Cultura de cimbru

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4312
Mărime: 57.09KB (arhivat)
Publicat de: Larisa-Elena J.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Manea Dan
Facultatea de Agricultura
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Timisoara
Specializare: Protecția Plantelor
Materie: Herbologie Speciala

Cuprins

  1. Cap I . IMPORTANTA CULTIVARII PLANTELOR AROMATICE .2-3
  2. Cap II . CULTURA DE CIMBRU 3
  3. 2.1. DATE TEHNOLOGICE ...3-5
  4. Cap III . CULTURI DE PLANTE AROMATICE ȘI MEDICINALE CURATE DE BURUIENI CU AJUTORUL ERBICIDELOR 5-6
  5. 3.1 TIPURI DE ERBICIDE ÎN FUNCȚIE DE MOMENTUL APLICĂRII . .6
  6. 3.2 TIPURI DE ERBICIDE ÎN FUNCȚIE DE MODUL DE ACȚIUNE .6
  7. 3.3 RECOMANDĂRI PENTRU APLICAREA CORECTĂ A ERBICIDULUI 7
  8. 3.4 APLICAREA ERBICIDULUI ÎN FUNCȚIE DE CULTURĂ ...7-10
  9. 3.5 METODELE CE PERMIT PREVENIREA DEZVOLTĂRII BURUIENILOR . .10-12
  10. Cap IV. CONCLUZII .. .12-13
  11. Cap V . BIBLIOGRAFIE . .14

Extras din proiect

I. IMPORTANTA CULTIVARII PLANTELOR AROMATICE

Plantele aromatice și medicinale sunt un grup mare și divers de specii botanice, fiecare cu caracteristici biologice proprii și o adaptare diferențiată la condițiile climatice și de sol. Ar putea fi definite științific ca specii de plante care, ca produs al activității lor metabolice, produc substanțe care au un interes terapeutic imediat (ingrediente active) sau farmaceutice (precursori pentru hemisinteză sau substanțe și amestecuri ale acestora utilizate în condiționarea medicamentelor pentru administrare), conform lui Bruneton, 1991 și Paris & Moyse, 1976.

Desi tendintele spre utilizarea produselor naturale si in special a celor ecologice cunoaste o amploare deosebita, datorita dificultatii producerii acestora (reducerea drastica a fortei de munca in agricultura,costurile ridicate) in momentul de fața cultivarea plantelor aromatice și medicinale se bazeaza pe utilizarea erbicidelor ca o metoda de baza in combaterea buruienilor.

Asadar a existat si exista o motivatie bine intemeiata in cunoasterea celor mai eficiente erbicide care se pot utiliza pentru culturile de plante aromatice luate in studiu.

Cultivarea plantelor aromatice și medicinale și transformarea lor industrială este o alternativă interesantă pentru multe regiuni din Spania care ar ajuta la rezolvarea problemelor economice, sociale și de mediu.

În ultimii ani am asistat, atât in Spania, cat și în restul Europei, la o accentuare a interesului pentru plantele aromatice și medicinale.

Utilizarea de către oameni a plantelor aromatice și medicinale, și folosirea esențelor sale, isi are originea antichitate, în conformitate cu diferite mărturii istorice care aparțin la diferite civilizații și culturi. Cercetarea și dezvoltarea în domeniul tehnologiilor de cultivare a plantelor aromatice este deosebit de importantă pentru a găsi răspunsurile corecte la întrebările care se pun. În această manieră astfel, se impune formularea bunelor practici agricole, pentru a spori calitatea și a încadra produsele vegetale obținute din plantele aromatice, la standardele actuale ale calității materialului vegetal, respectiv producția de herba (Herba Thymi, Herba Origani, Herba Salviae kg/ha), producția de inflorescențe (Flores Lavandulae kg/ha ) și a conținutului anumitor principii activi (%) raportat la conținutul de ulei volatil.

Influența erbicidelor asupra combaterii buruienilor este specifică în funcție de: momentul optim de aplicare, în perioada de repaus a culturii (toamna târziu sau primăvara devreme) sau în vegetație, spectrul de buruieni, stadiul de dezvoltarea și creștere al buruienilor.

Combaterea buruienilor este una din lucrările de îngrijire cu efect direct asupra producției de herba sau inflorescente si a randamentului de ulei.

