Decantor circular cu brațe

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 25 în total
Mărime: 1.36MB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Facultatea : Agricultură Specialitatea: Tehnologia prelucrării produselor agricole Disciplina: Operatii si aparate in industria alimentară

Cuprins

  1. Descrierea operației pe care o efectuează aparatul.
  2. Principii de lucru al aparatelor
  3. Bilant material. Bilant energetic
  4. Calculul parametrilor
  5. Proiectarea unei componente
  6. Calculul organologic
  7. Bibliografie 

Extras din proiect

Descrierea operației pe care o efectuează aparatul.

Generalitati

Prin sisteme eterogene se înţelege acele amestecuri, formate din două sau mai multe componente aflate în stare de agregare diferită, cu compoziţie omogenă şi proprietăţi fizice bine determinate, numite faze.

Prin urmare, orice sistem neomogen conţine cel puţin două faze constituind: fază dispersă, numită şi fază discontinuă sau internă, care se găseşte intr-o stare de divizare fină, şi fază dispersantă, numită fază continuă sau externă, reprezentând mediul ce înconjoară particulele fazei disperse.

Natură fazei dispersante determină caracterul general al amestecului eterogen şi acesta poate fi: solid, lichid sau gazos.

Tinând cont de starea fizica a fazelor disperse, respectiv dispersante, în tehnologiile din industria alimentară se deosebesc următoarele categorii de amestecuri eterogene:

Solid-lichid (suspensii)- faza dispersanta este un lichid, iar faza dispersa este formata din particole solide (apa cu impuritati,must de struguri etc.);

Lichid-lichid (emulsie)-cele doua faze sunt lichide nemiscibile(lapte, maioneza, margarina);

Gaz-lichid (spuma)- faza dispersanta este un lichid, iar faza dispersa este un gaz;

Solid-gaz (dispersie gazoasa)- faza dispersanta este un gaz, iar faza dispersa este formata din particule solide (fum, praf in aer, strat fluidizant);

Lichid-gaz (aerosoli)- faza dispersanta este un gaz, iar faza dispersa e formata din particule fine de lichid (ceata, care rezulta in urma unui procesde condesnsare).

In general amestecurile eterogene se pot considera ca fiind suspensii, caracterizate prin continutul (concentratia) de faza dispersa (solida sau lichida) si prin dimensiunile particulelor care formeaza faza dispersa (gradul de dispersie).

In funcţie de gradul de dispersie (dimensiunile particulelor din suspensie) se deosebesc următoarele categorii de suspensii:

Suspensii grosiere, particulele fazei disperse au dimensiunile mai mari de 100um;

Suspensii fine, particulele fazei disperse au dimensiunile aparţinând intervalului 50-100um

Suspensii tulburi, gradul de dispersie este foarte mare, iar la dimensiunile particulelor sunt cuprinse în intervalul 0,5-5um;

Suspensii coloidale, dimensiunile particulelor sunt mai mici de 0,1um.

Separarea amestecurilor eterogene, în fazele constituente, se realizează prin acţiunea diferenţiată a unui câmp de forţe asupra fiecărei faze.După principiul fizic aplicat prin obţinerea în stare cât mai pură a fazelor din componentă amestecului eterogen, operaţiile de separare pot fi realizate prin: sedimentare, filtrare, centrifugare, cernere(clasare), separare în câmp electrostatistc sau electromagnetic, separare pe cale fotoelectrică (după culoare) etc.

Definitie

Decantorul circular cu braţe se foloseşte la prelucrarea primară a vinurilor, cu un grad ridicat de limpezire (98-99%) şi are o durată a operaţiei de separare de 1,5-3h

Descrierea operatiei pe care o efectueaza aparatul

a)Separarea sistemelor eterogene lichid-solid

Sistemele eterogene lichid-solid se numesc suspensii. în funcţie de gradul de dispersie al fazei solide suspensiile seclasifica în: suspensii grosiere, în care particulele solide au diametrul mai mare decât 100 ; suspensii fine, ale căror particule au dimensiuni cuprinse între 100 şi 0,5 ; suspensii tulburi, cu dimensiunile particulelor cuprinse între 0,5 şi 0,1 şi suspensii coloidalecare au particule cu diametrul mai mic decât 0,1 .

Separarea fazelor unei suspensii se poate realiza prin decantare, filtraresau centrifugare. Centrifugarea nu este o operaţie ci o tehnică de separare prin care se face fie o decantare fie o filtrare în câmp de forţe centrifug.

b)Clasificarea si descrierea decantoarelor

Clasificarea decantoarelor se poate face după mai multe criterii, dintre care, în continuare se aleg: regimul de funcţionare şi poziţia lor de funcţionare.

In funcţie de regimul de funcţionare, decantoarele se clasifică în:

-decantoare discontinue;

-decantoare continue;

-decantoare semicontinue

In funcţie de poziţia lor, decantoarele se împart în:

-decantoare orizontale;

-decantoare vertical.

Conținut arhivă zip

  • Decantor Circular cu Brate.pptx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Tratarea și Epurarea Apei de Uz Menajer

TEMA DE PROIECTARE Sa se realizeze dimensionarea instalatiei prezentate mai jos: A- apÎ impurificatÎ; B-apÎ amestecatÎ cu floculant; C-apÎ...

Fabricarea și analiza sodei caustice

Cap 1 GENERALITATI 1.1 Evolutia procedeelor de obtinere a produselor sodice. In tara noastra datorita rezervelor practice inepuizabile de sare si...

Epurarea Biologică

Introducere Metoda cea mai eficientă şi mai ieftină de eliminare a substanţelor organice din apele uzate este utilizarea procesului de epurare...

Bazele Teoretice ale Epurării Apelor Uzate

EPURAREA MECANICĂ A APELOR UZATE Epurarea mecanică sau cum mai este numită „treapta primară a epurării” constituie prima treaptă a procesului de...

Subiecte utilaje în industria alimentară

Criterii generale de alegere a utilajelor alimentare: - Să asigure executia operatiei căreia îi este destinat; - Să aibă parametrii de performata...

Procedee Chimice de Tratare a Apelor Uzate - Coagularea și Flocularea

1. Date generale despre coagulare si floculare Coagularea si flocularea reprezintă doua etape distincte ale procesului de tratare fizico – chimica...

Sisteme de depoluare în industria alimentară

Poluarea apei reprezintă orice alterare fizică, chimică, biologică sau bacteriologică a apei, peste o limita admisibilă, inclusiv depăşirea...

Autoepurarea Apelor

Impurificarea apelor poate fi privitã ca un factor extern sau intern care distruge echilibrul ecologic al mediului acvatic, autore-glarea lui....

Ai nevoie de altceva?