Operatia de prajire (deep fat frying)

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Operatia de prajiere (deep fat frying) este o metoda de gatit in care alimentele sunt scufundate in grasimi fierbint, cum ar fi uleiul de gatit . Acest lucru se efectueaza in mod normal cu o friteuza adanca sau cu o tigaie , iar din punct de vedere industrial, poate fi utilizat un prajitor sub presiune sau un friteuct-vid. 
In timpul gatitului , prajirea sub presiune este o varianta a gatitului sub presiune in care carnea si uleiul de gatit sunt aduse la temperaturi ridicate, in timp ce presiunea este mentinuta suficient de mare pentru a gati mancarea mai repede. Acest lucru lasa carnea foarte fierbinte si suculenta. Un recipient folosit la prajirea sub presiune este cunoscut ca prajitor sub presiune . Procesul este cel mai notabil pentru utilizarea sa in prepararea de pui prajit in multe restaurante.
Deep fat frying sau operatia de prajire prin scufundare in gasimii (ulei) este clasificata ca o metoda de gatit uscata deoarece nu se utilizeaza apa. Datorita temperaturii ridicate implicate si conductibilitatii ridicate a uleiului, alimentele sunt apoi pregatite rapid.
Fig. 1
Ce se intampla cu alimentele in timpul prajirii?
Pentru inceput trebuie insa inteleasa diferenta intre a gati alimentele in apa si in grasime. Desi la prima vedere fierberea si prajirea in baie-de-ulei par similare (la limita se poate afirma ca avem de-a face cu o fierbere in ulei), cea de-a doua metoda de gatit nu este una cu transmitere umeda a caldurii, caci grasimea lichida (mediul de gatit) nu contine apa; de aceea este considerata o metoda de gatit cu transmitere uscata a caldurii
Prajirea in baie-de-ulei este o metoda de gatit in care alimentele sunt preparate prin imersie totala in grasime fierbinte, pana ce sunt facute si dezvolta o crusta crocanta si rumenita. Aceasta metoda este folosita in cazul alimentelor care se gatesc in interior in acelasi timp cu crusta exterioara, sau pentru alimente care se gatesc rapid.
Alimentele cu forma neregulate sunt, de asemenea, potrivite pentru acest tip de preparare, caci fiind imersate in totalitate in lichid, se gatesc uniform (au contact uniform cu grasimea fierbinte) indiferent de forma. Pentru ca alimentele sa se rumeneasca rapid si sa formeze o crusta, trebuie gatite la temperaturi in jurul a 165 ?C. Cum apa poate atinge doar o temperatura de 100 ?C, alimentele gatite in apa nu se pot rumeni.
Cand se pregatesc alimentele pentru prajirea in baie-de-ulei, ele trebuie sa aiba dimensiuni si forme similare, ca sa se gateasca in acelasi timp. Trebuie sa fie si indeajuns de mici ca, atunci cand crusta este rumenita si crocanta, interiorul sa fie si el gatit complet. Prajirea este o metoda de gatit versatila, potrivita pentru foarte multe categorii de alimente. Atunci cand sunt gatite corect, alimentele prajite prin aceste metode au un exterior crocant si un interior suculent si fraged. Prajirea nu face doar ca alimentele sa fie mai placute vizual, ci vine si cu un important plus de gust.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatia de prajire (deep fat frying).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/deep-fat-frying
2. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_deep_fried_foods#Japanese_cuisine
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_fryer
4. https://en.wikipedia.org/wiki/Pressure_frying
5. https://moraritsipanificatie.eu/2017/01/29/descompunerea-termica-a-lipidelor-prajirea-alimentelor/
6. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1750-3841.2007.00352.x
7. https://www.reteteleluiradu.ro/prajirea-in-strat-de-ulei-si-in-baie-de-ulei/


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!