Managementul Procesarii Graului

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere pag. 2
1. Rolul si importanta graului in alimentatie pag. 3
2. Managementul transformarii cerealelor in faina pag. 6
2.1. Receptia graului pag. 7
2.2. Depozitarea graului pag. 8
2.3. Omogenizarea cerealelor pag. 8
2.4. Curatarea si conditionarea masei de cereal pag. 9
2.5. Macinarea graului si operatiile post-macinare aplicate produselor obtinute pag.11
2.5.1. Generalitati. Principii de realizare pag.11
2.5.2. Operatiile principale ale procesului de macinare pag.11
2.5.3. Clasificarea tipurilor de macinari pag.13
2.6. Transportul intern si manipularea macinisurilor pag.16
2.7. Controlul calitatii produselor macinate pag.17
2.8. Depozitarea fainii pag.17
Concluzii pag.18
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Cerealele au constituit din toate timpurile una din sursele principale de hrana ale omului, ceea ce a facut ca istoria prelucrarii lor sa se confunde cu istoria omenirii si a culturii sale materiale. Datorita compozitiei si structurii anatomice diferite, fiecare din speciile de cereale a capatat intrebuintari si a fost prelucrata prin tehnologii diferite.
Industria de prelucrare a cerealelor, in calitatea sa de componenta a industriei alimentare are un rol complex in transformarea acestora in produse finite comestibile, produse ce au un aport nutritiv deosebit pentru populatie. 
Prelucrarea si extinderea in cultura a cerealelor, precum si interesul manifestat de om pentru selectionarea lor in vederea sporirii randamentelor si adaptarii performantelor la cerintele de prelucrare au fost determinate de rolul important pe care acestea l-au jucat in productia alimentara.
O data cu dezvoltarea si progresarea societatii s-au diversificat si cerintele alimentare ale populatiei, cerinte ce se regasesc si in varietatea tot mai mare de produse de morarit existente astazi.
1. Rolul si importanta graului in alimentatie
Graul, impreuna cu orzul, sunt considerate cele mai vechi plante cultivate. In urma unor cercetari arheologice s-a constatat ca graul se cultiva in Egipt acum 3000 de ani, paiele acestora fiind utilizate la compozitia zidurilor de cetati din acele timpuri, iar boabele de grau s-au pastrat in mormintele faraonilor. Graul face parte din familia Graminee, genul Triticum.
Bobul de grau este format din invelisul fructului sau pericarpul, stratul aleuronic, embrionul, barba si corpul fainos sau endospermul. Pericarpul este format din trei straturi suprapuse si anume: epicarpul, mezocarpul si endocarpul.
Sectiune longitudinala prin bobul de grau
Pentru macinarea si aprecierea valorii produsului finit conteaza intr-o masura importanta insusirile fizice ale materiei prime. Proprietatile fizice de care se tine cont in aprecierea calitatii cerealelor pentru macinare se refera la: aspectul si culoarea boabelor; masa hectolitrica; masa a 1000 de boabe; masa absoluta; masa specifica; marimea; forma si uniformitatea boabelor; duritatea boabelor; sticlozitatea si fainozitatea; gradul de maturare; puritatea fizica etc.
O serie de proprietati fizice ale boabelor de cereale pot fi considerate si insusiri tehnologice ale acestora, care participa sau inlesnesc unele operatii de transport, depozitare si prelucrare. Dintre acestea pot fi enumerate urmatoarele: capacitatea de curgere; unghiul de taluz natural; capacitatea de plutire; densitatea masei de boabe de cereale; higroscopicitatea boabelor; umiditatea; rezistenta stratului de cereale; suprafata specifica a boabelor etc.
Procesul de macinare este influentat in mare masura de proprietatile mecanice ale boabelor, cele mai importante dintre acestea referindu-se la: rezistenta la compresiune; elasticitatea invelisurilor; gradul de aderenta al invelisurilor la endosperm; duritatea cerealelor etc. In procesul tehnologic de pregatire pentru macinare se urmareste ca prin conditionare sa se mareasca rezistenta invelisurilor si sa se obtina un decalaj cat mai mare de proprietati mecanice intre endosperm si invelisuri, ceea ce va favoriza separarea acestor componente prin maruntiri si sortari repetate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Procesarii Graului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!