Cresterea Sturionilor

Extras din proiect Cum descarc?

Importanta cresterii animalelor - importanta pisciculturii
Zootehnia ca ramura a stiintelor agricole, reprezinta in sine o stiinta a cunoasterii, producerii, cresterii, ameliorarii si exploatarii animalelor domestice in scopuri utile omului si in contextul realizarii unei eficiente economice cat mai mari.
In functie de conditiile socio-economice, de traditii, de religie si de preferintele diferitelor comunitati, atentia a fost indreptata spre specii de animale diverse care au furnizat produse utile oamenilor. La noi in tara, ca si in majoritatea tarilor lumii, obiectul zootehniei l-au constituit o serie de specii considerate "de baza" (suine, bovine, pasari, etc.) care pot furniza principalele alimente necesare consumului uman direct (carne, lapte, oua, etc.) ca si produse secundare care pot fi folosite direct sau constituie materii prime utile pentru diverse ramuri industriale (piei, lana, par, pene, etc.
Alaturi de aceste specii care traiesc pe uscat, exista si alte specii care traiesc in mediul acvatic si care isi aduc o insemnata contributie la completarea sortimentului de produse utile omului. Dintre pesti, moluste, crustacei, alge, etc., vietati acvatice aproape in exclusivitate, pestii se detaseaza evident drept una dintre sursele importante pentru consumul uman.
Domesticirea animalelor a fost primul pas catre imbunatatirea calitatii vietii prin stiinta si tehnologie.
Zootehnia este intr-o crestere dinamica, mai mult decat orice alt sector din agricultura. Acest sector va fi pana in 2020 cel mai important sector agricol in termeni de valoare adaugata. Ca urmare a cresterii populatiei si veniturilor, a urbanizarii rapide si a schimbarii obiceiurilor de hrana, se observa o expansiune fara precedent a industriei zootehnice in tarile dezvoltate , unde productia de carne pe cap de locuitor se asteapta sa creasca cu aproape 50 % intre anii 2002 si 2020. Cererea mondiala de oua se asteapta sa creasca cu 35% iar cererea de lapte cu 25%, pe aceeasi perioada.
Populatia saraca de la sate depinde foarte mult de cresterea animalelor si se crede ca ameliorarea acestui sector le va imbunatati veniturile si le va spori alternativele economice. Cresterea animalelor asigura mijloacele de trai pentru 70 % din populatia saraca din lume. Cu o cerere pentru proteinele animale in crestere, tarile cu venit scazut sau mediu vor beneficia de "Revolutia Zootehniei" ce se desfasoara in jurul lor. In acelasi timp, populatia saraca de la sate va beneficia de preturi reduse pe masura ce oferta de produse animaliere se extinde.
Productia de animale aflata in crestere exercita presiune crescuta asupra resurselor naturale. Sunt necesare tehnologizari si sisteme de productie de incredere pentru a creste eficienta conversiei hranei, reducand astfel input-urile si pierderile de substante nutritive. Scopul este de a avea impact pozitiv, privind intensificarea productiei animaliere, asupra crescatorilor de animale mai saraci din regiunile rurale, si de a construi un cadru pentru protejarea sigurantei alimentelor si protectia sanatatii umane.
Importanta pisciculturii deriva din multiplele utilizari ale produsului final al activitatii sale care poate fi folosit pentru consumul uman direct sau ca materie prima pentru diferite industrii de prelucrare, ca si din considerente economice, ecologice, sociale, etc.
a) Carnea de peste constituie un aliment cu insusiri gustative placute, hranitor si cu o mare digestibilitate, datorita compozitiei sale chimice.
b) Pestele constituie o sursa de materie prima pentru o serie de ramuri prelucratoare, existand o adevarata industrie pentru prelucrarea pestelui. 
Chiar daca unele preparate din peste pot fi realizate si in instalatii artizanale, locale, acoperirea marilor cantitati de produse ce se obtin din peste (peste sarat, peste afumat, pasta de peste, conserve de diferite tipuri in recipienti, produse semipreparate, etc.) impune existeta unei retele complexe, capabila sa preia, sa prelucreze, sa pastreze, si sa valorifice pestele. In acest fel se implica in diferite activitati persoane care altfel nu ar gasi de lucru, fapt valabil nu numai in zonele defavorizate.
c) Din punct de vedere economic exploatarea pestilor reprezinta o ramura foarte eficienta
Pestii furnizeaza un aliment cu o mare valoare biologica, la un pret scazut, cu consumuri reduse de energie, materii prime si materiale.
d). Pestii, ca animale poikiloterme, adaptandu-si temperatura corpului la cea a mediului, nu solicita consumuri suplimentare de energie pentru asigurarea acestui parametru de confort tehnologic, foarte important pentru majoritatea celorlalte animale terestre de interes zootehnic.
Legat de aceasta caracteristica, si constructiile solicitate de amenajarile piscicole sunt de o foarte mare simplitate; se realizeaza usor cu materiale locale si in foarte mica masura cu materiale energointensive. in cazul gospodariilor de iazuri, folosindu-se configuratia topografica a terenului, iar investitia se rezuma numai la construirea barajului si a citorva instalatii hidrotehnice relativ simple.
e) Pestii valorifica foarte bine unele resurse existente in apa (chiar in conditii de salbaticie) si care nu pot fi folosite de alte specii de animale.Totodata pestii valorifica superior pentru productia de came, hrana suplimentara administrata in conditii de crestere dirijata.
f) Pestii prezinta o inalta rata de reproductie comparativ cu alte specii de animale.
Situatia mondiala si nationala a productiei de peste
Situatia mondiala a productiei de peste
In economia mondiala si in alimentatia umana pescuitul joaca un rol deosebit de important prin asigurarea unei parti din proteina de origine animala, atat in tarile industrializate cat mai ales in cele in curs de dezvoltare sau subdezvoltate.
Acvacultura este sectorul de productie alimentara cu cea mai rapida dezvoltare din ultimii zece ani la nivel mondial. Cu o rata de crestere de 10% pe an, aceasta activitate va asigura un sfert din productia globala de peste.
Exista aprecieri conform carora peste 12 milioane de oameni de pe planeta isi castiga existenta prin practicarea pescuitului si alte cateva milioane, prin activitati legate de prelucrarea si comercializarea pestelui sau a produselor obtinute din acesta.
Se apreciaza ca pestele participa cu cca. 14% in consumul mondial mediu de proteine de origine animala, cu variatii de la 1% in unele tari fara iesire la mare, pana la 60% in unele tari situate in special in Asia si Africa in zonele costiere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea Sturionilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!