Comuna Hoghuz

Extras din proiect Cum descarc?

Caracteristici geografice ale comunei:
Relief (forme, pondere - suprafata etc.);
Suprafata comunei este de 17.416,00 ha.
Teritoriul comunei Hoghiz este situat in zona central nordica a judetului Brasov, in zona Rupea, in care orasul Rupea este centrul polarizator.
Din punct de vedere geografic si geomorfologic teritoriul administrativ al comunei Hoghiz se situeaza in extremitatea nord - estica a Bazinului Transilvaniei in zona de intrepatrundere a acestuia cu masivul muntos al Persanilor. Urmare a asezarii sale geografice, teritoriul administrativ al comunei Hoghiz se caracterizeaza printr-un pronuntat caracter de variabilitate a aspectului sau geomorfologic. Intregul sau teritoriu se gaseste pe partea stanga a raului Olt, iar aspectul sau geomorfologic este strans legat de evolutia acestui curs de apa. Teritoriul comunei Hoghiz constituie din punct de vedere geomorfologic zona de intrepatrundere a doua mari forme de relief si anume zona montana si zona depresionara, aceasta intrand pe partea dreapta a Oltului in contact cu podisul Hartibaciu. Cea mai mare parte a teritoriului comunei este cuprinsa in cadrul zonei montane reprezentata prin versanti cu expuneri diferite si pante care variaza in limite foarte largi (de la 15-20% pana la 80-100%). 
Zona montana aferenta comunei Hoghiz apartine masivului Persani, respectiv versantilor sai nord - vestici. In cadrul zonei montane se individualizeaza o serie de varfuri cu aspect conic suprafete relativ netede, platouri destinate pasunatului si vai inguste, iar la poalele sale, inaintand spre albia Oltului, se intalnesc o serie de fanete care danteleaza depresiunea si creeaza o serie de golfuri.
A doua unitate morfostructurala pe care se desfasoara teritoriul comunei Hoghiz o constituie zona depresionara.
In cadrul zonei depresionare se individualizeaza Depresiunea Fagarasului, Depresiunea Bogata - Racos si Depresiunea Lupsei. Marea unitate geografica cunoscuta sub numele de Depresiunea Fagarasului (Tara Fagarasului) se extinde de la Hoghiz si pana la intrarea raului in defileul de la Turnu Rosu. 
Dintre localitatile aferente comunei Hoghiz in cadrul zonei depresionare a Tarii Oltului, localitatile Hoghiz, Fantana si Cuciulata isi extind vetrele de sat pe formatiunile coluvial sedimentare ale acesteia.In zona la care ne referim, depresiunea Fagarasului se caracterizeaza prin conturul sau deosebit de dantelat si printr-o extinsa lunca inundabila care face trecerea spre terase uneori imperceptibile si prin aparitia sporadica in masa depozitelor sale a unor formatiuni eruptive, acestea reprezentand marturie pentru faptul ca in timp in cadrul zonei depresionare au fost inglobate zonele mai coborate ale versantilor.
Indreptandu-si apele spre albia Oltului, Valea Lupsei a creat un culoar de eroziune cu aspect depresionar in care s-a amplasat localitatea cu acelasi nume.
Depresiunea Bogata - Racos reprezinta continuarea spre nord-est a Tarii Oltului. Aceasta microdepresiune drenata de apele Oltului se caracterizeaza printr-o extinsa lunca inundabila si prin terase ce se dezvolta mai mult pe partea stanga a raului. Pe terasele medii si superioare pe care le lasa raul in aceasta microdepresiune se extind vetrele satelor Bogata si Dopca. 
Caracteristic pentru intreaga zona depresionara a comunei Hoghiz este faptul ca trecerea de la munte spre lunca Oltului se face prin intermediul colinelor submontane care, impreuna cu terasele, constituie o zona piemontana cu aspect de amfiteatru.
- clima predominanta (temperatura, umiditate etc.);
Teritoriul comunei Hoghiz se bucura de un climat continental, cu veri racoroase si ierni reci, cu precipitatii abundente in tot timpul anului.
Vanturile cele mai frecvente urmaresc directiile principalelor cursuri de apa, indeosebi pe aceea a luncii Oltului.
- principalele tipuri de sol predominante
Conditiile naturale de sol, clima, umiditatea si substrat geologic, au determinat formarea si evolutia mai multor tipuri de sol.
Solurile podzolice sau brune galbui de padure sunt solurile cele mai evoluate formate pe depozite piemontane vechi (miocene) si pe depozite piemontane noi (cuaternare). 
Pe terasele mai joase solurile podzolice sunt asociate cu solurile brune.
Solurile din lunca Oltului s-au dezvoltat in cea mai mare parte pe depozite stratificate, predominand adesea carbonatele, iar pe vaile care coboara din munti depozitele sunt grosiere si lipsite de carbonati.
Acolo unde nivelul panzei freatice este mai aproape de suprafata au luat nastere soluri aluvionare - gleizate si puternic humifere si soluri aluviale pseudo-gleizate, necesitand lucrari de inlaturare a excesului de umiditate.
Pe terenurile in panta, defrisarile au favorizat actiunea de eroziune si de degradare a solului, iar pe alocuri, unde substratul este argilos, in perioadele cu regim hidric excedentar se produc alunecari de teren.
Evolutia solurilor de pe teritoriul comunei Hoghiz a fost influentata pe de o parte de interventia omului - defrisarea vegetatiei forestiere si folosirea terenurilor pentru agricultura iar pe de alta parte de procesul de eroziune.


Fisiere in arhiva (2):

  • Comuna Hoghuz
    • Comuna Hoghuz.docx
    • Comuna Hoghuz.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!