Industria și Controlul Agro-Alimentar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 20186
Mărime: 73.55KB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Vereș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: APOSTU SORIN

Extras din proiect

INTRODUCERE

Alimentaţia constituie un factor cu acţiune permanenţă, care determină desfăşurarea proceselor metabolice, deoarece hrană reprezintă izvorul şi regulatorul proceselor de schimb.

Menţinerea homeostaziei mediului intern al organismului depinde de caracterul alimentaţiei, care influenţează funcţiile sistemului în special factorii enzimatici şi hormonali.

Deficitul unuia său mai multor componenţi alimentări, dezechilibrarea corelaţiei dintre ei conduc la afectarea fondului metabolic al celulei.

Alimentaţia, în prezent îşi pune amprentă pe patologia omului contemporan ca urmare a dezechilibrului dintre aportul şi necesarul de substanţe biologic active.

În condiţiile actuale pe plan mondial alături de volumul producţiei industriale şi vegetale, consumul de carne, ouă, lapte şi a altor preparate de origine animală, reprezintă unul din indicatorii gradului de apreciere a nivelului de trai şi dezvoltare a unui popor.

Comparativ cu proteinele vegetale, cele de origine animală se caracterizează printr-o valoare biologică, mai ridicată ca urmare a conţinutului bogat în aproape toţi aminoacizi esenţiali.

Datorită modificărilor ce apar ca urmare a progresului tehnic şi reduceri efortului fizic depus în diferitele domenii ale activităţii umane, cerinţele pentru alimentele de origine animală, în special pe bază de carne şi lapte, înregistrează creşteri în toate ţările lumii.

Pentru că alimentele de origine animală să influenţeze favorabil desfăşurarea proceselor metabolice, trebuie să îndeplinească unele condiţii legate de valoarea alimentară şi să fie lipsite de substanţe toxice – pentru unele să nu depăşească limitele maxime admise.

Asigurarea unor alimente “sănătoase” reprezintă o problemă din ce în ce mai dificilă, iar un rol important în rezolvarea acesteia îl constituie respectarea parametrilor igienico – sanitari.

Ţinând cont de numeroşi factori ce pot influenţa obţinerea de “alimente curate” un ideal al alimentaţiei moderne, se poate afirma că acest deziderent este foarte greu de realizat în contextul actul.

De aceea, alimentele pot fi considerate ca factori ai mediului ambiantcu care omul interacţionează în cursul vieţi sale şi de care depinde foarte mult evoluţia sa.

Importanţa produselor animaliere în societate

Pentru a supravieţui, orice fiinţă ( în speţă omul, are nevoie de cele trei elemente: apa, aerul, hrana. Orice organism pentru a trăi, a se dezvolta şi, eventual, a produce, trebuie să-şi împrospăteze mereu ţesuturile cu părţile componente din care este constituit acesa ( C, H, N, O, P).

În alimentaţia umană produsele de bază sunt cele de origine vegetală şi animală.

Cum alimentele de origine animală au, datorită bogăţiei lor în aminoacizi şi microelemte, şi valoarea biologică mai crecuta, este importanta sublinierea cu privire la rolul acestora în societate.

Ne este cunoscut că alimentul de origine animală, în general este componenta principală a produselor animaliere. Din acest punct de vedere, se pot scoate în evidenţă câteva caractere specifice produselor cum ar fi:

 produsele alimentare;

 produsele secundare destinate industriei farmaceutice;

 produsele secundare destinate industriei textile;

 produsele secundare destinate industriei pielăriei;

 produsele secundare destinate refacerii ciclului biologic în agricultură;

 produsele secundare pentru industria lemnului;

 produsele pentru industria nutreţurilor furajere.

După cum se observă, multe sectoare de activitate ale economiei naţionale beneficiază de avantajul produselor de origine animală, găsindu-şi singure un rol preponderent în prelucrarea diferitelor obiecte materiale, atât de necesare omului.

Evoluţia produselor animaliere

Omul primitiv consumă iniţial produse vegetale, şi treptat începe să se hrănească accidental, cu produse de origine animală, care au permis dezvoltarea gustului Homo Sapiens în devenire pentru carne. Prelucrarea prin căldură a cărnii, de exemplu, a făcut ca acesta să câştige un loc mai important.

Ulterior, după vânătoare şi pescuit, care a fost principalul mijloc de asigurare a hranei, a urmat domesticirea animalelor ( păstoritul). Prin domesticire omul a reuşit să-şi procure mai simplu şi mai repede în afară de carne şi alte produse: lapte, lână, piei. Atunci nu exsista norme cu privire la consumarea alimentelor.

