Nutriția și Alimentația Animală

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 2840
Mărime: 129.58KB (arhivat)
Publicat de: Diana M.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Șef Lucr. Dr. Cristina Radu-Rusu
Facultatea de Zootehnie
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", Iasi

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. 1. DEFINIREA EXPLOATAȚIEI
  3. 2.NORME DE HRANĂ
  4. Tabelul 2.1 Norme de hrană pentru taurine
  5. Tabelul 2.2. Norme de hrană pentru suine
  6. 3. CARACTERISTICILE NUTRITIVE ALE NUTREȚURILOR UTILIZATE
  7. Tabelul 3.1 Caracteristicile nutritive ale nutrețurilor utilizate în hrana vacilor de lapte
  8. Tabelul 3.2 Caracteristicile nutritive ale nutrețurilor utilizate în hrana suinelor.
  9. 4. RAȚIE DE HRANĂ
  10. Tabelul 4.1 Rație de hrană (unică) pentru vacă de lapte cu greutatea de 550 kg, producția de lapte 25 kg, 4% grăsime
  11. Tabelul 4.2 Rație de hrană pentru vacă, gestație luna A- VIII-A
  12. 5. AMESTEC DE NUTRETURI CONCENTRATE PENTRU MONOGASTRICE
  13. Tabelul 5.1 Rețetă nutreț combinat pentru categoria purcei (Starter).
  14. Tabelul 5.2 Rețetă nutreț combinat pentru categoria purcei Grower.
  15. Tabelul 5.3 Rețetă nutreț combinat pentru categoria purcei Finisher
  16. 6. STABILIREA NECESARULUI DE NUTREȚURI PENTRU VACILE DE LAPTE
  17. Tabelul 6.1
  18. Tabelul 6.2. Planificarea suprafeței de teren alocat culturilor furajere și calculul cheltuielilor de producție a acestor culturi
  19. Tabelul 6.3. Planul de cumpărări pentru nutrețuri concentrate
  20. 7. STABILIREA NECESARULUI DE NUTREȚURI PENTRU MONOGASTRICE
  21. Tabelul 7.1. Necesar de nutrețuri și cheltuieli cu nutrețurile la suine
  22. 8. ASPECTE PRIVIND EFICIENȚA ECONOMICĂ A UTILIZĂRII NUTREȚURILOR
  23. Tabelul 8.1 Eficiența economică a utilizării nutrețurilor la diferite categorii de animale
  24. CONCLUZII
  25. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Importanța nutriției și alimentației este una evidentă prin influențele pe care aceaste le au asupra proceselor de creștere și dezvoltare a animalelor, starea de sănătate, reproducție și nu în ultimul rând asupra eficienței economice care este unul dintre obiectivele cele mai importante ale zootehniei

Nutriția poate fi definită ca știința care se ocupă cu studiul schimburilor nutritive dintre organism și mediu, a transformării substanțelor absorbite în substanțe proprii organismului, precum și a folosirii lor pentru întreținere și producție. Mai simplu nutriția analizeză totalitatea proceselor prin care organismele vii asimilează hrana și o folosesc pentru creștere, refacerea țesuturilor și elaborarea de produse.

Alimentația este știința care studiază nutrețurile ce le consumă animalele, stabilește valorea lor nutritivă, le combină în anumite proporții, alcătuind rații pentru a a acoperi cerințele de hrană reale, în scopul asigurării necesarului de întreținere și al celui pentru producție.

Alimentația se ocupă cu studiul alimentelor (nutrețurilor) și rațiilor, obiectul ei fiind aplicarea nutriției în producția animală.

În scopul realizării unor producții mari și a unor consumuri cât mai mici de hrană este necesară aplicarea unei alimentații raționale, normată sau standard.

Alimentația normată are ca scop asigurarea cerințelor animalelor în energie și substanțe nutritive atât pentru întreținere cât și pentru utilizarea eficientă a nutrețurilor. Norma de hrană reprezintă cantitatea de energie și substanțe nutritive necesare unui animal pentru satisfacerea cerințelor de întreținere și producție în 24 de ore.

Cerințele de hrană pentru întreținere reprezintă cheltuielile de energie și nutrienți ale organismului pentru menținerea funcțiilor vitale.

Cerințele de hrană pentru producție reprezintă cheltuielile de energie și nutrienți ale organismului pentru realizarea producțiilor animale.

