Creșterea superintensivă a șalăului

Extras din proiect

Se cere proiectarea unui sistem acvacol recirculant pentru cresterea superintensiva a salaului cu o productie de 20 tone.
Materialul biologic va fi achizitionat la o greutate de 5 gr. si va fi livrat la o greutate de cca. 1000 gr. intr-o perioada de 18 luni.
Se vor proiecta toate elementele constructive care asigura fluxul tehnologic al amenajarii in sistem recirculant superintensiv.
Pentru asigurarea cresterii materialului biologic pe fiecare categorie de varsta se cere calcularea necesarului de furaje precum si necesarul de furaj pe intreaga perioada de crestere.
In final, pentru analiza rentabilitatii productiei se cere calcularea unui bilant economic.
2. Memoriu tehnic
2.1 Prezentarea speciei
In Romania, salaul (stizostedion lucioperca) este reprezentantul cel mai valoros al percidelor (Percidae) si in acelasi timp unul dintre pestii cei mai nobili si totodata cei mai gustosi din apele noastre. Este un peste destul de raspandit, dar mai ales in Dunare, in baltile de revarsare ale fluviului si in Delta, apoi in apele Prutului, Siretului, Argesului, Jiului, Somesului, Muresului, Oltului, precum si in cele ale Crisurilor, dar nu lipseste nici din Tisa, Timis sau Bega si afluentii acestora.
De asemenea, salaul traieste in lagunele din preajma tarmului Marii Negre, dintre care poate fi intalnit in numarul cel mai mare in complexul de lacuri Razelm-Sinoe, cu cele 80000 hectare ale sale, motiv pentru care aceste lacuri sunt denumite si lacuri tipice sau reprezentative pentru salau. Dintre celelalte lacuri mari din perimetrul litoralului, el mai poate fi gasit in Tasaul, Siutghiol si Mangalia, unde de asemenea apare destul de numeros, in ceea ce priveste lacurile din interiorul tarii, exista salau in lacurile Snagov si Caldarusani, Cernica etc. (Bucuresti), in Jirlau (jud. Galati), in Bezid (Mures), precum si in lacul Babadag (jud. Tulcea).
Spatiul in care traieste salaul este constituit de apele dulci limpezi, unde poate observa cu usurinta prada, dar ii plac si apele usor saline (ape brack). In mod obisnuit prefera insa apele curgatoare mai mari si mai adinci. Traieste cu placere si in apele statatoare, al caror fund este acoperit cu pietris sau nisip. Nu-i plac, in schimb, baltile cu fundul malos. In rauri se intretine in portiunile unde curentii nu sunt prea repezi, dar nici prea lenti, unde se formeaza vartejuri mai mici. Salaul poate fi intalnit cel mai des in portiunile de rau unde albia este acoperita de pietris sau nisip curat si unde fundul raului este variat.
Acvacultura este identificata ca fiind singura cale de crestere a productiei de peste datorita faptului ca prin pescuitul industrial pe plan mondial, se recolteaza o cantitate de peste apropiata de gradul maxim de sustenabilitate,Diversificarea speciilor crescute in ferme este o cale potentiala de crestere a productiilor in cadrul acvaculturii in ape dulci.
Salaul (stizostedion lucioperca) este un peste apreciat pe piata ca peste de consum sau pentru pescuitul sportiv, fiind in acelasi timp o sepcie utila in activitatile de biomanipulare in apele naturale.Cresterea acestei specii s-a realizat multa vreme in sistem intensiv sau semiintensiv alaturi de alte specii de baza dar in prezent se manifesta o tendinta clara spre cresterea acestuia in sistem intensivsi superintensiv. Primul factor care a stimulat cresterea intensiva a salaului si a altor specii de pesti cu valoare economica ridicata a fost posibilitatea reproducerii artificiale a acestora.De asemenea, demonstrarea faptului ca puietul de salau poate fi obisnuit cu hrana granulata a constituit un factor important care a dus la sporirea interesului pentru cresterea intensiva a acestei specii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Cresterea Superintensiva a Salaului.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!