Industria si Controlul Agro-Alimentar

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Alimentatia constituie un factor cu actiune permanenta, care determina desfasurarea proceselor metabolice, deoarece hrana reprezinta izvorul si regulatorul proceselor de schimb.
Mentinerea homeostaziei mediului intern al organismului depinde de caracterul alimentatiei, care influenteaza functiile sistemului in special factorii enzimatici si hormonali.
Deficitul unuia sau mai multor componenti alimentari, dezechilibrarea corelatiei dintre ei conduc la afectarea fondului metabolic al celulei.
Alimentatia, in prezent isi pune amprenta pe patologia omului contemporan ca urmare a dezechilibrului dintre aportul si necesarul de substante biologic active.
In conditiile actuale pe plan mondial alaturi de volumul productiei industriale si vegetale, consumul de carne, oua, lapte si a altor preparate de origine animala, reprezinta unul din indicatorii gradului de apreciere a nivelului de trai si dezvoltare a unui popor.
Comparativ cu proteinele vegetale, cele de origine animala se caracterizeaza printr-o valoare biologica, mai ridicata ca urmare a continutului bogat in aproape toti aminoacizi esentiali.
Datorita modificarilor ce apar ca urmare a progresului tehnic si reduceri efortului fizic depus in diferitele domenii ale activitatii umane, cerintele pentru alimentele de origine animala, in special pe baza de carne si lapte, inregistreaza cresteri in toate tarile lumii.
Pentru ca alimentele de origine animala sa influenteze favorabil desfasurarea proceselor metabolice, trebuie sa indeplineasca unele conditii legate de valoarea alimentara si sa fie lipsite de substante toxice - pentru unele sa nu depaseasca limitele maxime admise.
Asigurarea unor alimente "sanatoase" reprezinta o problema din ce in ce mai dificila, iar un rol important in rezolvarea acesteia il constituie respectarea parametrilor igienico - sanitari.
Tinand cont de numerosi factori ce pot influenta obtinerea de "alimente curate" un ideal al alimentatiei moderne, se poate afirma ca acest deziderent este foarte greu de realizat in contextul actul.
De aceea, alimentele pot fi considerate ca factori ai mediului ambiantcu care omul interactioneaza in cursul vieti sale si de care depinde foarte mult evolutia sa.
Importanta produselor animaliere in societate
Pentru a supravietui, orice fiinta ( in speta omul, are nevoie de cele trei elemente: apa, aerul, hrana. Orice organism pentru a trai, a se dezvolta si, eventual, a produce, trebuie sa-si improspateze mereu tesuturile cu partile componente din care este constituit acesa ( C, H, N, O, P).
In alimentatia umana produsele de baza sunt cele de origine vegetala si animala.
Cum alimentele de origine animala au, datorita bogatiei lor in aminoacizi si microelemte, si valoarea biologica mai crecuta, este importanta sublinierea cu privire la rolul acestora in societate.
Ne este cunoscut ca alimentul de origine animala, in general este componenta principala a produselor animaliere. Din acest punct de vedere, se pot scoate in evidenta cateva caractere specifice produselor cum ar fi:
? produsele alimentare;
? produsele secundare destinate industriei farmaceutice;
? produsele secundare destinate industriei textile;
? produsele secundare destinate industriei pielariei;
? produsele secundare destinate refacerii ciclului biologic in agricultura;
? produsele secundare pentru industria lemnului;
? produsele pentru industria nutreturilor furajere.
Dupa cum se observa, multe sectoare de activitate ale economiei nationale beneficiaza de avantajul produselor de origine animala, gasindu-si singure un rol preponderent in prelucrarea diferitelor obiecte materiale, atat de necesare omului.
Evolutia produselor animaliere
Omul primitiv consuma initial produse vegetale, si treptat incepe sa se hraneasca accidental, cu produse de origine animala, care au permis dezvoltarea gustului Homo Sapiens in devenire pentru carne. Prelucrarea prin caldura a carnii, de exemplu, a facut ca acesta sa castige un loc mai important.
Ulterior, dupa vanatoare si pescuit, care a fost principalul mijloc de asigurare a hranei, a urmat domesticirea animalelor ( pastoritul). Prin domesticire omul a reusit sa-si procure mai simplu si mai repede in afara de carne si alte produse: lapte, lana, piei. Atunci nu exsista norme cu privire la consumarea alimentelor.
Alimentul ca sursa de hrana pentru consumatori, in ziua de azi are un ambalaj estetic, arata frumos, prezinta gust si miros placute. Aceste caracteristici au evoluat in decursul istoriei in functie de sortimentul respectiv:
? daca laptele s-a consumat sute de ani prin mulgere si fierbere ( distrugandu-i-se o mare parte din valoarea biologica) in gospodaria taraneasca, in ultimele cinci decenii acest produs a fost prelucrat pe linii speciale de tip industrial asigurandu-i-se valoarea intrinseaca si condutia de salubritate;
? carnea, care se obtine prin sacrificarea animalelor in sistem gospodaresc si prezinta un mare risc socio-economic, in ultima perioada se obtine in conditii tehnice sanitare care-i confera omului siguranta si starea de sanatate;
? sangele, componenta de baza, a organismului a fost ani de-a randul nevalorificat, astazi fiind folosit cu pondere atat in industria alimentara cat si in cea farmaceutica;
? glandele endocrine si masa gastro- intestinala constituie astazi o sursa de materii prime, pentru industria farmaceutica si cea alimentara, care inainte era de neconceput


Fisiere in arhiva (1):

  • Industria si Controlul Agro-Alimentar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!