Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 4007
Mărime: 262.28KB (arhivat)
Publicat de: Rusu N.
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

1.Tema de proiectare(scopul si obiectivul principal al fermei)

a)Scopul proiectului este de a organiza intreaga activitate legumicola astfel incat fiecare lucrare sa mearga bine dpdv tehnologic si economic de la pregatirea terenului pana la defrisarea culturii.

b)Obiectivul principal al fermei il reprezinta producerea legumelor in camp pt industrializare(sucuri,conserve,muraturi si alte produse secundare).

2.Studiul conditiilor natural si social economice ale unitatii

a)Situatia geografica si administrativa a unitatii

Localitatea in care se afla ferma este Cluj-Napoca,fiind situate in zona centrala a Transilvaniei cu o suprafata de 179,5 km patrati.

Orasul este plasat la intersectia pararelei 46 grade 46 minute N cu meridianul 23 grade si 36 minute.

Prin acest oras trec raurile Somesul Mic si Nadas si anumite parauri care sunt o bogata sursa de apa pentru cultura legumelor.Ferma legumicola este asezata pe un teren plan,cu o usoara panta de 0,8-1% in apropierea caruia exista o sursa bogata de apa precum si drumuri cu acces pentru autovehicule.

b)Studiul climatic

- Temperatura:-La fel ca si radiatia solara inregistreaza o variatie diurnal lunara si anuala doar ca difera in functie de zona geografica si altitudine.

De exemplu,temperature maxima diurnal este la ora 14:00 iar cea minima intra 6:00 si 8:00.

Temperatura in zona Clujului este de tip continental-moderata cu o temperature medie anuala de 10,2 grade Celsius iar cea maxima de 15,7 grade si cea minima de 4,8 grade in anul 2016.

Temperaturile medii,maxime,minime si precipitatiile in Romania in anul 2016.

Anul Temp medie anuala Temp maxima anuala Temp minima anuala Precipitatii anuale

2012

10.0 17.6 4.1 520.74

2013

10.2 17.0 4.9 596.57

2014

11.1 17.0 5.6 622.85

2015

10.8 16.4 5.4 569.72

2016

10.2 15.7 4.8 813.35

- Precipitatiile:-In preidoada de vegetatie plantele legumicole au nevoie de o anumita cantitate de apa pentru fiecare specie in parte altfel necesita intervenirea cu irigatii.

In anul 2016 s-au inregistrat 813,35 mm si cu u numar de 168 zile ploioase.

- Umididatea relative a aerului:-Nivelul umiditatii relative a aerului favorabil diferitelor culture variaza astfel.

80-85% la castravete,spanac si telina.

75-80% la varza,sfecla,morcov si mazare.

60-75% la tomate,ardei,vinete si fasole.

55-60% la ceapa,pepene si usturoi.

Umiditatea excesiva duce la blocarea transpiratiei si migrarea substantei uscate se reduce la jumatate din Frunze.

- Durata de stralucire a soarelui:- Durata de stralucire a soarelui, reprezinta intervalul de timp, din cursul unei zile, cind soarele straluceste si se exprima in ore si zecimi de ora.

Pe teritoriul Romaniei, cele mai mari valori, de peste 2300 de ore anual se inregistreaza pe litoralul Marii Negre, ca urmare a predominarii timpului senin in cea mai mare parte a anului, determinată de descendenta aerului in apropierea Marii Negre.Radiatia solara este principal sursa de energie care asigura atat lumina cat si caldura necesara cresterii si dezvoltarii plantelor legumicole.

Pe teritoriul tarii noastre radiate globala variaza in functie de pozitia geografica a zonei,intra 1664 si 1630 KWh/m patrat.

Radiatia maxima se afla in zona litoralului urmata de zonele de campie din sud iar apoi in capia de vest si zonele colinare.In Cluj-Napoca durata de stralucir a soarelui este de 1984,8 ore.

Luna Localitatea Cluj-Napoca

Ianuarie 64.9

Februarie 86.9

Martie 151.6

Aprilie 173.3

Mai 214.8

Iunie 242.9

Iulie 277.7

August 264.6

Septembrie 210.2

Octombrie 168

Noiembrie 79.9

Decembrie 50

Total 1984.8

Durata de stralucire a soarelui in ore intr-un an(Clima RSR,vol II)

- Nebulozitatea:-Este gradul de acoperire al cerului cu nori.Norul constituie un sistem colloidal format din picaturi de apa sau cristale de gheata aflate in suspensie la diferite inaltimi.

Nebulozitatea este maxima atunci cand intr-o regiune cerul este acoperit in intregime cu nori.

- Regimul eolian:-Regiunile cu cel mai ridicat potential eolian sunt Carpatii (7-10 m/s pe creste si 3-7 m/s pe versanti si vai) si Litoralul Marii Negre (5-7m/s)

Cele doua regiuni dezvolta valori extreme ale turbulentei eoliene-maxime in carpati si minime in unitatile litorale.

- Frecventa accidentelor climatice

- *Grindina:-Grindina este un accident climatic foarte periculos pentru culturile agricole in special pentru culturile de legume in camp deoarece aceste nu sunt protejate si poate duce la pierderea a intregii productii si ca urmare ferma are mult de suferit.

-Daca grindina compromite total cultura se poate decide reinsamantarea terenului cu culture care se pot dezvolta in perioada de vegetatie ramasa.

-Daca grindina distruge partial cultura prima masura care se va realiza va fi un tratament pe baza de cupru sau alt ingrasamant fungic precum si un fertilizant foliar in caz contrar riscul de a infecta cultura ramasa cu diverse ciuperci patogene este mare.

Preview document

Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 1
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 2
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 3
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 4
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 5
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 6
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 7
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 8
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 9
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 10
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 11
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 12
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 13
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 14
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 15
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 16
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 17
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 18
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 19
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 20
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 21
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 22
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 23
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 24
Legumicultură - Cultură în câmp pentru industrializare - castraveți, fasole oloaga, varză roșie și ardei-gogosar - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Legumicultura - Cultura in camp pentru industrializare - castraveti, fasole oloaga, varza rosie si ardei-gogosar.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Legumicultură

Agricultura ecologica este o metoda de productie care tine cont de cunostintele traditionale ale taranilor si care integreaza progresele...

Tehnologia Cultivării Plantelor de Câmp și Horticole

INTRODUCERE Economia unei ţări presupune cel puţin două ramuri importante:industria alimentară şi industria agricolă. La nivel global agricultura...

Ai nevoie de altceva?