Implementarea HACCP-ului intr-o Fabrica de Paste Fainoase

Extras din proiect Cum descarc?

Elaborarea unui plan HACCP pentru o fabrica de paste fainoase
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) este o abordare sistematica, recunoscuta la nivel international, ce dovedeste ca riscurile legate de siguranta produselor alimentare sunt identificate, evaluate si tinute sub control. Dovada implementarii acestui sistem intr-o organizatie este certificarea acestuia in conformitate cu un standard de referinta. 
In Romania, organizatiile isi pot certifica sistemul de management al sigurantei alimentelor - HACCP conform cerintelor SR EN ISO 22000:2005 (standard international de certificare a sistemului de management al sigurantei alimentului).
Etapele orientative pentru obtinerea certificarii HACCP sunt: 
- Initierea certificarii: solicitarea certificarii, analiza solicitarii, incheierea contractului; 
- Evaluarea initiala: planificarea auditului, evaluarea documentatiei sistemului de management al sigurantei alimentului, a infrastructurii, a mediului de lucru si a corectitudinii fluxurilor; 
- Evaluarea implementarii sistemului de siguranta a alimentului: planificare, evaluare la fata locului fata de cerintele referentialului; 
- Evaluarea dosarului in vederea luarii deciziei de acordare a certificarii; 
- Acordarea certificatului pentru sistemul de management al sigurantei alimentului; 
- Supravegherea pe durata celor trei ani de valabilitate a certificarii; 
- Reinnoirea certificarii. 
Trecerea de la etapa a doua la cele imediat urmatoare se realizeaza numai dupa stabilirea, implementarea si verificarea eficacitatii actiunilor corective intreprinse in ceea ce priveste abaterile (neconformitatile) constatate in timpul auditului. 
Organismul de certificare efectueaza anual, in timpul celor 3 ani de valabilitate a certificatului, un audit de supraveghere pentru a se asigura ca Sistemul de Management este mentinut si imbunatatit in confomitate cu referentialul. 
Organizatiile al caror sistem HACCP a fost certificat vor primi un document care va cuprinde numele organizatiei, standardul de referinta, domeniul de certificare, data de emitere si valabilitatea acestuia. Aceste companii vor fi, de asemenea, publicate in Lista Societatilor Certificate. 
Multe organizatii care au deja certificat un Sistem de Management al Calitatii conform cu ISO 9001, pot alege sa integreze viitorul Sistem de Management al Sigurantei Alimentului - HACCP cu cel existent. In peste 95% dintre cazuri implementarea unui sistem de management integrat are avantajul unei economii de timp, munca si bani.
H.A.C.C.P. - istoric si prezent
Conceptele care stau la baza sistemului H.A.C.C.P. isi au originea in cercetarile de la inceputul anilor '60, efectuate de NASA, compania Pillsbury, in colaborare cu Laboratoarele Natick ale Armatei SUA, pentru obtinerea de alimente caracterizate prin "zero defecte", destinate consumului in cadrul misiunilor spatiale.
Astfel a fost elaborata si ulterior perfectionata o metoda foarte valoroasa, care a schimbat modul de abordare a strategiei calitatii si sigurantei in domeniul productiei alimentare, facand trecerea de la controlul post-proces, la aplicarea metodelor preventive.
Recunoscuta astazi drept cea mai eficienta solutie pentru asigurarea salubritatii produselor alimentare, metoda H.A.C.C.P. este promovata de majoritatea organismelor internationale (FAO, OMS, Codex Alimentaris), regionale (consiliul UE) si nationale.
In SUA, metoda a fost utilizata incepand cu anul 1973 la fabricarea conservelor de carne si peste. In 1995, Serviciul pentru Inspectii si Siguranta Alimentelor a cerut utilizarea principiilor H.A.C.C.P. in domeniul pestelui si produselor marine, iar in 1996 pentru preparate din carne si pasare. Incepand cu 1998, au fost elaborate reglementari privind aplicarea H.A.C.C.P. pentru sucurile de fructe, legume si oua.
Comunitatea Europeana a promovat inca din 1983 introducerea principiilor H.A.C.C.P. in legislatia sa. Prin Directivele Consiliului UE (91/43/EEC; 91/525/EEC; 93/94 EEC) se incurajeaza producatorii si comerciantii de alimente in aplicarea H.A.C.C.P. Din anul 1995, sistemul devine o cerinta obligatorie pentru produsele din peste la intrarea pe piata UE.
Programele de asigurare a calitatii si salubritatii alimentelor au fost mult influentate de aprobarea de catre Comisia Codex Alimentarius, in 1997, a sistemului H.A.C.C.P. standardizat pentru utilizare internationala.
Importanta H.A.C.C.P.
Ce inseamna sistemul H.A.C.C.P. pentru societatile comerciale si pentru consumatori?
- un sistem operant de management al sigurantei alimentului in productie, distributie si preparare;
- un control mai eficient al operatiilor, deoarece rolul inspectorilor este centrat pe respectarea planului H.A.C.C.P., pe confirmarea eficientei acestuia;
- eliminarea limitelor metodelor traditionale de control a calitatii;
- un sistem suficient de flexibil pentru a se acomoda cu schimbarile/progresele in proiectarea echipamentelor, modernizarea proceselor tehnologice; 
- reducerea incidentei, problemelor legate de siguranta alimentelor;
- utilizarea mai buna a resurselor umane, materiale si financiare, eficientizarea sistemului de costuri al organizatiei;
- identificarea riscurilor previzibile chiar si atunci cand incidentul nu are o experienta similara in trecut, ceea ce-l face foarte util pentru noile produse sau tehnologii;
- demonstratia fata de clienti si inspectori, ca toate riscurile potentiale sunt sub control;
- cresterea increderii consumatorilor in produs si in producator;
- promovarea internationala a produselor si a afacerii prin marirea sigurantei alimentelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implementarea HACCP-ului intr-o Fabrica de Paste Fainoase.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!