Conservarea prin Deshidratare a Usturoiului

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 4 pag.
Originea si aria de raspandire in cultura 4 pag.
Pastrarea si conditionarea bulbilor de usturoi 6 pag.
Soiuri de usturoi 7 pag.
Tehnici de uscare (deshidratare) a produselor vegetale 8 pag.
Cerinte fata de factorii de mediu 10 pag.
Exigente ecologice 10 pag.
Descrierea etapelor tehnologice ale deshidratarii usturoiului 11 pag.
Schema tehnologica a consrvarii prin deshidratarea a usturoiului 12 pag.
Bilanturi de materiale partiale 13 pag.
Bilanturi de materiale totale 19 pag.
Bibliografie 20 pag.


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Usturoiul (Allium sativum) este o leguma perena, in practica legumicola este tratat ca o leguma bienala si se inmulteste pe cale vegetativa. Bulbul (capatana) usturoiului este alcatuit din mai multi bulbili, denumiti catei, asezati strans pe un disc comun, turtit, care reprezinta tulpina usturoiului. Bulbul este de forma rotund turtita cu jgheaburi longitudinale. La exterior capatina este imbracata cu mai multe randuri de frunze de culoare alb-murdar sau roz-violaceu.
Radacinile, plasate pe partea inferioara a discului, sunt numeroase, fasciculate, subtiri, patrunzand in sol pana la 60-70 cm adancime. De pe disc porneste in crestere un lastar scurt pe care se formeaza mai multe frunze. Cand acestea au ajuns la dezvoltarea normala, lastarul isi opreste cresterea, apoi pornesc in crestere mugurii vegetativi de la subtioara frunzelor, dezvoltandu-se catei noi si formandu-se astfel bulbul. Pe o planta se formeaza un numar de 5 -10 catei, in functie de soiul si hrana care o au la dispozitie. Cateii de la mijlocul bulbului sunt mai mici in comparatie cu cei plasati la exterior.
Frunzele sunt netede de forma liniara, prevazute cu un jgheab la mijloc. La partea inferioara frunzele se imbraca unele pe altele formand tulpina falsa a usturoiului, lunga de 15 - 40 cm, functie de soi.
Tulpini florale se dezvolta rareori, cand conditiile de mediu provoaca transformarea unui mugur vegetativ in mugur florifer care creste pana la 1 m inaltime.
In conditiile de clima din tara noastra, de obicei nu se realizeaza astfel de conditii, din care cauza usturoiul nu infloreste decat foarte rar.
Originea si aria de raspandire in cultura 
Usturoiul se cultiva in tara noastra in toate zonele legumicole, fiind o leguma mult pretuita in consum. Suprafata Necesarul annual al tarii pentru samanta este de cca. 1500 tone. Usturoiul este vechi in cultura, fiind cunoscut cu 5000-6000 ani i.e.n. Usturoiul este original din Asia Mica (Kazahstan, Uzbekistan, Afganistan, India ), Bazinul Marii Mediterane in Muntii Caucaz si Carpati. 
Usturoiul (Alium sativum) este o planta erbacee foarte nutritiva din familia Liliaceelor, cu gust si miros caracteristic, al carei bulb este compus din mai multi bulbi mici, de forma lunguiata. Este cunoscut in toata lumea si utilizat atat ca leguma cat si in condimentarea diverselor preparate din carne. Usturoiul contine: uleiuri eterice, glucide, substante minerale (arsen), precum si substante fitomcide. Este o planta comestibila, utilizata ca aliment si condiment. In medicina populara este considerat, un adevarat medicament, datorita continutului bogat de vitamine si substante minerale. In Egiptul antic si in timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit ca efectul usturoiului, in combinatie cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic in prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburarilor degestive, sau a pneumopatiilor. In afara de efectul antimicrobian, are si un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).
Usturoiul poate fi: de toamna care da o capatana tare, ce se pastreaza bine peste iarna si de primavara care da bulbili mai suculenti, mai putin iuti si care nu se conserva bine. Dupa recoltare, usturoiul se usuca in aparate speciale, la fum; usturoiul afumat se pastreaza mai bine decat cel uscat la soare sau in cuptoare obisnuite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conservarea prin Deshidratare a Usturoiului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!