Carnea de Bovine

Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1 CARNEA DE BOVINE. CONSIDERATII GENERALE
1.1 Generalitati
Asigurarea cu hrana in cantitate si de calitate corespunzatoare nevoilor mereu crescande ale omului reprezinta una din problemele majore ale fiecarui stat. O alimentatie rationala, stiintifica, presupune atat satisfacerea cerintelor nutritive, cat si asigurarea unor produse alimentare de calitate si salubre.
Istoria civilizatiei este asociata indeaproape cu animalele domestice. La aparitia comunitatilor umane, acum aproximativ 10-12.000 de ani, cateva specii de mamifere mari si pasari au fost domesticite, dand astfel posibilitatea umanitatii sa treaca de la conditiile primitive de viata la o calitate mai buna a vietii. Animalele domestice mari au facut posibila trecerea de la vanat, cules si practicarea unei agriculturi schimbatoare, la un stil de viata mai stabil.
Alimentele sunt substante necesare organismului atat pentru intretinere cat si pentru crestere.
Dintre toate produsele de origine animala care intra in alimentatia omului, cel mai important este carnea.
Carnea este unul din alimentele de baza din hrana omului, caracterizandu-se printr-un continut mare de substante proteice si grasimi, printr-un continut redus de glucide; este usor digerabila si are un gust placut.
Notiunea de carne se refera la toate partile comestibile obtinute de la animalele domestice si pasarile crescute pentru carne, de la unele animale salbatice vanate, de la batracieni (broaste), moluste (melci) si crustacee (raci crabi etc.).
1.2 Locul si rolul carnii in alimentatia umana
In sens spiritual carnea este considerata a fi o "substanta fluctuanta" sau "invelisul necunoscut" etc.
Carnea (caro, carnis - denumirea in limba latina) este definita de specialisti in functie de diferite criterii.
Din punct de vedere anatomo-patologic carnea reprezinta totalitatea formatiunilor anatomice care intra in structura carcasei - musculatura, oase, grasime, tendoane, ligamente, vase de sange, nervi, ganglioni, etc.
Celelalte parti comestibile din corpul animalelor poarta denumirea de subproduse (picioare, urechi, burta, etc.) si de organe (limba, ficat, creier, inima, rinichi, splina, pulmon, etc.).
Zootehnic, carnea reprezinta totalitatea produselor obtinute prin valorificarea animalelor in directia productiei de carne - carcasa, plus al cincilea sfert.
Din punct de vedere comercial carnea constituie numai tesutul muscular, tesuturile conjunctive si adipoase. In sens larg, carnea reprezinta totalitatea produselor de macelarie comercializabile pentru alimentatia omului.
Comerciantul evalueaza carnea sub raport cantitativ, prin raportul dintre greutatea la cumparare si cea comercializata; calitativ, prin ponderea regiunilor pe clase de calitate si economic prin beneficiul net realizat din vanzarea si valorificarea integrala a carcasei si a celui de-al cincilea sfert.
Consumatorul intelege prin carne, in sens larg, portiunea detasata din carcasa, cu componentele principale - musculatura, grasime, oase, care poate fi utilizata sub forme diferite in alimentatia omului. In sens restrans, se intelege tesutul muscular cu grasimea interna si de acoperire, aderenta la carnea propriu-zisa.
Carnea, alimentul cel mai solicitat in majoritatea tarilor, este furnizat omului de catre animale si prezinta o inalta valoare nutritiva, prin intermediul tesutului muscular si al viscerelor, care pot fi preparate in diferite feluri, pornind fie de la materia prima proaspata, fie dupa diferite prelucrari industriale: refrigerare, congelare, sarare, afumare, preparare de mezeluri, semiconserve sau conserve.
Carnea intra in alimentatia omului numai dupa o prelucrare prealabila prin gastronomie (arta de a prepara alimentele intr-un mod cat mai placut si cat mai atragator pentru gustul omului), avand ca rezultat cresterea sapiditatii (a senzatiei gustative) si a digestibilitatii.
Valoarea gastronomica a carnii este data de insusirile organoleptice (fragezime, aroma, gust, consistenta) si tehnologice (textura, coeficienti de pierdere prin preparare). Suculenta, marmorarea si culoarea isi pierd din importanta, intrucat prin procedeele de preparare, culoarea manifesta tendinta de eliberare sau alte insusiri se atenueaza, mai ales cand se adauga substante aromate si stabilizatoare.
Valoarea de intrebuintare a carnii pentru consumator este data de toate insusirile organoleptice, nutritive, tehnologice si igienice. 
Prin valoarea nutritiva se intelege capacitatea unui produs alimentar de a raspunde nevoilor organismului.
Valoarea nutritiva a carnurilor este data de continutul in proteine, lipide, hidrati de carbon, vitamine si saruri minerale.
In alimentatia rationala a omului, fiecare din trofinele de pe piata metabolica are importanta sa dar trebuie subliniat ca din punct de vedere energetic glucidele, protidele si lipidele se pot substitui, insa din punct de vedere trofidinamic ele nu sunt echivalente. Daca aminoacizii neesentiali, glucidele si lipidele se pot sintetiza si interconverti, aminoacizii si acizii organici esentiali, vitaminele si substantele minerale nu se pot sintetiza si trebuie furnizate in dieta zilnica in proportie corespunzatoare.
Valoarea nutritiva a carnii este data de continutul in proteine, lipide, hidrati de carbon, vitamine si substante minerale.
Statisticile arata ca populatia lumii e aproape constant interesata de carne ca aliment de baza, pentru acoperirea necesarului de glucide, prin consumurile de grasimi animale, precum si necesarul de lipide si proteine, care se pot regasi in carne si preparate din carne. Nutritionistii arata ca e necesar un consum mediu zilnic de 25g -grasimi animale si 15g-carne si preparate din carne.
Exista un interes crescand pentru consumul produselor din carne, pentru care, stimularea cresterii animalelor nu se face folosind ca hrana sau stimulatori cu continut in substante chimice rezultate din procese de sinteza. 
In prezent cele mai mari consumuri de carne provin din specii cum sunt: porcine, pasari, bovine, animale acvatice etc. 
Progresul tehnic care se inregistreaza pe plan mondial in prelucrarea carnii are un ritm mult mai mare decat cresterea cantitatii de carne consumata, datorita cel putin a doua motive esentiale:


Fisiere in arhiva (1):

  • Carnea de Bovine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!