.Unul dintre specialiştii consacraţi in cercetarea feno... vezi detalii
Introducere În această lucrare am facut o scurtă prezentare a Muntelui Tâmpa -este un munte care aparţine de masivul Postăvaru, localizat în sudul Carpaţilor Orientali, el fiind înconjurat aproape în totalitate de municipiul Braşov cu o înălţimea de 960m. Obiectivele acestei lucrări sunt: studierea ecosistemului din care fac parte, ce măsuri de cercetare s-au luat pentru cunoasterea populatiilor de urs brun si lup cenusiu şi ce s-a realizat in urma acestor cercetări. Scopul lucrării este studierea speciilor de urs brun şi de lup cenuşiu din zona Muntelui Tâmpa. Cap.I I.1. Aşezarea ge... vezi detalii
Introducere Agricultura a cunoscut o dezvoltare lentă şi continuă în decursul istoriei. Se disting două etape care au marcat agricultura – prima etapă a constat în obţinerea de produse agricole pentru familie iar a doua etapă în realizarea produselor agricole cu scopul de a le comercializa. Dezvoltarea în trepte a agriculturii s-a înfăptuit nu numai în sectorul producţiei vegetale ci şi în sectorul creşterii animalelor. În prima etapă, oamenii practicau creşterea animalelor într-un mod simplu şi tradiţional, respectiv produceau lapte, carne, ouă şi fibre pentru necesităţile de zi cu zi al... vezi detalii
Analiza activităţii economice – instrument al managementului exploataţiilor agricole vegetale 1.1. Conţinutul procesului de analiză. Tipuri de analiză economică Analiza, ca noţiune, constituie o metodă de cercetare bazată pe descompunerea sau desfacerea unui obiect sau al unui fenomen în părţile sale componente, în elementele sale simple. În toate domeniile ştiinţei, analiza joacă rolul unui mijloc indispensabil al cunoaşterii. Cerinţele perfecţionării acestui instrument metodologic, ale sporirii eficienţei sale în procesul cunoaşterii au impus apariţia unor discipline ştiinţifice de an... vezi detalii
1.Generalitati Conform Comisiei Codex Alimentarius FAO/OMS: „aditivul reprezintă orice substanţă, chiar de natură microbiană, care, în mod normal, nu este consumată ca aliment şi nu este folosită ca ingredient alimentar, indiferent dacă are sau nu valoare nutritivă, fiind adăugată în produsul alimentar în scop tehnologic şi/sau organoleptic; adaosul se face la fabricarea, ambalarea sau păstrarea produsului alimentar şi are un efect cert. Termenul aditivi nu include contaminanţii, numiţi impropriu aditivi accidentali, şi nici substanţele adăugate pentru îmbunătăţirea calităţilor nutritive... vezi detalii
1. Lapte 1.1. Compoziţia chimică a laptelui Laptele este un lichid de culoare albă - gălbuie, cere se obţine prin mulgerea completă si neîntreruptă a animalelor sănătoase, hrănite şi îngrijite corespunzător. Prin lapte se înţelege, în general laptele de vacă; când se vorbeşte despre laptele altor animale se indică specia respectivă, de exemplu: lapte de oaie, lapte de bivoliţă şi aşa mai departe. Laptele are o compoziţie complexă, cu structură heterogenă, principali componenţi chimici fiind următorii: Apă Grăsimi propriu-zise - Gliceride Substanţă grasă Alte grăsimi - Fosfatide - ... vezi detalii
GENERALITATI In 1997 reprezentanti ai 130 de tari s-au intalnit la Kyoto pentru a reglementa si limita cantitatile de gaze de sera eliminate in mediu. Protocolul nu intra in vigoare decat daca va fi aprobat de senatele tarilor implicate. Efectele lui sunt majore pe plan economic: noi taxe pentru benzina, costuri mai mari pentru energie, cateva milioane de slujbe distruse, instalarea de noi echipamente pentru reducerea emisiilor de poluanti si eventual relocarea unor fabrici in alte tari, plus cresterea pretului alimentelor in urma cresterii pretului combustibilului folosit la masinile agr... vezi detalii
INTRODUCERE Toate regiunile planetei prezintă/riscă să fie influenţate de hazardele produse de schimbarea climei. Cu o mărire a temperaturii globale, este foarte posibil ca atât numărul cât şi intensitatea furtunilor să se mărească în multe regiuni ale lumii. Este, de asemenea, posibil ca multe regiuni aride sa devină şi mai uscate şi să înceapă să se extindă. Riscul depinde de natura schimbărilor în circulaţia atmosferica şi de caracteristicile mediului local. Ciclul hidrologic al Pământului este atât de dinamic încât în prezent nu este posibil să se prezică efectele schimbării clime... vezi detalii