Scopul cercetărilor este găsirea unei soluții de a avea culturi de plante aromatice și medicinale curate de buruieni cu ajutorul erbicidelor.

II. CULTURA DE CIMBRU

Thymus vulgaris L. Puterea vindecătoare a cimbrului se bazează în principal pe proprietățile uleiurilor sale esențiale, având proprietăți antibacteriene, calmante, antispastice, dezinfectante, astringente, antibiotice, antiinflamatoare, expectorante și analgezice.Proprietățile fungicide și bactericide ajută la combaterea infecțiile fungice și la vindecarea inflamațiile din gură.

Cimbrul conține multe vitamine și minerale sănătoase pentru corpul nostru, cum ar fi calciul, fierul și vitamina C.Conținutul ridicat de flavonoide, cum ar fi Apigenin, Naringenin și Luteolin, fiind antioxidanți, ne protejează împotriva bolilor cardiovasculare.Este un foarte cunoscut condiment, atat pentru fripturi cat si pentru aromatizarea uleiurilor,a salatelor si a maslinelor.

Uleiurile esentiale care se extrag din cimbru se utilizeaza in industria cosmetica.

Bibliografie

- https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/agrotehnica/6252-tehnologia-culturii-de-cimbru.html

- https://www.cotidianulagricol.ro/aspecte-tehnologice-privind-cultura-de-cimbru/

- https://ro.house-tips.net/6646024-cultivating-thyme

- https://ro.wikipedia.org/wiki/Cimbru

- https://www.agrimedia.ro/articole/tehnologia-de-cultura-pentru-cimbrul-de-gradina-satureja-hortensis-l

Preview document

Cultura de cimbru - Pagina 1
Cultura de cimbru - Pagina 2
Cultura de cimbru - Pagina 3
Cultura de cimbru - Pagina 4
Cultura de cimbru - Pagina 5
Cultura de cimbru - Pagina 6
Cultura de cimbru - Pagina 7
Cultura de cimbru - Pagina 8
Cultura de cimbru - Pagina 9
Cultura de cimbru - Pagina 10
Cultura de cimbru - Pagina 11
Cultura de cimbru - Pagina 12
Cultura de cimbru - Pagina 13
Cultura de cimbru - Pagina 14
Cultura de cimbru - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Cultura de cimbru.docx

Te-ar putea interesa și

Cercetări Privind Unele Aspecte Biologice și Tehnologice la Genul Lisianthus

INTRODUCERE IMPORTANŢA CULTURILOR FLORICOLE Floarea este adesea singurul mesager al gândurilor şi sentimentelor omului, reflectându-i în mod...

Condimente în industria alimentară - cimbrul

CIMBRUL 1.SATUREJA HORTENSIS L., FAMILIA LABIATAE Importanţă alimentară şi economică. Se cultiva pentru frunzele sale, sau sunt folosite la...

Mixul de Marketing

Introducere Conceptul de mix de marketing a fost introdus ca termen în anii ‘50 şi i-a fost sugerat autorului său, Neil Borden, de un articol de...

Alimente funcționale - brânza de vaci cu rozmarin și cimbru

1. IMPORTANŢA PRODUSELOR ALIMENTARE FUNCŢIONALE La începutul secolului XXI societatea a trebuit să facă faţă noilor provocări generate de...

Studiul Plantelor Medicinale din Județul Dolj

Plantele sunt izvoare vii de produse utile: alimente, medicamente, lemn, parfumuri, coloranţi, furaje, fibre textile, unele cunoscute de mii de...

Potențialul României de producere a antibioticelor din cimbru

Cap. 1. Antibiotice naturale – generalitati Antibioticele sunt substanţe cu acţiune bacteriostatică (împiedică înmulţirea microorganismelor) sau...

Chimen, Oregano, Dafin

I. DESPRE CONDIMENTE Condimentele sunt substante picante de origine minerala, vegetala, animala sau sinteza, care adaugate unor produse alimentare...

Metode de combatere ecologică a bolilor

INTRODUCERE Prin boală se înțelege orice tulburare ce are loc în structura și funcțiile unui organism vegetal, care se manifestă prin modificări...

Ai nevoie de altceva?