Nutriția și Alimentația Animală

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 
1. DEFINIREA EXPLOATATIEI 
2.NORME DE HRANA 
Tabelul 2.1 Norme de hrana pentru taurine 
Tabelul 2.2. Norme de hrana pentru suine 
3. CARACTERISTICILE NUTRITIVE ALE NUTRETURILOR UTILIZATE 
Tabelul 3.1 Caracteristicile nutritive ale nutreturilor utilizate in hrana vacilor de lapte 
Tabelul 3.2 Caracteristicile nutritive ale nutreturilor utilizate in hrana suinelor. 
4. RATIE DE HRANA 
Tabelul 4.1 Ratie de hrana (unica) pentru vaca de lapte cu greutatea de 550 kg, productia de lapte 25 kg, 4% grasime 
Tabelul 4.2 Ratie de hrana pentru vaca, gestatie luna A- VIII-A 
5. AMESTEC DE NUTRETURI CONCENTRATE PENTRU MONOGASTRICE 
Tabelul 5.1 Reteta nutret combinat pentru categoria purcei (Starter). 
Tabelul 5.2 Reteta nutret combinat pentru categoria purcei Grower. 
Tabelul 5.3 Reteta nutret combinat pentru categoria purcei Finisher 
6. STABILIREA NECESARULUI DE NUTRETURI PENTRU VACILE DE LAPTE 
Tabelul 6.1 
Tabelul 6.2. Planificarea suprafetei de teren alocat culturilor furajere si calculul cheltuielilor de productie a acestor culturi 
Tabelul 6.3. Planul de cumparari pentru nutreturi concentrate 
7. STABILIREA NECESARULUI DE NUTRETURI PENTRU MONOGASTRICE 
Tabelul 7.1. Necesar de nutreturi si cheltuieli cu nutreturile la suine 
8. ASPECTE PRIVIND EFICIENTA ECONOMICA A UTILIZARII NUTRETURILOR 
Tabelul 8.1 Eficienta economica a utilizarii nutreturilor la diferite categorii de animale 
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Importanta nutritiei si alimentatiei este una evidenta prin influentele pe care aceaste le au asupra proceselor de crestere si dezvoltare a animalelor, starea de sanatate, reproductie si nu in ultimul rand asupra eficientei economice care este unul dintre obiectivele cele mai importante ale zootehniei
Nutritia poate fi definita ca stiinta care se ocupa cu studiul schimburilor nutritive dintre organism si mediu, a transformarii substantelor absorbite in substante proprii organismului, precum si a folosirii lor pentru intretinere si productie. Mai simplu nutritia analizeza totalitatea proceselor prin care organismele vii asimileaza hrana si o folosesc pentru crestere, refacerea tesuturilor si elaborarea de produse.
Alimentatia este stiinta care studiaza nutreturile ce le consuma animalele, stabileste valorea lor nutritiva, le combina in anumite proportii, alcatuind ratii pentru a a acoperi cerintele de hrana reale, in scopul asigurarii necesarului de intretinere si al celui pentru productie.
Alimentatia se ocupa cu studiul alimentelor (nutreturilor) si ratiilor, obiectul ei fiind aplicarea nutritiei in productia animala.
In scopul realizarii unor productii mari si a unor consumuri cat mai mici de hrana este necesara aplicarea unei alimentatii rationale, normata sau standard.
Alimentatia normata are ca scop asigurarea cerintelor animalelor in energie si substante nutritive atat pentru intretinere cat si pentru utilizarea eficienta a nutreturilor. Norma de hrana reprezinta cantitatea de energie si substante nutritive necesare unui animal pentru satisfacerea cerintelor de intretinere si productie in 24 de ore. 
Cerintele de hrana pentru intretinere reprezinta cheltuielile de energie si nutrienti ale organismului pentru mentinerea functiilor vitale.
Cerintele de hrana pentru productie reprezinta cheltuielile de energie si nutrienti ale organismului pentru realizarea productiilor animale.
1. DEFINIREA EXPLOATATIEI
Exploatatia prezinta un efectiv de 80 de vaci, rasa Friza olandeza, crescute in sistem semiintesiv, care prezinta urmatoarele caracteristici: talie: 135 cm, greutate corporala: 550-650 kg, constitutie fin-robusta, temperament vioi,a culoarea robei: baltata negru cu alb.De aseamenea in cadrul exploatatiei se vor creste si 400 de porci la ingrasat. Ferma este situata in judetul Iasi la aproximativ 80 km de acesta.
Productia de lapte o vom vinde firmei SC.BestMilk SRL la pretul de 1,2 RON/ litrul de lapte, iar porcii vor fi livrati catre un abator din judetul Iasi in momentul cand vor ajunge la greutatea de 100 kg la pretul de 7 RON/ kg.
Sectorul pentru cresterea si exploatarea taurinelor va avea in componenta 4 adaposturi din care 2 destinate vacilor mulgatoare, 1 adapost pentru tineret si 1 adapost pentru maternitate. Mulsul vacilor se realizeaza cu un sistem automat de muls. Productia zilnica a fermei va fi de 3000 de litri de lapte cu o medie de 25 litri de lapte pe vaca. Sectorul pentru cresterea si exploatarea suinelor, va avea in componenta un singur adapost.
Porcii din efectiv apartin rasei Marele Alb, ei sunt importati din tara de origine Anglia. Animalele prezinta o talie mare, corp lung si adanc, culoarea alba si conformatie corporala armonioasa. Rasa apartine tipului morfoproductiv pentru carne, animalele adulte au inaltimea la greban intre 85- 90 cm, iar greutatea corporala poate ajunge la 240 kg, randamentul la sacrificare este 70 %, suprafata de muschi Longissimus dorsi este intre 30-32 cm2. Prezinta o buna capacitate de valorificare a tuturor categoriilor de furaje.


Fisiere în arhivă (1):

  • Nutritia si Alimentatia Animala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  IOAN MIRCEA POP, PETRU HALGA, TEONA AVARVAREI, 2006 ,,Nutritie si alimentatie animala'', vol. II, III
-  SAMUIL COSTEL, 2010 ,,Producerea si conservarea furajelor''
-  VASILE MACIUC, 2006 ,,Managementul cresterii bovinelor''
-  https://www.revista-ferma.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!