Cuprins
- Partea I-Studiu bibliografic pag5
- Capitolul 1.Situaţia si evoluţia creşterii bovinelor de lapte pag 6
- 1.1. Situaţia producţiei de lapte la nivel mondial pag 6
- 1.2. Situaţia producţiei de lapte la nivel naţional pag 7
- Capitolul 2.Factorii care influenţează producţia de lapte ân fermele de vaci pag 9
- 2.1.Factorii care influenţează producţia individuală de lapte pag 9
- 2.1.1. Factorii genetici pag 9
- 2.1.2.Factorii fiziologici pag 10
- 2.1.3. Factorii de mediu pag 12
- 2.2.Factorii care influenţează producţia totală de lapte pag 13
Extras din proiect
INTRODUCERE
Laptele se defineşte ca fiind produsul glandelor mamare,având rol in hrănirea si creşterea produşilor.Datorită intervenţiei crescătorilor prin selecţie,potrivirea perechilor de reproducători,taurinele au au ajuns la producţii de lapte mult mai mari decât necesarul pentru creşterea viţeilor.Diferenţa in plus,de 80-90% este utilizată ca aliment.
In toate scrierile vechi ce se referă la condiţiile de viaţa ale popoarelor care au trăit cu mii de ani înaintea erei noastre în Europa in zona Mării Mediterane cunoşteau laptele pe care il consumau ca atare şi sub formă de produse,in special brânzeturi.În lucrarea sa ,,Zece mii de ani de producţie de lapte” Michael Roblin arată că europenii de pe malurile Niprului,stramoşi ai latinilor si germanilor,cunoşteau deja laptele animal.
Laptele este alimentul cel mai complex si mai uşor de asimilat de organism,constituind unul din alimenetele de baza si in nutriţia omului.Laptele este denumit si ,,Sângele Alb” prin valoarea sa hrănitoare.Are peste o sută de substante nutritive necesare vieţii omului(20 aminoacizi,peste 10 acizi graşi,4 feluri de lactoze,25 de vitamine,peste 45 elemente minerale,proteine).
Substanţele nutritive din lapte se găsesc in proporţii optime,astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt element,putând fi consumat atât în stare proaspătă cât şi sub formă de diferite produse lactate.[6]
Valoarea alimentară a 1 litru de lapte este comparabila cu 750 g carne de viţel,600 g carne de vaca,400 g carne de porc,7-9 ouă,2,6 kg varză,1,4 kg mere,500 g peşte.Componentele laptelui sunt aproape în întregime digerate de organism.Pentru laptele nefiert substanţele proteice se digeră in proporţie de 95 %,iar grăsimea 96,8 %.In urma fierberii,digestibilitatea lui scade pentru proteine la 87,2 %,iar grăsimea la 95,4 %.Datorită acestor însuşiri,laptele,ca aliment este considerat ,,izvorul sănătaţii’’ si de cea mai mare importanţă în special pentru copii,dar si pt celelalte categorii de vârstă.[3]
În ţara noastră exista o preocupare permanenta pentru valorificarea tuturor posibilitaţilor de sporire a producţiei de lapte,in vederea asigurării cantitaţilor optime pentru hrănirea raţionala a populaţiei.
Pentru ca laptele să poată fi oferit spre consum trebuie să se îndeplineasca anumite norme de igiena:
-Înainte de mulsul propriu-zis să se facă igienizarea glandei mamare
-După recoltare laptele trebuie să fie păstrat in anumite condiţii
-Mulsul trebuie să se realizeze in condiţii igienice
PARTEA І
STUDIU BIBLIOGRAFIC
CAPITOLUL 1
SITUAŢIA ŞI EVOLUŢIA CREŞTERII BOVINELOR DE LAPTE LA NIVEL MONDIAL SI NAŢIONAL:
1.1..SITUAŢIA PRODUCŢIEI DE LAPTE LA NIVEL MONDIAL:
Creşterea bovinelor pentru lapte a devenit o ramură foarte importantă atât pe plan mondial,cât şi pe plan naţional.În unele ţări s-au format diferite tipuri de ferme bazate doar pe creşterea si exploatarea vacilor de lapte.În U.E. există 4 tipuri de ferme de exploatare a vacilor de lapte,care sunt grupate in sistemul de exploatare:Bovine lapte,şi anume:
• Bovine specializate pentru producţia de lapte(63% din totalul Bovine lapte)
• Bovine lapte-carne(23% din totalul Bovine lapte),de tip mixt,ferma care se ocupă cu exploatarea vacilor de lapte şi îngrăşarea viţeilor masculi obţinuti in cadrul fermei
• Bovine lapte-vaci de reproducţie(12% din totalul Bovine lapte) din care 22 % reprezintă vaci în lactaţie si 13% vaci de reproducţie
• Bovine lapte-ovine-caprine(2% din totalul Bovine lapte),de tip extensiv
Preview document
Conținut arhivă zip
- Ferma de Taurine din Rasa Baltata Romaneasca.docx