Obținerea berii brune

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 15247
Mărime: 784.37KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Tofan
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrescu Ion, Daniel Videanu George

Extras din proiect

Argument

Berea este o băutură fermentată obţinută din fermentaţia alcoolică a unei infuziuni de orez germinat numit malţ şi aromatizată cu hamei.

Berea a fost cunoscută din cele mai vechi timpuri şi primii fabricanţi de bere au fost egiptenii. De la aceştia au luat obiceiul de a face bere evreii, iar mai târziu arabii, grecii şi românii.

La noi în ţara se pomeneşte pentru primă dată de bere la anul 1407. În Muntenia prima fabrică de bere a fost înfiinţată pe la 1811 la Bucureşti, iar în Moldova pe la 1798 la Roman.

Industria berii a fost la început o industrie casnică. A trecut apoi în manastriri că un fel de privilegiu al acestora. Abia prin secolul al XVIII-lea începe a se face fabrici în afară mânăstirilor şi de aici începe dezvoltarea acestei industrii. Începând cu secolul al XIX-lea, în urma cercetărilor ştiinţifice, sau pus bazele ştiinţifice ale acestei industri, înfiinţându-se institute de cercetări şi studii, astfel că s-a ajuns ca fabricarea berii să fie o industrie care practică şi ştiinţa merg mână-n mână.

Compoziţia chimică a berii, variază după tipul de bere fabricat, după concentraţia iniţială a mustului de bere, după calitatea materiilor prime şi după procedeele de fabricare folosite.

În general toate speciile de bere obţinute se pot împărţi în trei grupe:

• Grupa berilor uşoare care sunt fabricate cu un must conţinând 6-8% extract;

• Grupa berilor mijlocii care sunt cele mai răspândite şi care provin de la un must conţinând 10-12% extract;

• Grupa berilor ţări sau de lux care sunt preparate dintr-un must ce conţine peste 14% extract;

Gustul, fineţea şi conservarea berii sunt în raport direct cu gradul de zaharificare a substanţelor amidonoase şi gradul de hidroliză al substanţelor proteice.

Berea este o băutură igienică şi nutritivă. Ea aduce organismului elemente constitutive şi conţine o oarecare cantitate de substanţe nutritive şi digestive.

Se înţelege prin aliment o substanţă care introdusă în organism poate să repare diferite pierderi ale acestuia sau poate produce căldura sau un lucru muşchilor.

Un aliment are două funcţiuni principale şi anume: de a permite dezvoltatea şi repararea ţesuturilor precum şi de a produce energie.

Capitolul I

Tehnologia berii

Berea poate fi definită ca o băutură slab alcoolică, nedistilată, obţinută prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malţ şi eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei

Din această definiţie rezultă şi principalele materii prime folosite la fabricarea berii: malţul, cereale nemaltificate, hameiul şi apă.

Fabricarea berii din aceste materii prime are loc în trei etape mari şi anume:

Fabricarea malţului din orz ( malţificarea);

Obţinerea malţului de bere ( fierberea);

Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv condiţionarea berii rezultate.

Fabricarea berii brune

Obţinerea berii din materiile prime prezentate mai sus , în cele două etape principale – obţinerea mustului de bere şi fermentarea acestuia.

După cântărire malţul şi cerealele nemaltificate sunt măcinate în mori speciale pentru a da posibilitatea enzimelor să acţioneze în timpul operaţiei de plămădire şi zaharificare. Cu ajutorul apei şi sub acţiunea enzimelor din malţ se realizează la plămădire şi zaharificare transformarea substanţelor macromoleculare insolubile din malţ în produse solubile cum aşa moleculară mică şi medie care vor alcătui extractul mustului de bere.

