Ferma Vaci de Lapte, Rasa Baltata Romaneasca cu un Efectiv Matca 20 de Capete

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 1
1. Memoriu justificativ (descrierea adapostului) 4
1.1 Calculul pentru adapostul tineretului taurin 11
1.2 Descrierea rasei Baltata Romaneasca 12
2. Stabilirea structurii efectivului de taurine 15
3. Situatia varstei animalelor tinere 16
4. Programul de monta si fatari 17
5. Miscarea lunara a efectivelor de taurine 18
6. Miscarea efectivelor de vaci pe luni de lactatie 19
7. Programarea productiei lunare de lapte dupa metoda curbei de lactatie 20
8. Determinarea numarului de zile - animale furajate 21
9. Norme de hrana pentru vaci 22
10. Ratii de hrana 23
11. Calculul profitului 32
12. Concluzii 33
13. Bibliografie 34


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Importanta cresterii bovinelor. Prognoza unor institutii specializate in cercetarea demografica umana indica mentinerea tendintei de crestere numerica a populatiei umane, atat pe termen scurt cat si pentru urmatoarele 3-4 decenii. Implicit, se va inregistra si o crestere accentuata a cererii de resurse alimentare pentru hranirea omenirii.
Nivelul de trai si civilizatie al populatiei umane este un indicator socioeconomic complex si dificil de cuantificat, avand in vedere multitudinea si complexitatea factorilor de influenta. Intre principalele componente care participala caracterizarea nivelului de trai pot fi amintite urmatoarele: nivelul de instruire, gradul de ocupare al fortei de munca pe domenii de activitate, venitul anual/locuitor, marimea disponibilitatilor alimentare de origine vegetala si animala(exprimate in calorii, grame proteina/zi/persoana, precum si raporturile existente intre acesti parametri), rata cresterii demografice si structura populatiei pe grupe de varsta, durata medie a vietii, eficacitatea masurilor de protectie sociala a membrilor societatii etc.
Intre factorii mai sus mentionati, consumul de produse de origine animala/locuitor este un indicator important in aprecierea standardului de viata al unui popor. Importanta si ponderea acestui indicator in caracterizarea nivelului de trai, trebuie corelata cu traditiile si obiceiurile alimentare ale populatiilor umane, precum si cu gradul de dezvoltare socio-economica a zonei geografice de referinta. 
Acumularea unui volum impresionant de cunostinte tehnico-stiintifice in domeniul productiei agro-alimentare a permis elaborarea si aplicarea unor tehnologii moderne, de mare randament. In acest fel a fost posibila reducerea numerica a personalului direct implicat in productia agricola (paralel cu cresterea gradului de calificare al acestuia), ceea ce a dus la o semnificativa rentabilizare a acestui domeniu de activitate. 
In acest context, se apreciaza ca imbunatatirea nivelului nutritional uman (cantitativ si calitativ) este unul din obiectivele importante, pe termen lung, al omenirii. Atingerea acestui obiectiv impune cu necesitate elaborarea unor programe de perspectiva (pe termen scurt, mediu si lung) referitoare la producerea, prelucrarea si repartizarea-valorificarea produselor agro-alimentare. Cresterea bovinelor reprezinta o ramura de prima importanta a agriculturii mondiale, datorita volumului, diversitatii si valorii productiilor si produselor care se obtin din aceasta activitate. Astfel, bovinele asigura 90-96% din cantitatea totalade lapte consumata pe glob, 30-35% din cea de carne si cca. 90% din totalul pieilor grele prelucrate in industria mondiala de tabacarie. 
In conditii normale de exploatare, o vaca poate asigura necesarul optim de carne pentru 6-8 locuitori, iar cel de lapte pentru 10-15 locuitori. 
Laptele este un aliment complet, indispensabil in alimentatia copiilor, a varstnicilor, a femeilor insarcinate si a celor care alapteaza, a convalescentilor si a personalului care lucreaza in medii toxice.
Bovinele furnizeaza materia prima si pentru industria carnii. Alaturi de carne, prin operatiuni specifice de transare se obtin o serie de produse si subproduse de abator care au diferite utilizari. Astfel, "al cincilea sfert" este format din ficat, creier, inima, splina, pulmoni, limba, testicule, uger, "burta", urechi, buze etc. Sangele se poate folosi ca atare (sangerete, tobe, la "baituirea" muschiului tiganesc) sau sub forma prelucrata(plasma uscata, hemoglobina, globina si albumina alimentara). 
