Contaminarea cu Staniu in Produse Cerealiere

Extras din proiect Cum descarc?

Prezenta lucrare se refera la contaminarea cu staniu in cereale si produse cerealiere. Lucrarea este un studiu bibliografic, bazat pe cercetarile lui C. D. NENITESCU, ADRIAN RIVIS precum si din revista Chemical Abstracts.
Acest studiu cuprinde informatii de interes teoretic si aplicativ in viata, oferind detalii despre prezenta staniului in problemele referitoare la siguranta alimentelor. 
STAREA NATURALA
Staniul este un metal cunoscut din cele mai vechi timpuri (sub forma de bronz) si se gaseste mai ales in natura sub forma de cositorit, principalul minereu folosit la obtinerea sa. Aproape singurul minereu de staniu exploatat este casiterita, SnO2. Zacamintele de casiterita sunt relativ rare.(1)
POPIETATII FIZICE
Staniul este un metal alb ca argintul,lucios, ci duritate mica si rezistenta mecanica slaba, dar foarte ductil, asa ca poate fi usor laminat in foi subtiri -staniol. (1)
OBTINERE
Fata de aer si apa, la temperatura obisnuita, staniul este stabil. La temperatura mai ridicata, putin peste punctul de topire, se oxideaza transformandu-se in oxid stanic. (1)
Staniul se obtine usor din bioxid de staniu prin reducere cu carbune, in cuptoare cu flacara directa. Prin topire se separa apoi de impuritatile pe care le mai contine. (1)
Cu halogenii, staniul reactioneaza dand tetrahalogenuri. De asemenea se combina cu sulful, la incalzire, dand sulfura stanoasa, SnS. (1)
Acizi slabi nu ataca sensibil staniul, din cauza micii diferente dintre potentialul sau normal de oxidare si acela al hidrogenului. Acidul clorhidric concentrat il dizolva usor, dand clorura stanoasa; acidul sulfuric da, mult mai incet, sulfat stanos. Cu acidul azotic de concentratie mijlocie, staniul reactioneaza energic, dand acidul b-stanic, insolubil. Reactia aceasta serveste in analiza aliajelor staniului. In hidroxizi alcalini, la fierbere, staniul se dizolva cu degajare de hidrogen dand stanati. (1)
Staniul obtinut prin solidificarea topiturii sau prin electroliza, numit staniu alb, este cristalizat in sistemul patratic. La indoirea unei vergele de staniu se aude un parait caracteristic, datorit frecarii cristalelor intre ele. Reteaua cristalina unica in felul ei, a staniului alb este o retta metalica compacta. Densitatea staniului alb este 7,31. (1)
La temperatura joasa este stabila o alta forma alotropica, staniul cenusiu, care se prezinta sub forma unei pulberi fara aspect metalic, cu densitatea 5,75. Structura cristalina a acestei forme este aceeasi cu a diamantului si a siliciului. Punctul de tranaformare intre staniul alb si staniul cenusiu este cca.18 grade. (1)
Se cunoaste si o a treia forma, rombica, a staniului, stabila intre 161 grade si punctul de topire. Aceasta modificatie este casanta, putandu-se usor pulveriza. (1)
PROPIETATI CHIMICE - COMBINATII
Clorura stanoasa obtinuta sub forma de cristale albe, prin dizolvarea staniului alb in acid clorhidric. Clorura stanoasa este un agent oxidant puternic. (1)
Oxidul stanos si hidroxidul stanos: prin tratarea unei solutii de clorura stanoasa cu un carbonat alcalin sau cu putin hidroxid alcalin, se formeaza un precipitat alb, foarte greu solubil in apa, de hidroxid stanos. Prin incalzire, hidroxidul trece in oxid stanos, de culoare neagra. Acesta arde cand este incalzit in aer la cca.550 grade, dand oxid de staniu. (1)
Hidrura de staniu- se formeaza prin dizolvarea in acid clorhidric a unui aliaj de staniu si magneziu, Hidrura de staniu este un gaz incolor, destul de stabil. Poate fi conservata, in vase curate, cateva zile, dar se descompune repede cand sunt de fata urme de staniu metalic sau este incalzita la 150 grade. (1)
Acidul hexaclorostanic- obtinut din hidroliza acidului clorhidric cu clorura stanica, este un acid instabil, tare. Sarurile sale sunt neutre in solutie apoasa, ele nu se hidrolizeaza, in solutie concentrata, nici chiar la fierbere.(1)


Fisiere in arhiva (1):

  • Contaminarea cu Staniu in Produse Cerealiere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!