Alimentul ca sursă de hrană pentru consumatori, în ziua de azi are un ambalaj estetic, arată frumos, prezintă gust şi miros plăcute. Aceste caracteristici au evoluat în decursul istoriei în funcţie de sortimentul respectiv:

 dacă laptele s-a consumat sute de ani prin mulgere şi fierbere ( distrugandu-i-se o mare parte din valoarea biologică) în gospodăria ţărănească, în ultimele cinci decenii acest produs a fost prelucrat pe linii speciale de tip industrial asigurandu-i-se valoarea intrinseaca şi condutia de salubritate;

 carnea, care se obţine prin sacrificarea animalelor în sistem gospodăresc şi prezintă un mare risc socio-economic, în ultima perioadă se obţine în condiţii tehnice sanitare care-i conferă omului siguranţa şi starea de sănătate;

 sângele, componenta de bază, a organismului a fost ani de-a rândul nevalorificat, astăzi fiind folosit cu pondere atât în industria alimentară cât şi în cea farmaceutică;

 glandele endocrine şi masa gastro- intestinală constituie astăzi o sursă de materii prime, pentru industria farmaceutică şi cea alimentară, care înainte era de neconceput

Preview document

Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 1
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 2
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 3
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 4
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 5
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 6
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 7
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 8
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 9
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 10
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 11
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 12
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 13
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 14
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 15
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 16
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 17
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 18
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 19
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 20
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 21
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 22
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 23
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 24
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 25
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 26
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 27
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 28
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 29
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 30
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 31
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 32
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 33
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 34
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 35
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 36
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 37
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 38
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 39
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 40
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 41
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 42
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 43
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 44
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 45
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 46
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 47
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 48
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 49
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 50
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 51
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 52
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 53
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 54
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 55
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 56
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 57
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 58
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 59
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 60
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 61
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 62
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 63
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 64
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 65
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 66
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 67
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 68
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 69
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 70
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 71
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 72
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 73
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 74
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 75
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 76
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 77
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 78
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 79
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 80
Industria și Controlul Agro-Alimentar - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Industria si Controlul Agro-Alimentar.doc

Alții au mai descărcat și

Agricultura și dezvoltarea durabilă în România și în Uniunea Europeană

Consideraţiuni generale privind dezvoltarea durabilă Dezvoltarea durabilã, viabilã şi susţinutã din punct de vedere ecologic, este consideratã...

Piața produselor apicole ecologice

Apicultura şi produsele apicole Calificarea produselor apicole ca şi ecologice este legată de: - tratamentele aplicate stupilor; - calitatea...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Legislație Agrară Internă și Comunitară în Zootehnie

Capitolul I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. NOŢIUNEA DE DREPT Termenul general de drept este considerat ca fiind o noţiune complexă ce poate fi...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Agromarketing

Obiective · în elegerea importan ei economice úi sociale a agromarketingului; · definirea conceptului úi a sistemului de agromarketing; · eviden...

Te-ar putea interesa și

Grăsimi alimentare

Introducere Industria alimentară prezintă o serie de particularităţi faţă de alte ramuri industriale legate atât de natura materiilor prime...

Complexul militaro-industrial din Federația Rusă și rolul său în comerțul mondial cu produse militare

Introducere De obicei, de-a lungul istoriei, învingeau armatele care puteau să ajungă mai departe, să lovească mai tare şi să ajungă mai repede la...

Burse de Produse Agricole la Nivel Mondial și în România

Introducere Termenul de „bursă” desemnează o instituție cu putere de autoreglementare, specifică economiei de piață liberă, ca formă organizată de...

Alimentație ecologică

CAP.I.ALIMENTATIA ECOLOGICA-O POSIBILA CALE DE ASIGURARE A ECHILIBRULUI NUTRITIONAL Nutritia a reprezentat dintotdeauna pentru specia umana un...

Practică tehnologică la SA JLC

Introducere 2 1. Caracteristica întreprinderii 3 2. Recepţia laptelui: 6 2.1 Asigurarea cu materie primă a întreprinderii. Organizarea reţelei...

Avantaje comparative ale economiei românești

Avantajul relativ (comparativ) reprezinta posibilitatea de a obtine o marfa cu o cheltuiala de timp de munca relativ mai mica in comparatie cu cea...

Internaționalizarea firmei Smokers

1. Introducere “ABC Cosmetics” este o companie producatoare de bunuri de igiena si intretinere corporala, mereu in cautare de noi posibilitati de...

Controlul Ecologic al Produselor Agroalimentare

I. INTRODUCERE Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obţinute fără utilizarea substanţelor...

Ai nevoie de altceva?