Unele organe, glandele endocrine si sangele se utilizeaza ca materie prima in industria farmaceutica obtinandu-se produse farmaceutice de uz uman si veterinar. Astfel, din ficat se extrage lecitina, heparina, glicogenul, peptona, antitrombina, hormoni si enzime, extract de ficat (folosit la combaterea anemiilor). Din splina se extrage spleina si unele substante folosite in combaterea leucemiei. Din rinichi se extrage lipoteina, iar din inima carinina si citocromul C. 
Creierul si maduvioarele sunt utilizate pentru producerea lecitinei, colesterolului,cefalinei, tromboplastinei, a unor enzime si substante utilizate in prevenirea si combaterea hemoragiilor sau pentru tratarea unor boli ale sistemului nervos. 
Din pulmoni se extrage heparina (anticoagulant), iar din gonade se extrage testosteron (din testicule), anestrol si progesteron (din ovare). 
Din glandele cu secretie interna se extrag diferiti hormoni: adrenocorticotrop (din hipofiza), tiroxina (din tiroida), epifizan (din epifiza) etc. 
Sangele, oasele mari si confiscatele de carne (produsele de abator ce nu indeplinesc normele sanitar-veterinare pentru consumul uman) se folosesc, dupa un proces de prelucrare specific, la obtinerea fainurilor furajere care se utilizeazapentru echilibrarea ratiilor furajere administrate animalelor de ferma. 
Pielea se foloseste ca materie prima in industria tabacariei. Pielea se caracterizeaza prin suplete, compactitate ridicata, rezistenta mecanica mare, conductibilitate termica redusa, capacitate de inbibitie (de absorbtie a apei) redusasi este utilizata (dupa o prealabila prelucrare) in industria incaltamintei ("box", "bizon", "talpa"), la confectionarea obiectelor de imbracaminte, marochinarie, artizanat si in industria automobilelor de lux (la tapiteria scaunelor si a interiorului). 
Din par se executa pensule, iar din coarne si ongloane se pot obtine cleiuri cheratinice sau fainuri furajere. 
In diferite zone geografice, bovinele sunt utilizate pentru productia energetica (la tractiune) ca sursa de energie neconventionala. Boul produce 0,5 CP (0,5-0,6 W/h) timp de 7-8 ore/zi. 
Bovinele produc cca. 70% din totalul ingrasamintelor organice folosite in agricultura. Gunoiul de grajd administrat ca ingrasamant organic asiguraimbunatatirea fertilitatii solului, a structurii sale fizice si chimice. De asemenea, contribuie la intensificarea activitatii microorganismelor din sol, la aeratia acestuia, sporind in acelasi timp capacitatea solului de a retine apa. Sporul de recolta obtinut ca urmare a fertilizarii terenurilor agricole cu gunoi de grajd poate ajunge la 10-25%. 
Alte avantaje ce decurg din exploatarea bovinelor: 
- bovinele valorifica si transforma eficient in lapte si carne resurse naturale (pasuni, fanete, produse secundare din agricultura), precum si diferite reziduuri din 3industria alimentara, a berii, amidonului, alcoolului (borhoturi, taitei de sfecla de zahar etc.); 
- participa la intensificarea si rentabilizarea exploatatiilor agricole; 
- reprezinta o importanta sursa de devize convertibile (prin exportul de carne, produse din carne si lapte, animale vii, materiale seminal congelat (MSC) si embrioni congelati); 
- prin modernizarea fermelor de exploatare a bovinelor (sub raportul dotarilor, al intensivizarii si integrarii productiei, precum si prin optimizarea proceselor tehnologice specifice) se asigura continuitatea proceselor de productie in agricultura si utilizarea rationala a fortei de munca pe tot parcursul anului. 
Ritmul de dezvoltare a cresterii bovinelor, ca si performantele obtinute in acest domeniu de activitate, sunt reflexul dezvoltarii socio-economice inregistrate in diferite zone (tari) ale lumii. In ultimele decenii, pe plan mondial se constata o reducere lenta dar permanenta a cererii consumatorilor fata de alimentele avand concentratie energetica mare (cereale, cartofi, carnuri grase) paralel cu o cerere mereu crescanda pentru lapte, legume, fructe si carnuri slabe.


Fisiere in arhiva (3):

  • PARTEA I.doc
  • Partea II.doc
  • PARTEA III.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!