Irigarea Culturilor

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
DETERMINAREA STARII DE UMIDITATE A SOLULUI PRIN DIFERITE METODE
1.1.Principii generale
Irigarea rationala a culturilor trebuie sa aiba la baza cunoasterea amanuntita a regimului de apa din sol, spre a-l putea regla astfel incat sa corespunda in mod optim cerintelor plantelor cultivate, sa se evite procesele de saraturare si sa se asigure folosirea cu economie maxima a apei de irigare.
Prin regimul de apa al solului se intelege:
1. Variatia continutului de apa din sol in timp si pe straturi de adancime;
2. Miscarea apei in sol;
3. Schimbul de apa intre sol in timp si pe straturi in adancime poarta denumirea de regim de umiditate al solului.
Cunoasterea regimului de umiditate a unui sol este posibila prin determinarea cantitativa a continutului de apa din sol la adancimea, intervalul de timp intre determinari si durata observatiilor dictate de scopul cercetarii.
Metodele de determinare a continutului de apa din sol sunt numeroase. Cercetatorii s-au straduit sa gaseasca metoda cea mai buna, adica aceea care sa asigure precizia, rapiditatea, simplitatea, inregistrarea fara intrerupere si in mod cat mai economic a observatiilor, fara a provoca schimbari in punctele de observatie prin recoltarea probelor sau prin instalarea partii active a aparatelor. Eforturile care s-au depus si se depun inca in aceasta directie sunt motivate de faptul ca determinarea umiditatii actuale (a continutului de apa) a solului este in prezent cea mai raspandita analiza a solului, dat fiind faptul ca valorile umiditatii actuale constituie materialul care sta la baza studiului regimului de apa din sol.
Actualmente, cea mai raspandita metoda de determinare a continutului de apa din sol, este metoda uscarii probelor la etuva, la temperatura de 1050C. Aceasta metoda este unanim considerata ca etalon de precizie pentru toate celelalte metode.
Alegerea celei mai potrivite metode de determinare a continutului de apa din sol se face dupa criterii ce decurg din conditiile in care se executa analize, conditii care sunt impuse de scopul cercetarii, de gradul de precizie necesar, de urgenta obtinerii rezultatelor, de locul unde se executa analiza (laborator sau camp), de utilajul existent, de gradul de calificare al cadrelor.
In conditii de irigare, alegerea metodei se face in primul rand dupa durata determinarii, chiar daca precizia metodei alese este ceva mai mica. Rapiditatea obtinerii rezultatelor este impusa de marea variabilitate in timp a continutului de apa din sol. Daca determinarea umiditatii dureaza mult, rezultatele nu mai corespund situatiei reale din camp si prin urmare nu pot fi utilizate. Neputand dispune in timp util de rezultatele determinarilor, se poate pierde momentul optim de udare, ceea ce duce la stagnari in ritmul de crestere si dezvoltare al plantelor urmate de scaderi partiale sau de pierderea totala a productiei. 
In continuare sunt prezentate trei metode de determinare a starii de umiditate a solului:
- metoda uscarii probelor in etuva;
- metoda Kabaev;
- metoda tensiometrica.
1.2. Metoda uscarii probelor de sol in etuva
Utilaje necesare
- sonde pentru recoltarea probelor de sol (sonde - tub, sonde - burghiu, etc.);
- fiole de aluminiu (numerotate si tarate);
- balante de precizie;
- etuva electrica.
Modul de lucru
Dupa recoltarea probelor de sol de la adancimea de lucru se aseaza in fiole solul si se cantareste cel tarziu la 24 de ore de la recoltarea probelor, repetand fiecare cantarire pentru verificare.
Fiolele goale se cantaresc o singura data, inregistrand valorile intr-un caiet special de unde se extrag ori de cate ori este nevoie. Doar se verifica greutatea fiolei totale. 
Fiolele noi trebuie numerotate prin stantarea numarului de pe capac si pe peretele lateral al fiolei. Dupa cantarirea probelor de sol umed se introduc fiolele in etuva rece, cu capacul sub fiola, in ordinea numerotarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Irigarea Culturilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!