Infiintarea unei Ferme de Ovine, de Rasa Karakul de Botosani, cu un Efectiv Rulat Anual de 300 Capete

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Memoriu justificativ 3
1.1. Importanta cresterii ovinelor 3
1.2. Evolutia efectivelor de ovine in tara noastra 4
1.3. Rasa karakul de Botosani 5
2. Programarea structurii si evolutiei efectivelor de ovine 7
2.1. Programarea efectivelor de ovine 7
2.1.1. Programul de monte si fatari 8
2.2. Programarea evolutiei lunare a efectivelor de ovine 9
2.3. Programarea evolutiei trimestriale a efectivelor de ovine 21
2.4. Programarea evolutiei anuale a efectivelor de ovine 25
2.5. Programarea numarului de zile furajate 26
3. Specificul intretinerii ovinelor pe categorii 27
3.1. Specificul intretinerii ovinelor 27
4. Programarea si organizarea bazei furajere 28
4.1. Norme si ratii utilizate 28
4.2. Sortimente de furaje utilizate si necesarul pe categorii 32
4.3. Costul necesarului total de nutreturi 33
5. Venituri, cheltuieli si rezultate financiare pe anul 2009 34
Concluzii si recomandari 35
Bibliografie 36


Extras din proiect Cum descarc?

