Branzeturi Semitari

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Branzeturile sunt produse naturale sau proaspete, care se obtin prin eliminarea zerului din coagulul format in urma inchegarii laptelui integral, degresat sau partial degresat, a smantanii, zarei sau a amestecurilor acestor produse. Ele au constituit, alaturi de lapte, alimente principale in hrana diferitelor popoare, din cele mai vechi timpuri. 
Se presupune ca prima branza s-a obtinut intamplator laptele fiind ambalat in stomace, pentru transport la distanta. Sub actiunea caldurii si a fermentilor din mucoasa stomacului, laptele se coagula, cu eliminarea unei parti din zer si astfel a aparut branza, a carei productie s-a dezvoltat treptat. La vechii greci si romani, branza era un aliment obisnuit si mult apreciat, in special cea din lapte de oaie si capra, mai grasa cu gust picant. De la romani productia de branzeturi a trecut la gali, unde s-a dezvoltat foarte repede, apoi s-a extins pe valea Ronului in Elvetia si de aici in Germania. Roma este considerat locul de formare a mai multor varietati de branzeturi care s-au extins treptat in numeroase tari europene (branza Emmental ar fi fost preparata prin anul 58 I.C., de tribul helvetic din Alpii elvetieni, ca rezultat al influentei romane din timpul invaziei acesteia. Prin anul 1900, Elvetia avea 700-800 branzarii). 
In tara noastra, productia de branzeturi a existat de peste 10.000 ani in urma, tracii si geto-dacii fiind crescatori de animale renumitti. Mai intai s-a produs branza de oaie, apoi de vaca, sortimentele variind functie de influenta altor popoare. Cascavalul , de exemplu , a inceput sa se produca in timpul formarii poporului roman, tehnologia lui fiind identica cu cea a branzei Cacio-Cavallo care se prepara in Italia de astazi, dar a carei origine este foarte veche. In ce priveste originea cuvantului "branza", aceasta este geto-daca. 
Din punct de vedere tehnologic, branza este cazeina mai mult sau mai putin eliberata de alte constituenti ai laptelui si mai mult sau mai putin modificata. Norma FAO/OMS nr.A-6(1978, modificata in 1990) da definitia urmatoare:"branza este produsul proaspat sau maturat, solid sau semisolid, in care raportul proteine din zer/ cazeina nu este mai mare decat al laptelui si este obtinuta prin:
o coagularea laptelui integral, laptelui smantanit, laptelui partial smantanit si zer sau zara, singure sau in combinatie, sub actiunea coagulului sau altor agenti coagulati similar si prin scurgerea partiala a zerului rezultat din aceasta coagulare
I. CLASIFICAREA BRANZETURILOR:
Clasificarea branzeturilor se face dupa mai multe criterii, datorita marii diversitati a acestora, ca urmare a progresului tehnic aparand noi tipuri de branzeturi:
o Dupa consistenta si continutul de umiditate :
Tipul de branza % apa
Branzeturi tari pentru razuit max. 17 %
Branzeturi tari 17-55
Branzeturi semitari 62-68
Branzeturi moi 68-73
Branzeturi proaspete (nematurate) 73-82
Branzeturi tartinabile 73-82


Fisiere in arhiva (1):

  • Branzeturi Semitari.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Banu, C ; Manualul inginerului de industrie alimentara, Editura tehnica,Bucuresti 1999
2. Trasca Teodor, Operatii, utilaje instalatii in industria alimentara, Editura Agroprint Timisoara 2003
3. Mayer Elisabeth, Produse lactate, tehnologii si retete de obtinere, Editura Ceres Bucuresti 1988
4. Puchianu Gheorghe, Lucrari practice de microbiologie alimentara
5. Banu,C; Tratat de industrie alimentara Editura ASAB, Bucuresti,2008
6. Costin G , "Stiinta si ingineria fabricarii branzeturilor", Ed.Academica, Galati, 2003
http://www.mila.it/it/prodotti/formaggi-freschi/mascarpone/
http://www.lumeasatului.ro/vizualizare.php?articol=285
http://retetedeosebite.wordpress.com/category/branza/
http://www.biolait.
http://www.scribd.com/doc/48088060/cascaval


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!