Bazele de Amenajare

Cuprins proiect Cum descarc?

ARGUMENT 4
CAPITOLUL I 5
1. AMENAJAREA PADURILOR 5
1.1. Definirea domeniului 5
1.2. Amenajarea padurilor si celelalte discipline forestiere 7
1.3. Amenajarea padurilor in Romania 10
CAPITOLUL II 12
2. BAZELE DE AMENAJARE 12
2.1. Definitie, rol si importanta 12
2.2. Exploatabilitatea 13
2.2.1. Exploatabilitatea financiara 16
2.2.2. Exploatabilitatea economica 18
2.3. Ciclul 18
2.4. Regimul 20
2.5. Tratamentul 21
2.6. Compozitia-tel 24
CAPITOLUL III 27
3. NORME DE SANATATEA SI SECURITATEA MUNCII SI P.S.I. LA SILVICULTURA 27
BIBLIOGRAFIE 31


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Inca din anul 1970 i s-a acordat Romaniei, ca urmare a rezultatelor obtinute in amenajarea padurilor, titlul de ,,gospodarire forestiera exemplara" de catre Universitatea din Freiburg. Starea dezastruoasa din gospodarirea padurilor in perioada de tranzitie se datoreaza si eliminarii I.C.A.S. ca factor determinant in politica de amenajari si introducerii studiilor sumare de amenajare. Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice - I.C.A.S. trebuie sa-i revina coordonarea politicii si strategiei de amenajare a padurilor.
Amenajarea padurilor sau amenajamentul reprezinta un ansamblu de preocupari si masuri menite sa asigure aducerea si pastrarea padurilor in starea cea mai corespunzatoare functiilor economice si sociale ori ecologice pe care sunt chemate sa le indeplineasca.
Amenajamentele se elaboreaza pentru intreg fondul forestier, indiferent de forma de proprietate, publica sau privata (apartinand persoanelor fizice sau juridice: composesorate, obsti si alte forme asociative), administrat de catre ocoale silvice de stat sau de catre ocoale silvice private. Amenajamentele au valabilitate 10 ani.
CAPITOLUL I
1. AMENAJAREA PADURILOR
1.1. Definirea domeniului
Potrivit acceptiunii IUFRO , ,,amenajarea padurilor este procesul de adoptare a deciziilor pe termen mediu (10-20 ani) la nivelul unei unitati de productie forestiera, pe baza obiectivelor pe termen lung si a datelor ce descriu padurea la un moment dat". In literatura forestiera romaneasca, amenajarea padurilor a fost definita drept stiinta si practica organizarii padurilor in conformitate cu sarcinile gospodariei silvice (Rucareanu, 1967). Asadar, scopul amenajarii padurilor este unul de organizare a bio-productiei forestiere, nu de conducere efectiva a activitatilor presupuse de organizarea productiei. Termenul ,,amenajarea padurilor" provine din limba franceza (amenagement forestiere), corespondentul german fiind Forsteinrichtung. In literatura anglo-saxona, corespondentul cel mai potrivit este forest management planning, ce se confunda deseori cu forest management, a carui denotatie este aceea de management propriu-zis, care, potrivit IUFRO inseamna ,,aplicarea in practica a principiilor biologice, economice, sociale si politice in vederea regenerarii, utilizarii si conservarii padurilor, astfel incat sa fie indeplinite scopurile si obiectivele stabilite, pastrand productivitatea padurilor". Chiar daca se doreste si este bine-venita o delimitare clara intre cele doua activitati, o serie de interferente sunt inevitabile, deoarece amenajarea, potrivit etimologiei franceze inseamna organizarea productiei, pe cand termenul management, de origine engleza, inseamna conducerea activitatii. Ca activitate integrata intr-un sistem economic si administrativ, amenajarea padurilor este o activitate de proiectare tehnologica, specifica silviculturii, prin care sunt transpuse in practica, la un moment dat, cele mai bune practici silviculturale. Un concept cheie in terminologia amenajarii padurilor este cel de obiectiv. Obiectivul este o conditie sau stare dezirabila, pentru realizarea careia sunt consumate mai multe resurse, intre care cea mai importanta este timpul (Nute et al., 2000). Obiectivele generale ale amenajarii padurilor sunt urmatoarele: 
normalizarea structurii si marimii fondului de productie;
asigurarea concordantei dintre structura fondului de productie si functiile atribuite padurii;
transferul tehnologic al unor rezultate ale cercetarilor si studiilor aplicative, in masura in care acestea s-au finalizat prin indrumari sau normative tehnice relevante din punct de vedere al efectelor asupra organizarii bio-productiei forestiere sau conservarii ecofondului si genofondului forestier.
Principalele mijloace prin care se asigura realizarea acestor obiective sunt, la randul, lor, urmatoarele:
asigurarea continuitatii recoltelor de lemn;
planificarea lucrarilor de ingrijire si conducere a arboretelor si a celor de regenerare;
evidenta suprafetei fondului forestier.
Spre deosebire de toate celelalte ecosisteme terestre cultivate (culturile agricole, in general) padurea se caracterizeaza printr-un ciclu natural de productie mult mai mare, fapt ce face necesara o distinctie clara intre deciziile strategice (pe termen lung), tactice (pe termen mediu) si operative (pe termen scurt). Prin amenajament se iau decizii pe termen mediu (decizii tactice), in concordanta cu obiectivele strategice, respectiv deciziile pe termen lung. Aceasta corelare se realizeaza treptat, prin parcurgerea unui proces descris in figura 1. Amenajarea padurilor este o sinteza a principalelor discipline forestiere, de la care preia continuu tehnici si metode ce ajuta la o mai buna gestionare a ecosistemelor forestiere, precum si la fundamentarea adecvata a deciziilor tactice (pe termen mediu) si strategice (pe termen lung).


Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele de Amenajare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!