Extras din proiect
Agricutura ecologică promovează sisteme de producţie durabile, diversificate şi echilibrate, în vederea prevenirii poluării recoltei şi mediului.
Interesul pentru produsele şi producţia ecologică este în continuă creştere şi în ţara noastră. Regretabil este faptul că suprafeţele cultivate în condiţii ecologice în ţara noastră sunt încă foarte reduse.
Obiectivele, principiile şi normele aplicabile producţiei ecologice sunt cuprinse în legislaţia comunitară şi naţională din acest domeniu. Aceste norme, alături de definirea metodei de producţie în sectorul de producţie vegetală, animalieră şi de acvacultură reglementează şi următoarele aspecte legate de sistemul de agricultură ecologică: procesarea, etichetarea, comerţul, importul, inspecţia şi certificarea.
Această Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 34/2000 asigură baza legală în vederea modificării şi completării legislaţiei naţionale, în concordanţă cu legislaţia comunitară, respectiv cu Reglementarea Consiliului (CEE) nr. 2092/91, prin elaborarea unor acte normative referitoare la: principiile producţiei ecologice, lista produselor permise în agricultura ecologică, elaborarea bazei de date pentru seminţe ecologice şi material de înmulţire vegetativ, regulile privind utilizarea siglei specifice produselor ecologice controlate, regulile pentru autorizarea importurilor de produse agroalimentare ecologice din terţe ţări.
În anul 2006 s-a emis Ordonanța de urgență care aduce modificări
și completări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind
produsele agroalimentare ecologice.
Prima modificare este la art.2 alineatul (2) : Un produs este
considerat ca purtând indicaţii referitoare la metoda de producţie ecologică
în cazul în care pe etichetele, materialul publicitar, documentele cu
caracter comercial, pe produsul şi pe ingredientele sale sau pe furaje sunt
descrise prin inscripţionări indicaţiile utilizate în statele membre ale
Uniunii Europene, sugerând cumpărătorului că produsul, ingredientele sale
sau furajele au fost obţinute conform regulilor de producţie prevăzute la
art. 4 şi care cuprind termenii «bio», «eco», «organic» sau combinaţiile
acestora, cu excepţia cazurilor în care aceşti termeni nu se aplică
produselor agroalimentare sau furajelor ori nu au clar nicio legătură cu
metoda de producţie. În România termenul utilizat este «ecologic».
La art. 4 se adaugă alineatele (2) și (3):
(2) Principiile producţiei ecologice pentru plante şi produse din plante, animale şi produse animaliere, apicultură şi produse apicole se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.
(3) Lista produselor permise să fie utilizate în agricultura ecologică, precum şi condiţiile specifice de utilizare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale."
La art.6 se modifică alineatele (1) și (3):
(1) Etichetarea produselor ecologice se face în conformitate cu prevederile naţionale în vigoare privind etichetarea alimentelor. În plus, eticheta unui produs ecologic va cuprinde:
a) denumirea produsului, inclusiv menţiunea că provine din agricultura ecologică;
b) denumirea şi/sau codul organismului de inspecţie şi certificare care a certificat produsul.
(3) Regulile privind utilizarea siglei specifice produselor ecologice controlate se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.
Conținut arhivă zip
- Agricultura Ecologica - Legislatie.ppt