Agenții patogeni care produc boli la plante

Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Tema ,,AGENTII PATOGENI CARE PRODUC BOLI LA PLANTE", prezinta un interes deosebit pentru mine deoarece plantele au o importanta deosebita in viata oamenilor , ele asigura aportul de vitamine si substante nutritive de care oamenii au nevoie, iar prin procesul de fotosinteza isi indeplinesc rolul de plaman verde al planetei.
Plantele ne ofera vitamine, grasimi, micro si macroelemente, ceara, amidon, proteine, celuloza etc. Plantele au fost si sunt folosite in diverse domenii: medicina (coada soricelului, menta, rozmarin, usturoi, anghinare, rostopasca etc.), alimentatie (legume, fructe, cereale, plante furajere), in industria chimica, cosmetica, farmaceutica etc.
In industria alimentara, unele plante medicinale si aromatice sunt folosite pentru colorarea, aromatizarea si obtinerea unor gusturi placute la alimente. In calitate de parteneri al habitatului nostru, plantele mai poseda pe langa valentele lor de ordin biologic si pe cele de ordin estetic, intrucat infrumuseteaza nu numai mediul de locuit, ci insusi modul de convietuire, respectiv de exprimare. Plantele sunt entitati vegetale fascinante, au un miros atragator, incanta ochiul, armonizeaza gustul si aduc satisfactii de ordin estetic.
Oamenii sunt mai fericiti atunci cand traiesc inconjurati de natura si verdeata, iar florile au devenit martorii cei mai fideli a celor mai importante evenimente din viata lor.
Pentru a ne bucura de prezenta indinspensabila a plantelor , trebuie sa acordam o atentie marita ingrijirii si protejarii lor. Acest lucru il putem face doar atunci cand cunoastem in profunzime multiplele si profundele modificari care au loc in interiorul, dar si la exteriorul plantei in timpul atacului patogenului sau patogenilor asupra plantei in procesul de patogeneza.
In aceasta lucrare sunt prezentate diversele categorii de agenti patogeni in functie de natura lor, de caracterul aparitiei si raspandirii lor.
Studiul este necesar pentru cunoasterea momentului declansarii infectiilor si al evolutiei lor in , in functie de conditiile climatice ale anului. Cunoscand aceste elemente se poate stabili o prognoza a atacului si avertizarea tratamentelor recomandate pentru combaterea patogenului respectiv.
Tema contine 4 capitole , urmate de concluzii, bibliografie si anexe.
AGENTII PATOGENI CARE PRODUC BOLI LA PLANTE
CAPITOLUL I. Virusuri -Viroze
1.1 Caracterele si proprietatile virusurilor
Virusurile sunt patogeni infectiosi ai plantelor, animalelor, omului si bacteriilor, care se caracterizeaza prin diferente fundamentale atat din punct de vedere structural, cat si fiziologic, de microorganismele procariote si cu atat mai mult de cele eucariote.
Tipul de organizare la virusuri este acelular, iar posibilitatea de existenta a virusurilor se manifesta sub doua forme :
A - extracelular, virusul este numit virion, particula virala sau corpuscul elementar si corespunde particulei virale mature, complete, infectioase. Virionul este forma in care virusul se gaseste la sfarsitul procesului de replicare in celula plantei gazda si sub care este eliberat in mediul exterior.
B - intracelular, in urma patrunderii virusului intr-o celula prin procesul de infectie, structura virionului este profund modificata, in sensul ca genomul viral este liber in celula plantei gazda si pregatit sa se replice si sa fie* transcris; acest stadiu reprezentat de genomul viral liber, lipsit de invelisul proteic poarta numele de virus vegetativ. Virusurile prezinta proprietati fizice, chimice, biologice.
Modelul virusului
Tobacco mosaic tobamovirus (genom spiralat si capsomere in exteriorul)
a.Proprietatile fizice principale sunt :
-forma, dimensiunile si structura particulei virale. Morfologia si dimensiunile virusurilor sunt analizate intotdeauna pornind de la virion care este unitatea morfo-functionala completa, matrita infectioasa reprezentata de stadiul extracelular viral. Forma virionilor poate fi: sferica, cilindrica, bastonas rigid sau flexibil (virusul mozaicul tutunului-VMT) paralelipipedica, piramidala,
bipiramidala, filamentoasa, decaedrica, dodecaedrica, icosaedrica, etc. Dimensiunile particulelor virale variaza de la 17-1720 mum cele filamentoase putand ajunge chiar pana la 2000 mum. In functie de forma si dimensiunile sunt diferite. In cazul virusurilor cu forma globuloasa diametrele particulelor variaza de la 25 la 70 nm sau mum uneori chiar pana la 300 nm ceea ce corespunde cu diferente in volum de 10.000 ori, in timp ce la formele filamentoase, mai mult sau mai putin flexuaoase lungimile sunt cuprinse intre 50 si 2000 nm sau mum. Cu toata diversitatea de marime si forma a virusurilor, acestea prezinta un model general de structura, fiind alcatuite din doi constituenti esentiali: genomul viral si capsida proteica si un constituent neesential care poate lipsi la unele virusuri, reprezentat de invelisul extern viral (peplos). Genomul viral este constituit numai dintr-un singur acid nucleic (ARN sau ADN), niciodata ambii acizi nucleici esentiali la acelasi virus. Majoritatea 16 virusurilor fitopatogene au genomul viral constituit din ARN, acestea fiind ribovirusuri, existand si cateva exceptii la care genomul este reprezentat de ADN (geminivirusurilesi caulimovirusurile). Genomul viral este responsabil de infectiozitatea virionului, contine toata informatia genetica necesara pentru a asigura atat replicarea sa, cat si pentru devierea activitatiilor metabolice ale celulei gazda spre sinteza tuturor constituentiilor virali. Capsida virala este alcatuita din una sau cateva tipuri de molecule proteice si reprezinta invelisul proteic care acopera de jur imprejur genomul viral, ce favorizeaza fixarea si patrunderea virusului in celula gazda. Proteinele capsidale impreuna cu genomul viral alcatuiesc nucleocapsida virala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Agentii patogeni care produc boli la plante.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  BADARAU, S. Fitopatologie (generala si agricola). Chisinau: S. n. ,,Print-Caro" SRL, 2012;
-  IACOB, Viorica et al. Fitopatologie generala. Iasi: Editura Cantes, 1999;
-  POP, I. Virusurile si virozele plantelor. Bucuresti: Editura Ceres, 1975,
-  POP, I. Virusurile plantelor horticole si combaterea lor. Bucuresti: Editura Ceres, 1988.
-  Paraschivu, A. M.-2004-Ghid pentru recunoasterea bolilor plantelor si a naturii lor cauzale, EUC, ISBN 973-8043-221-1;
-  Agrios N. George-2005-Plant pathology, Fifth Edition, Elsevier Academic Press;
-  Catalin Tanase, Tatiana Eugenia Sesan-2006-Concepte actuale in taxonomia ciupercilor Editura Universitati ,,Alexandru Ioan Cuza" Iasi-ISBN (10) 973-703-144-X;ISBN (13) 978-973-703-144-0;
-  Ioan Oroian, Viorel Florian, Liviu Holonec-2006-Atlas de Fitopatologie trilingv, ISBN 973-27-1311-9, Editura Academiei Romane;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!