1. DEFINIREA EXPLOATAȚIEI

Exploatatia prezintă un efectiv de 80 de vaci, rasă Friză olandeză, crescute în sistem semiintesiv, care prezintă următoarele caracteristici: talie: 135 cm, greutate corporală: 550-650 kg, constituție fin-robustă, temperament vioi,a culoarea robei: bălțată negru cu alb.De aseamenea in cadrul exploatatiei se vor creste si 400 de porci la ingrasat. Ferma este situată în judetul Iasi la aproximativ 80 km de acesta.

Producția de lapte o vom vinde firmei SC.BestMilk SRL la prețul de 1,2 RON/ litrul de lapte, iar porcii vor fi livrați catre un abator din județul Iasi în momentul când vor ajunge la greutatea de 100 kg la pretul de 7 RON/ kg.

Sectorul pentru creșterea și exploatarea taurinelor va avea in componentă 4 adaposturi din care 2 destinate vacilor mulgătoare, 1 adăpost pentru tineret si 1 adăpost pentru maternitate. Mulsul vacilor se realizeaza cu un sistem automat de muls. Productia zilnica a fermei va fi de 3000 de litri de lapte cu o medie de 25 litri de lapte pe vacă. Sectorul pentru creșterea și exploatarea suinelor, va avea în componentă un singur adăpost.

Porcii din efectiv apartin rasei Marele Alb, ei sunt importați din țara de origine Anglia. Animalele prezintă o talie mare, corp lung și adânc, culoarea albă și conformație corporală armonioasă. Rasa aparține tipului morfoproductiv pentru carne, animalele adulte au înălțimea la grebăn între 85- 90 cm, iar greutatea corporala poate ajunge la 240 kg, randamentul la sacrificare este 70 %, suprafața de muschi Longissimus dorsi este între 30-32 cm2. Prezintă o buna capacitate de valorificare a tuturor categoriilor de furaje.

Bibliografie

- IOAN MIRCEA POP, PETRU HALGA, TEONA AVARVAREI, 2006 ,,Nutriție și alimentație animală’’, vol. II, III

- SAMUIL COSTEL, 2010 ,,Producerea și conservarea furajelor’’

- VASILE MACIUC, 2006 ,,Managementul creșterii bovinelor’’

- https://www.revista-ferma.ro/

Preview document

Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 1
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 2
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 3
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 4
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 5
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 6
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 7
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 8
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 9
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 10
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 11
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 12
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 13
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 14
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 15
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 16
Nutriția și Alimentația Animală - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Nutritia si Alimentatia Animala.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră

CAP I: Analiza compartiva a raselor de capra Caprinele au rusticitate pronunțată, sunt rezistente la condițiile aspre ale mediului în care s-au...

Stabilirea Necesarului de Nutreț și a Eficienței Utilizării Lor pentru o Exploatație Zootehnică

INTRODUCERE Nutriţia şi alimentaţia influenţează direct şi evident nu numai nivelul producţiilor animale dar şi reproducţia, procesele de creştere...

Stabilirea Necesarului de Nutrețuri și a Eficienței Utilizării lor Pentru o Exploatație Zootehnică

IMPORTANŢA ALIMENTAŢIEI ANIMALELOR Alimentaţia animalelor domestice este ştiinţa care se ocupă de cercetare a nutriţiei şi alimentaţiei a...

Nutriție și alimentație animală

INTRODUCERE Nutriția animală poate fi definită ca fiind “ știința care se ocupă cu studiul schimburilor nutritive dintre organism și mediu, a...

Specificul alimentației cabalinelor

Introducere: Exteriorizarea potentialului genetic al animalelor este determinata de o serie de factori externi (de mediu sau tehnologici) dintre...

Nutriția și alimentația bovinelor și porcinelor

INTRODUCERE Nutritia si alimentatia influenteaza direct si evident nu numai nivelul productiilor animale dar si reproductia, procesele de crestere...

Aspecte Actuale și de Perspectivă Privind Nutriția și Alimentația Purceilor

CAPITOLUL I PARTICULARITĂŢI DE DIGESTIE ŞI VALORIFICARE A HRANEI LA PURCEI 1.1. Paricularităţi anatomo-fiziologice ale tubului digestiv...

Stabilirea Tehnologiilor de Producție într-o Unitate de Creștere Intensivă de Suine cu Capacitatea de 1388 Capete

1.Importanţa creşterii suinelor Importanţa pentru consum produselor animaliere rezidă în aprecierea nivelului de trai şi de dezvoltare a unei...

Ai nevoie de altceva?