Preview document

Obținerea berii brune - Pagina 1
Obținerea berii brune - Pagina 2
Obținerea berii brune - Pagina 3
Obținerea berii brune - Pagina 4
Obținerea berii brune - Pagina 5
Obținerea berii brune - Pagina 6
Obținerea berii brune - Pagina 7
Obținerea berii brune - Pagina 8
Obținerea berii brune - Pagina 9
Obținerea berii brune - Pagina 10
Obținerea berii brune - Pagina 11
Obținerea berii brune - Pagina 12
Obținerea berii brune - Pagina 13
Obținerea berii brune - Pagina 14
Obținerea berii brune - Pagina 15
Obținerea berii brune - Pagina 16
Obținerea berii brune - Pagina 17
Obținerea berii brune - Pagina 18
Obținerea berii brune - Pagina 19
Obținerea berii brune - Pagina 20
Obținerea berii brune - Pagina 21
Obținerea berii brune - Pagina 22
Obținerea berii brune - Pagina 23
Obținerea berii brune - Pagina 24
Obținerea berii brune - Pagina 25
Obținerea berii brune - Pagina 26
Obținerea berii brune - Pagina 27
Obținerea berii brune - Pagina 28
Obținerea berii brune - Pagina 29
Obținerea berii brune - Pagina 30
Obținerea berii brune - Pagina 31
Obținerea berii brune - Pagina 32
Obținerea berii brune - Pagina 33
Obținerea berii brune - Pagina 34
Obținerea berii brune - Pagina 35
Obținerea berii brune - Pagina 36
Obținerea berii brune - Pagina 37
Obținerea berii brune - Pagina 38
Obținerea berii brune - Pagina 39
Obținerea berii brune - Pagina 40
Obținerea berii brune - Pagina 41
Obținerea berii brune - Pagina 42
Obținerea berii brune - Pagina 43
Obținerea berii brune - Pagina 44
Obținerea berii brune - Pagina 45
Obținerea berii brune - Pagina 46
Obținerea berii brune - Pagina 47
Obținerea berii brune - Pagina 48
Obținerea berii brune - Pagina 49
Obținerea berii brune - Pagina 50
Obținerea berii brune - Pagina 51
Obținerea berii brune - Pagina 52
Obținerea berii brune - Pagina 53
Obținerea berii brune - Pagina 54
Obținerea berii brune - Pagina 55
Obținerea berii brune - Pagina 56
Obținerea berii brune - Pagina 57
Obținerea berii brune - Pagina 58
Obținerea berii brune - Pagina 59
Obținerea berii brune - Pagina 60
Obținerea berii brune - Pagina 61
Obținerea berii brune - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Obtinerea Berii Brune.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei secții de obținerii a berii caramel cu o capacitate de producție de 50 hl pe zi

Memoriu justificativ Berea este printre cele mai vechi băuturi alcoolice, primele dovezi datează de aproximativ 4000 de ani (în vechea...

Tehnologia de Fabricare a Berii

Capitolui 1. DROJDIA DE BERE Drojdia de bere aparţine grupei ascosporogene, familia Saccharomycetaceae, genul Saccharomyces. Acest gen se distinge...

Proiectarea unei secții de obținere a berii tip caramel

Cap.1 Generalitati Scurt istoric… Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul...

Berea neagră Silva

Argument Berea este o băutură slab alcoolică, nedistilată, obținută prin fermentare, cu ajutorul drojdiei, a unui must fabricat din malț, apă și...

Evaluarea calității produsului bere brună

INTRODUCERE Berea a aparut acum cca. 6000 de ani. Vine cel mai probabil de la paine care s-a udat si a început sa fermenteze, de unde a aparut...

Filiera producției de bere

Scurt istoric al berii Berea este printre cele mai vechi bauturi alcoolice, primele dovezi dateaza de aproximativ 4000 de ani (in vechea...

Analiza Malțului și a Berii

ARGUMENT Calităţile organoleptice/gustative ale berii conferă acestui produs o largă adresabilitate la mai multe categorii de consumatori, este un...

Tehnologia de obținere a berii brune

Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput pe la anul 1200, pe teritoriul actualei Germanii, iar imbutelie-rea in 1605. Cand oamenii au...

Ai nevoie de altceva?