Legea Generala a Sigurantei Alimentului

Extras din proiect Cum descarc?

Conform definitiei Parlamentului European si Consiliului (CE) nr. 178/2002, ,,alimentul"(sau ,,produsul alimentar") reprezinta orice produs sau substanta, indiferent daca este prelucrata, partial prelucrata sau neprelucrata, destinata sau prevazuta in mod rezonabil a fi ingerata de oameni. ,,Alimentele" includ bauturile, guma de mestecat si orice substanta, inclusiv apa, incorporata in mod intentionat in alimente in timpul producerii, prepararii sau tratarii lor. ,,Alimentele" nu includ: hrana animalelor; animalele vii, in afara cazurilor in care ele sunt pregatite pentru introducerea pe piata pentru consumul uman; plantele, inainte de a fi recoltate; produsele medicinale, in sensul specificat in Directivele Consiliului 65/65/CEE si 92/73/CEE ; cosmeticele, in sensul Directivei Consiliului 76/768/CEE ; tutunul si produsele din tutun, in sensul Directivei Consiliului 89/622/CEE ; narcoticele sau substantele psihotrope, in sensul Conventiei Unice a Natiunilor Unite privind Narcoticele, 1961 si al Conventiei Natiunilor Unite privind Substantele Psihotrope, 1971; reziduurile si substantele contaminante. 
Legislatia europeana in domeniul alimentar acopera orice etapa de productie, prelucrare si distributie a alimentelor si a hranei pentru animale produsa sau folosita pentru hrana animalelor producatoare de alimente. 
Conform legislatiei europene, alimentele nu sunt comercializate daca nu prezinta siguranta. Se considera ca alimentele nu prezinta siguranta daca acestea: 
o sunt daunatoare sanatatii;
o nu sunt adecvate consumului uman. 
Atunci cand se determina daca un aliment prezinta sau nu siguranta, trebuie sa se aiba in vedere: 
o conditiile normale de folosire a alimentului de catre consumator si fiecare etapa de productie, prelucrare si distributie; 
o informatiile furnizate consumatorului, inclusiv informatiile de pe eticheta sau la alte informatii general disponibile pentru consumator in privinta evitarii unor anumite efecte negative asupra sanatatii ale unui anumit aliment sau ale unei anumite categorii de alimente. 
Atunci cand se determina daca un aliment dauneaza sanatatii, trebuie sa se aiba in vedere: 
o nu numai efectele probabile imediate si /sau pe termen scurt sau lung ale acelui aliment asupra sanatatii unei persoane care il consuma, dar si asupra generatiilor urmatoare; 
o efectele toxice cumulative probabile; 
o sensibilitatea deosebita, din punctul de vedere al sanatatii, a unei categorii specifice de consumatori, atunci cand alimentul este destinat acelei categorii de consumatori. 
In cazurile in care un aliment care nu prezinta siguranta face parte dintr-un transport,dintr-un lot sau dintr-o partida de marfuri alimentare din aceeasi clasa sau avand aceeasi descriere, se presupune ca toate alimentele din respectivul transport, lot sau partida nu prezinta nici ele siguranta, in afara cazurilor in care, in urma unei evaluari detaliate, nu exista nici o dovada ca restul transportului, lotului sau partidei nu prezinta siguranta. 
Hrana pentru animale 
o In ceea ce priveste hrana pentru animale, acquis-ul comunitar prevede ca aceasta prezinta riscuri pentru utilizarea careia ii este destinata, daca: 
are un efect negativ asupra sanatatii oamenilor sau animalelor;
o determina un risc pentru consumul uman al alimentelor derivate din animale producatoare de alimente. 
Retragerea de pe piata si controlul Regulamentul 178/2002 arata ca, daca un agent cu activitate in domeniul alimentar considera sau are motive sa creada ca un aliment pe care l-a importat, produs, prelucrat, fabricat sau distribuit nu satisface cerintele de siguranta alimentara, el initiaza imediat proceduri pentru retragerea alimentului respectiv de pe piata, daca alimentul a iesit de sub controlul imediat al respectivului agent initial, si informeaza despre aceasta autoritatile competente. In cazul in care produsul ar putea sa fi ajuns la consumator, operatorul informeaza in mod eficient si precis consumatorii in legatura cu motivul retragerii acestuia si, daca este necesar, retrage de la consumatori produsele care le-au fost deja furnizate, atunci cand alte masuri nu sunt suficiente pentru realizarea unui nivel ridicat de protectie a sanatatii. Aceleasi prevederi se aplica si in ceea ce priveste hrana pentru animale, caz in care aceasta este distrusa. 
Agentii cu activitate in domeniul alimentelor si hranei pentru animale iau masuri, in toate etapele producerii, prelucrarii si distributiei din unitatea aflata sub controlul lor, astfel incat alimentele sau hrana pentru animale sa satisfaca cerintele legislatiei referitoare la alimente care sunt relevante pentru activitatile lor si verifica indeplinirea acestor cerinte. De asemenea, acestia trebuie sa fie capabili sa indice exact traseul produsului respectiv (persoana sau unitatile care le-au furnizat produsul respectiv) si sa puna aceste informatii la dispozitia autoritatii competente, la cererea acesteia. 
Institutii de aplicare a legii in Uniunea Europeana si in Romania 
Statul membru aplica legislatia referitoare la alimente, monitorizeaza si verifica indeplinirea cerintelor relevante ale legislatiei referitoare la alimente de catre agentii cu activitate in domeniul alimentelor si hranei pentru animale in toate etapele producerii, prelucrarii si distributiei, prevede acquis-ul comunitar. 
In Romania, institutiile responsabile pentru aplicarea legii sunt Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerului Sanatatii si Familiei, Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului si institutiile lor descentralizate. 
Provocari in domeniul sigurantei alimentelor 
Riscul ca alimentele sa fie contaminate cu substante chimice sau microorganisme exista pe tot parcursul lantului alimentar. In general, siguranta alimentelor este amenintata de factori care se impart in doua categorii:
o contaminare biologica - bacterii, fungii, virusi sau paraziti. La un astfel de tip de contaminare, alimentele prezinta in cele mai multe cazuri semne usor de identificat
o contaminanti chimici - care includ substante chimice provenite din mediu, reziduuri de medicamente de uz veterinar, metale grele sau alte reziduuri care ajung in alimente neintentionat sau accidental, in timpul proceselor pe care le implica agricultura sau cresterea animalelor si a pasarilor, prelucrarea alimentelor, transportul sau ambalarea
Daca un agent contaminant genera un risc sau nu, depinde de multi factori, inclusic absorbtia si toxicitatea substantei, cantitatea in care contaminantul se gaseste in mancare, cantitatea de mancare contaminata consumata si durata expunerii. In afara de acestea, indivizii difera in ceea ce priveste sensibilitatea lor la contaminanti; de asemenea, alti factori ai dietei pot avea impact asupra consecintelor toxice ale contaminantilor. 
Un alt factor care complic lucrurile privitoare la contaminantii chimici este acela ca multe dintre studiile referitoare la toxicitatea contaminantilor reprezinta extrapolari ale studiilor facute pe animale. Nu se stie intotdeauna cu siguranta daca substantele au aceleasi efecte si asupra oamenilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legea Generala a Sigurantei Alimentului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!