Certificarea Produselor Bio - Organisme de Certificare

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Organisme de certificare 7
-conditiile de aprobare a organismelor de inspectie si certificare 8
-organismele de inspectie si certificare pentru produsele ecologice acreditate de M.A.D.R 13
Certificarea produselor agroalimentare ecologice 19
-legislatia in vigoare 19
-metodologia de certificare 22
Schema de certificare generala pentru produse ecologice OIC 27
Concluzii 28
Bibliografie 32


Extras din proiect Cum descarc?

'Agricultura ecologica', termen protejat si atribuit de Uniunea Europeana Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura, este similar cu termenii 'agricultura organica' sau 'agricultura biologica' utilizati in alte state membre.
Agricultura organica face parte dintr-un spectru larg de metodologii care sprijina mediul inconjurator bazandu-se pe reducerea la minim a imputurilor externe, evitarea utilizarii ingrasamintelor sintetice si a pesticidelor.
Sistemele de productie organica se fundamenteaza pe standarde de productie specifice si precise, care urmaresc realizarea de agrosisteme optime, usor de sustinut din punct de vedere social, ecologic si economic. Termeni ca 'biologic' si 'ecologic' se folosesc si pentru a descrie mai clar sistemul organic. Cerintele referitoare la alimentele produse organic difera de cele pentru alte produse agricole, in sensul ca procedurile de productie fac parte intrinseca din identificarea, etichetarea si cerintele acestora. 'Organic' este un termen de etichetare care denota produse obtinute in conformitate cu standardele productiei organice si certificate de un organism sau o autoritate legal constituita in acest sens. Scopul principal al agriculturii organice este de a optimiza sanatatea si productivitatea comunitatilor interdependente din sol, a plantelor, animalelor si oamenilor.
Conform definitiei data de Organizatia pentru Alimente si Agricultura FAO (Food and Agriculture Organization) si Organizatia Mondiala a Sanatatii OMS in 'Codex Alimentarius', agricultura ecologica reprezinta un 'sistem integral de gestionare a procesului de productie, care contribuie la sprijinirea si consolidarea rezistentei agroecosistemului, incluzand biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solului'.
Agricultura ecologica este o metoda de productie care tine cont de cunostintele traditionale ale taranilor si care integreaza progresele stiintifice in toate disciplinele agronomice, raspunzand preocuparilor sociale fie ale mediului inconjurator, furnizandu-se consumatorilor produse de calitate chiar si in tarile mai sarace.
Un sistem de productie organic este astfel proiectat incat:
Sa imbunatateasca diversitatea biologica din intregul sistem;
Sa sporeasca activitatea biologica din sol;
Sa mentina fertilitatea solului pe termen lung;
Sa recicleze deseurile de plante si animale, pentru a reda solului elementele nutritive, astfel reducand la minim resursele ce nu pot fi rennoite;
Sa se bazeze pe resursele ce pot fi reinnoite in sisteme agricole organizate local;
Sa promoveze utilizarea sanatoasa a solului, apei si aerului, precum si sa reduca la minim toate formele de poluare rezultate din activitatile agricole;
Sa manevreze produsele agricole punand accent pe metode de prelucrare atenta, pentru mentinerea integritatii organice si a calitatilor vitale ale produselor in toate etapele;
Sa devina stabile in orice ferma intr-o perioada de transformare, a carei durata corespunzatoare este determinata de factori locali specifici. 
Obiectivul principal al agriculturii ecologice este de a proteja biosfera si resursele naturale ale planetei, excluzand utilizarea ingrasamintelor chimice, pesticidelor de sinteza si a erbicidelor, metodele de prevenire jucand un rol primordial in lupta impotriva daunatorilor, bolilor si a buruienilor.
Pentru a practica o agricultura in armonie cu natura trebuie sa se tina seama de tehnicile biologice utilizate si de conditiile locale, adaptandu-se la realitatile socio-economice dar si la metodele traditionale, prin utilizarea optima a resurselor din agroecosisteme, fiind un factor esential pentru obtinerea unor rezultate optime si de lunga durata.
Principiile pe care este fondata agricultura ecologica sunt universale, dar tehnicile utilizate sunt adaptate in functie de conditiile pedoclimatice, de resurse si de traditiile locale.Agricultura ecologica este o metoda care necesita capacitate de observare si de reflexie.Foloseste un potential ridicat de mana de lucru, necesitand deci locuri noi de munca si mentine taranii la munca campului, aspect important intr-o perioada de somaj, pe de o parte si exod masiv din zonele rurale catre aglomerarile urbane, pe de alta parte.
Principiile de baza ale productiei agroalimentare ecologice sunt:
eliminarea tehnologiilor poluante si a organismelor modificate genetic si/sau a produselor derivate din astfel de organisme, cu exceptia unor medicamente de uz veterinar; 
realizarea structurilor de productie si a asolamentelor in cadrul carora rolul principal revine speciilor, soiurilor si raselor cu inalta rezistenta si adaptabilitate; 
ameliorarea fertilitatii naturale a solului (prin folosirea de asolamente adecvate si ingrasaminte organice naturale); 
integrarea cresterii animalelor in sistemul de productie ecologica a plantelor;
utilizarea economica a resurselor energetice conventionale si inlocuirea acestora in cat mai mare masura prin utilizarea rationala a energiei neconventionale (energia solara, biogazul etc.) si a produselor secundare refolosibile;


Fisiere in arhiva (1):

  • Certificarea Produselor Bio - Organisme de Certificare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!