Cultura verzei albe și a guliei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3240
Mărime: 145.45KB (arhivat)
Publicat de: Sorina Damian
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popoutanu Ghiorghe

Extras din proiect

Argument

Termenul de “alimentatie rationala” care se intanleste tot mai frecvent atat in literatura de specialitate cat si in materialele de popularizare a cunostintelor stiintifice este asociat totdeauna cu realizarea unui consum optim de produse legumicole in stare proaspata si prelucrata.

La indeplinirea acestui obiectiv trebuie sa contribuie toate caile de asigurare a produselor legumicole , pornind de la obtinerea acestora pe plan local , in conditii avantajoase din punct de vedere economic si ajungand pana la importul din alte zone producatoare , asa cum se intampla in numeroase tari de pe glob.

Producerea unei cantitati insemnate si variate de legume in gospodarie a fost si va ramane un deziderat al oricarei familii , indiferent daca aceasta isi are sediul la sat sau la oras.

Aceste cateva sublinieri au menirea de a atrage atentia supra importantei producerii legumelor , apeland la cat mai multe metode si interesand patura larga a populatiei. Prin urmare ne aflam intro etapa in care sarcina de obtinere a produselor legumicole nu mai revine in exclusivitate taranului si fermierului legumicol in sens special si tuturor cetatenilor care dispun cat de cat de unele conditii pentru cultivarea unor plante legumicole ,atat din asezarile rurale cat si din cele urbane , in sens general.

Introducere

Cultura plantelor legumicole din grupa verzei are o larga raspandire atat pe glob cat si la noi in tara , unde ocupa circa 15 % din suprafata cultivata cu legume.

Aria de raspandire a plantelor din grupa verzei este foarte larga datorita plasticitatii foarte mare ce le caracterizeaza si diversitatii formelor intanlite in cultura. Ele se caracterizeaza prin cerinte foarte diferite fata conditiile de mediu prin durata diferita a perioadei de vegetatie si prin rezistenta mare la temperaturi scazute sub 0*C.

Raspandirea larga a plantelor din grupa verzei subliniaza importanta mare pe care o prezinta din punct de vedere alimentar care este determinata si de insusirile economice ale lor.

Dintre insusirile economice mai importante mentionam :

- productiile mari ce se obtin de la unele plante din aceasta grupa (varza alba , guliile etc)

- recolta se pastreaza un timp indelungat in stare proaspata , exista soiuri de varza alba care se pot pastra pana la recolta anului urmator.

- Conservarea se poate realiza usor prin murare , iar produsull obtinut isi mentine valoare nutritiva pana in primavara tarziu

- Recolta obtinuta suporta usor transporturi de lunga durata.

- Avand perioada de vegetatie scurta , unele forme (conopida , varza timpurie ) se preteaza pentru cultura fortata in rasadnite , solarii , sere.

Partile comestibile la plantele legumicole din grupa verzei sunt reprezentate prin muguri , frunze si tulpini ingrosate.

Din aceasta grupa fac parte mai multe specii : varza alba , rosie , creata , conopida, gulia , varza chinezeasca si varza de frunze.

Toate sunt plante bienale si fac parte din familia Cruciferae , conopida insa in conditii de cultura se comporta ca planta anuala.

1.0 Varza alba – Brassica oleraceae L. var. capitata L. forma alba (lam.) D.D.

Fam crucifaraee

1.1 Importanta culturii

Varza alba se cultiva pentru capatana care nu este altceva decat mugurele terminal al plantei hipertrofiat , care se consuma in stare proaspata sau pregatita sub forma proaspata sau pregatita sub forma de diferite mancaruri. De asemenea cantitati foarte mari de varza alba se mureaza , iar in ultimul timp se deshidrateaza sau se congeleaza.

Soiurile timpurii de varza alba contribuie la o mai buna esalonare a legumelor proaspate in cursul anului , in plus avand perioada de vegetatie scurta se preteaza foarte bine pentru sistemul de culturi succesive.

Preview document

Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 1
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 2
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 3
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 4
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 5
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 6
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 7
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 8
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 9
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 10
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 11
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 12
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 13
Cultura verzei albe și a guliei - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Cultura Verzei Albe si a Guliei.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Tehnologia culturii plantelor de câmp și horticole II

TCP CURS 1 AGROTEHNICA SPECIALA A LEGUMELOR Agrotehnica speciala a legumelor are ca obiective principale cunoasterea principalelor grupe de...

Te-ar putea interesa și

Analiza Comparativă a Metodelor de Determinare a Nitraților din Produsele Vegetale

INTRODUCERE Importanţa cunoaşterii conţinutului de nitraţi din produsele vegetale Nitraţii şi nitriţii sunt componenţi naturali ai solului,...

Dăunătorii Plantelor Agricole

COROPIŞNIŢA - Gryllotalpa gryllotalpa Latr. (ORTHOPTERA, GRYLLOTALPIDAE) Este o specie polifagă cu largă răspândire în Europa, în nordul Africii,...

Ai nevoie de altceva?