1. Memoriu justificativ 
1.1. IMPORTANTA CRESTERII OVINELOR
Diversitatea produselor, valoarea biologica deosebita si economicitatea obtinerii acestora au facut ca din toate timpurile speciile de ovine si caprine sa fie extrem de apreciate, bucurandu-se totodata si de o atentie deosebita din partea crescatorilor.
Cresterea ovinelor sau "Ovicultura", reprezinta o ramura principala a zootehniei si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea economica a statelor crescatoare, participand in mod direct la imbunatatirea nivelului de trai al oamenilor, alaturi de celelalte sectoare specifice cresterii animalelor. Tinand cont de obiectivele care au stat la baza cresterii ovinelor de-a lungul timpului, crescatorul a cautat mereu sa selectioneze si sa perfectioneze pentru crestere in interesul sau, doar acele animale care corespundeau scopului urmarit. Astfel, s-au creat si perfectionat grupe de rase specializate pentru diferite productii, existand in prezent pe glob conform multor date publicate in literatura de specialitate peste 750 rase de ovine, avand cele mai diverse directii de exploatare (carne, lapte, lana, pielicele, blanuri). In acest context, este suficient sa amintim ca lana fina se obtine astazi in cantitati mari de la mai multe rase, ca exista in prezent rase ce produc frecvent peste 500 l lapte intr-o lactatie, ca de la oile Karakul se obtin pielicele de o mare valoare estetica si ca exista rase cu o prolificitate specifica de peste 200 %.
Actualmente la efectivele crescute, productiile totale si medii inregistreaza diferentieri accentuate intre tari, in functie de stadiul economic si de realizarile inregistrate in directia exploatarii si ameliorarii ovinelor, la care se adauga si factorii de influenta naturali. La noi in tara diversitatea zonelor de relief, a conditiilor climaterice zonale si ca urmare a masurilor luate, s-au obtinut in ultimile decenii progrese deosebite atat in privinta cresterii septelului ovin cat si in sporirea productiilor obtinute de la aceasta specie, insa rezulatele la care s-a ajuns in etapa actuala demonstreaza faptul ca suntem departe de performantele realizate de aceasta specie in alte tari. In scopul ridicarii potentialului biologic pentru toate productiile ce fac obiectul cresterii si exploatarii ovinelor, o atentie sporita trebuie acordata selectiei si ameliorarii precum si modului de valorificare a fondului genetic existent, tinandu-se totodata cont de diversitatea structurii raselor autohtone si importate. In acest scop se impune elaborarea unui program clar, precis si eficient de ameliorare genetica, pentru fiecare tip morfo-productiv, stiindu-se faptul ca prin aplicarea stiintei ameliorarii rezultatele obtinute sunt remarcabile la celelalte speciile de interes zootehnic cu interval scurt intre generatii, in timp ce metodele de ameliorare aplicate la ovine au ramas cele traditionale, in prezent fiind foarte putin schimbate fata de trecut.
Evolutia efectivelor sub aspect numeric plasa Romania in deceniul opt al acestui secol pe locul patru in Europa, insa dupa anul 1990 in conditiile nou create specifice trecerii spre o economie libera si la alte forme de proprietate, s-au manifestat unele aspecte negative cu influenta directa asupra numarului de ovine si impilicit asupra calitatii materialului genetic crescut actualmente in tara noastra.
In acest context, in intervalul scurs din 1990 si pana in prezent, s-a constatat o inversare a prioritatilor in cresterea ovinelor si o aliniere la tendintele europene si mondiale, cu o accentuare deosebita asupra sporirii productiei de carne, justificata in prezent prin preturile practicate pe pietele mondiale. In conditiile tarii noastre se impune si o intensificarea a selectiei ovinelor in vederea sporirii productiei de lapte, realizandu-se astfel si o eficientizare a cresterii acestei specii.
Oile crescute actualmente in Romania sunt extrem de heterogene in privinta nivelului productiv, exceptie facand cele din rasa Merinos de Palas care sunt recunoscute ca fiind bune producatoare de carne si lana fina, motiv pentru care in viitor se impune ca efectivele autohtone si de import crescute la noi sa faca obiectul unor actiuni de selectie si ameliorare, in vederea imbunatatirii productiei de carne si lapte. Ridicarea potentialului productiv se poate realiza dupa caz fie prin selectia indivizilor de rasa curata, fie prin practicarea incrucisarilor industriale si de ameliorare cu rase existente in prezent in tara noastra, precum si cu altele vizate pentru a fi importate in acest scop.
Alta cale de crestere a productiilor rezultate prin cresterea si exploatarea ovinelor o constituie ridicarea performantelor reproductive la efectivele existente si imbunatatirea tehnologiilor de crestere aplicate in cazul tineretului ovin, mergandu-se atunci si acolo unde conditiile concrete permit, pana la intensivizarea totala, insa in conditii de eficienta economica.
1.2. EVOLUTIA EFECTIVELOR DE OVINE
IN TARA NOASTRA
Datele istorice pastrate pana in prezent atesta faptul ca ovinele sunt crescute pe teritoriul Romaniei inca de la inceputul formarii acestui stat, iar numerosi istorici, scriitori si poeti subliniaza contributia acestei specii la unitatea de limba si traditie a poporului roman. Astfel, G. Calinescu in ,,Istoria literaturii romane de la origini pana in zilele noastre", arata ca ,,balada Miorita sintetizeaza existenta pastorala a poporului roman".
Referitor la cresterea si arealul ocupat de specia ovina, in anul 1983, A. Pop si colab. aratau ca ,,existenta unor suprafete intinse de pasuni, configuratia geografica si climatul temperat, alaturi de cerintele fata de productiile ce se obtin de la aceasta specie, au determinat raspandirea ei pe intreg cuprinsul tarii, incluzand toate zonele de relief".
Oile crescute in tara noastra pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea erau reprezentate in principal de rasa turcana, diverse populatii de Stogosa si un efectiv mai redus de ovine tigaie. Aceste efective erau insa neameliorate si se caracterizau prin rezistenta organica deosebita, adaptabilitate ridicata si rusticitate accentuata.
Dupa anul 1860, datorita conjuncturii internationale favorabile, efectivul de ovine din Romania a crescut progresiv, ajungandu-se practic in circa 60 de ani la o dublare a acestuia.
La nivel mondial, Romania era in 1980 pe locul 10 in ceea ce priveste efectivul de oi si pe acelasi loc la productia de lana, ocupand de asemenea si un loc in primele tari producatoare de carne. Actualmente in tara noastra efectivele de oi crescute s-au redus cu peste 30 % comparativ ce cele existente la inceputul anului 1990. In prezent efective mai mari sunt crescute in judetele Timis, Botosani, Iasi, Sibiu si Neamt.
1.3 RASA KARAKUL DE BOTOSANI
In tara noastra indivizi de rasa Karakul a fost introdusi pentru prima data in anul 1910 cand din Buhara s-a adus un lot de 160 indivizi, insa ulterior au mai fost importate efective mai reduse atat din URSS cat si din Austria si Germania (de la crescatoria de selectie din apropierea orasului Halle).
In tara noastra oile Karakul manifesta o rezistenta organica scazuta fata de conditiile mediului natural si o sensibilitate sporita fata de bolile parazitare. Cercetatorii ex-sovietici au remarcat totusi valenta ecologica sporita a rasei (Sarafutdinov, 1971), insusire remarcabila care, folosita pe scara larga in selectie, concura la crearea efectivelor de oi Karakul cu o productivitate accentuata, capabile sa se adapteze mai bine la conditii diverse de crestere.


Fisiere in arhiva (3):

  • PARTEA 1.doc
  • PARTEA 2.doc
  • PARTEA 3.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!