Cultivarea cerealelor şi transformarea acestora în produse agroalimentare constituie o tradiţie a poporului român din cele mai vechi timpuri. Industria de morărit, panificaţie şi produse făinoase cuprinde mori pentru măcinarea cerealelor şi fabrici pentru producerea de pâine şi produse de panificaţie, biscuiţi, paste făinoase, expandate. Obiectul de activitate al acestora este fabricarea şi comercializarea de: produse de morărit (făină, mălai, arpacaş, orez, griş, tărâţe,etc), produse de panificaţie (pâine şi specialităţi de panificaţie), produse de patiserie-confiserie, biscuiţi, napolit... vezi detalii
Introducere Importanța și avantajele creșterii suinelor Creșterea suinelor este un sector de bază al domeniului reprezentat de creșterea animalelor și deține o pondere importantǎ în multe regiuni ale globului. Ȋn acest sector s-au produs transformǎri remarcabile și profunde ȋn ultimul timp, fapt ce a contribuit la sporirea producției de carne provenită de la aceastǎ specie. Astfel este suficient sǎ amintim cǎ populațiile de porci crescute ȋn prezent au cu 50% mai puțină grăsime față de cele aflate ȋn creștere acum cca.50 de ani ȋn urmǎ, lucru datorat ȋn primul rând progreselor obținute ȋn... vezi detalii
1. Politica siguranţei alimentare (definirea scopului) Sistemul HACCP se refera la abordarea preventiva in ceea ce priveste siguranta alimentara si farmaceutica care se adreseaza pericolelor fizice, chimice si biologice. HACCP este utilizat in industria alimentara pentru a identifica potentialele pericole in ceea ce priveste siguranta alimentara, actiunea cheie, cunoscuta si sub numele de Punct Critic de Control (PCC), fiind utilizata pentru a reduce sau a elimina riscul producerii anumitor pericole. Sistemul este folosit in toate stadiile de productie a alimentelor si a proceselor auxilia... vezi detalii
ARGUMENT Asigurarea unei bune stari de sănătate a pădurilor se poate realiza în măsura în care este semnalată la timp prezenţa dăunătorilor. Acest lucru este posibil prin cunoaşterea şi aplicarea corectă a sistemului de depistare şi prognoză a dăunătorilor forestieri, care răspunde cerinţelor ecologice, fiind fundamentat pe criterii ştiinţifice. Aceasta permite ca atât prognoza, cât şi cunoaşterea unor vătămări produse de insecte şi alţi agenţi biotici, încă din fazele incipiente, să fie prompte şi cu maximum de eficienţă. Atunci când se acţionează la începutul înmulţirii în masă a insecte... vezi detalii
I. Introducere Din punct de vedere nutriţional metalele care se găsesc în produsele alimentare se pot împărţi în două categorii: 1. – metale cu rol fiziologic bine determinat, numite ESENŢIALE : sau BIOMETALE. Lipsa sau chiar numai insuficienţa lor din alimentaţia omului determină, după o perioadă de timp dereglări ale produselor metabolice şi apariţia unor boli carenţiale. Din această categorie fac parte: sodiul (Na) potasiul (K), calciul (Ca), magneziul (Mg), fierul (Fe), cuprul (Cu), ZINCUL (Zn), manganul (Mn), molibdenul (Mo), cobaltul (Co), seleniul (Se). 2. – metale pentru care, p... vezi detalii
1. Prezentarea Institutiei 1.1. Caracteristici Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Valcea este serviciul public deconcentrat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurare (MADR) cu sediul in Ramnicu Valcea , strada Oituz , nr 7 . Prin aceasta institutie se asigura la nivel judetean aplicarea politicilor si strategiilor din domeniul de activitate al ministerului. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Valcea raspunde de realizarea strategiilor si politicilor agroalimentare si de dezvoltare rurala ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurare la nivel jud... vezi detalii
1. VARZA – PREZENTARE GENERALĂ Plantele legumicole din grupa verzei au o pondere mare în alimentaţia omului şi ocupă cele mai mari suprafeţe în cultură. Grupa de legume vărzoase cuprinde: varza cu căpăţâna albă, varza cu căpăţână roşie, varza creaţă, varza de Bruxelles, varza pentru frunze, conopida, broccoli, gulia şi varza chinezească. Speciile din această gamă dau producţii mari la unitatea de suprafaţă, iar produsele sunt rezistente la transport şi se pot păstra pe o perioadă lungă de timp. Fiind plante alogame, trebuie să se asigure spaţii de izolare corespunzătoare între varietăţi şi... vezi detalii