Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 10002
Mărime: 2.86MB (arhivat)
Publicat de: Anghel Anghel
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Şef lucr. Dr. Irimia Liviu
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ ION IONESCU DE LA BRAD DIN IAŞI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE SPECIALIZAREA CONTROL ŞI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. CAP.1. CARACTERIZARE MORFOLOGICĂ ŞI TEHNOLOGICĂ A BANANIERULUI 4
  2. 1.1. Caracterizare botanică 4
  3. 1.2. Compoziţia chimică a produsului şi valoarea sa nutritivă, nutraceutică, medicinală şi energetică 8
  4. 1.3. Arealele de cultură de pe glob 12
  5. 1.4. Caracterizare tehnologică 14
  6. 1.5. Soiurile cultivate şi descrierea lor 15
  7. 1.6. Destinaţia producţiei şi modalităţi de valorificare a acesteia 18
  8. 1.7. Bolile şi dăunătorii specifici ai bananei 19
  9. CAP.2. TEHNOLOGIA DE VALORIFICARE A BANANELOR 21
  10. 2.1. Modalităţi de recoltare 21
  11. 2.2. Presortarea 26
  12. 2.3. Depozitarea şi păstrarea bananelor 26
  13. 2.4. Ambalarea 28
  14. CAP.3. STANDARDELE DE COMERCIALIZARE A BANANELOR CONFORM DISPOZIŢIILOR EMISE DE COMISIA CODEX ALIMENTARIUS 29
  15. 3.1. Cerinţe minime de calitate 29
  16. 3.2. Cerinţe de maturitate 30
  17. 3.3. Categorii de calitate 30
  18. 3.4. Calibrarea 30
  19. 3.5. Toleranţele 31
  20. 3.6. Prezentarea produsului 31
  21. 3.7. Marcajul 32
  22. CAP.4. PARTICULARITĂŢI ALE DESFACERII BANANELOR ÎN REŢEAUA COMERCIALĂ DIN MUNICIPIUL IAŞI 33
  23. 4.1. Categorii de spaţii comerciale specializate în desfacerea produselor de legume şi fructe 33
  24. 4.2. Perioada de valorificare a bananelor 37
  25. 4.3. Modul de prezentare (ambalare şi preambalare) 39
  26. 4.4. Condiţii de păstrare 39
  27. 4.5. Categorii de calitate aflate la vânzare 40
  28. 4.6. Corespondenţa calitate-produs. Standarde de comercializare specifice produsului
  29. Bibliografie 44

Extras din proiect

CAPITOLUL 1 – CARACTERIZAREA MORFOLOGICĂ ŞI TEHNOLOGICĂ A BANANIERULUI

( Musa sapientum L., fam. Musaceae )

1.1. Caracterizare botanică

Bananierul sau bananul este cea mai importantă specie pomicolă din zona tropicală, fiind deosebit de apreciat pe plan mondial. Genul Musa L. cuprinde peste 80 de specii originare din Asia de Sud şi Asia de Sud-Est (India, Indochina, Malaiezia, China de Sud) dintre care unele sunt frecvent cultivate în regiunea inter-tropicală pentru fructele lor deosebit de gustoase (M. Paradisiaca, M. cavendish), a seminţelor mari, comestibile, ca plante textile (M. textilis), dar majoritatea sunt folosite în scop ornamental (M. Basjoo Sieb, M. Rosacea Jacq etc.).

De- a lungul timpului, unele specii prin hibridări naturale şi mutaţii au dat naştere la forme noi. De exemplu, specia diploidă Musa acuminata reprezintă genomul a numeroase clone diploide (bananul smochină), cu fructe foarte dulci, aromate, dar şi hibrizi triploizi (M. sapientum L.,M. cavendish) care constituie baza sortimentului cultivat pentru export, fructele fiind gustoase, parfumate, bogate în glucide şi lipsite de seminţe.

Bananierul este o specie monocotiledonată, ierboasă, perenă, viguroasă, cu înălţimea de 3-9 m. Sistemul radicular este reprezentat printr-un rizom subteran, puternic dezvoltat, voluminos, suculent, cu greutatea de 10-20 kg, în care sunt depozitate substanţe de rezervă. De pe rizom se formează numeroase rădăcini adventive, răspândite radiar în sol, majoritatea fiind situate la adâncimea 20-70 cm. Mugurii adventivi ai rizomului evoluează în drajoni care devin apoi tulpini florifere. Un rizom poate forma în timpul vieţii sale 150 de drajoni (soiul Poyo), până la 380-600 (soiul Seredy), care constituie un valoros material săditor.

Tulpina este falsă, aparentă (pseudotulpină), formată din vaginele bine dezvoltate ale frunzelor, care se suprapun concentric,iniţial în jurul unei tulpini subterane, sunbţiri. La o plantă se lasă în general 1-3 tulpini productive, care după fructificare se usucă.

Frunzele sunt alterne, foarte mari, cu teci lungi, cilindrice, se acoperă strâns una pe alta, formând pseudotulpina plantei, deasupra căreia se continuă cu un peţiol gros, lung de 30-50 cm şi un limb simplu, gigant (2-4 m lungime şi 0,6-0,9 m înălţime) de culoare verde deschis, penat nervat. Nervurile secundare sunt paralele şi aproape perpendiculare pe cea principală,fapt ce permit franjurarea limbului de către vânt, fără ca fâşiile formate să se usuce. Această particularitate este consideratăca o adaptare la vânturile puternice, care altfel ar desrădăcina plantele. Pe o tulpină se formează succesiv 30-40 de frunze, dintre care numai 10-15 bucăţi terminale sunt active, cele bazale uscându-se concomitent cu apariţia celor tinere. Frunzele apar la un interval de 6-17 zile, în funcţie de condiţiile climatice,suprafaţa foliară a unei plante fiind de până la 92 m2. Vernaţia sau prefoliaţia, adică modul în care se prezintă frunza în mugur, este convolută, cu limbul răsucit în formă de ţigară.

Inflorescenţa apare în vârful pseudotulpinilor în vârstă de 7-9 luni în ţinuturile tropicale şi de până la 18 luni în cele subtropicale. Ea se formează din mugurul terminal al tulpinei subterane şi creşte prin tubul alcătuit de tecile frunzelor (în centrul tulpinei false), având un peţiol lung, neted, neramificat, care urcă până deasupra coloanei de frunze. Inflorescenţa este spiciformă, spadice nutant, la început acoperită cu bractei verzi sau roşii- violacei. Pe măsură ce florile se dezvoltă, bracteele se curbează spre exterior, începând cu cele bazale. Bananul are cea mai mare inflorecenţă, însumând până la 19.000 de flori, unisexat monoice şi hermafrodite, sterile. (figura 1.1)

Preview document

Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 1
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 2
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 3
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 4
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 5
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 6
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 7
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 8
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 9
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 10
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 11
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 12
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 13
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 14
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 15
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 16
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 17
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 18
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 19
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 20
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 21
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 22
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 23
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 24
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 25
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 26
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 27
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 28
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 29
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 30
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 31
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 32
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 33
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 34
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 35
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 36
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 37
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 38
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 39
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 40
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 41
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 42
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 43
Caracterizarea Tehnologică Standardele de Comercializare și Condițiile de Valorificare la Specia Banane - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Tehnologica Standardele de Comercializare si Conditiile de Valorificare la Specia Banane.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?