Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5087
Mărime: 1.11MB (arhivat)
Publicat de: Rusu N.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Nastasia Pop
Materie: Tehnologii speciale și ecologice caracteristiciilor plantațiilor viticole

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Descriere 4
  3. Importanta strugurilor in alimentatie 4
  4. Valoarea nutritiva si terapeutica a strugurilor 4
  5. Valoarea economică 5
  6. Particularitati biologice 7
  7. Soiurile de masa 7
  8. Soiurile pentru stafide 8
  9. Soiurile apirene 9
  10. Condiții ecologice 10
  11. Procese tehnologice de cultivare 11
  12. Concluzii 15

Extras din proiect

Introducere

Strugurii se inscriu in randul fructelor mult iubite atat pentru gust, cat si pentru calitati. In ultimii ani, strugurii au devenit si un popular snack, un refugiu important si sanatos intre mesele principale. De la consumul natural la forma lichida (suc, must sau vin), strugurele se incadreaza in seria alimentelor sanatoase, relativ ieftine si utile chiar si in bucatarie, nu doar la sanatatea fiecaruia dintre noi.

Inceputurile viticulturii in aceasta parte a lumii dateaza de cel putin 4000 de ani. Legenda spune ca Dionysos, zeul vinului, s-a nascut in Thracia, pe meleagurile ce astazi reprezinta teritoriul Romaniei. Romania sau Dacia, a avut o cultura consolidata a vinului. Abundenta bucatelor si faima vinului produs de daci erau atat de cunoscute si tentante, incat Burebista, regele primului stat dac centralizat, a ordonat distrugerea viilor pentru a pune capat invaziilor repetate ale popoarelor migratoare, dupa cum il sfatuise Marele Preot, Deceneu.

Monedele batute de romani dupa cucerirea Daciei (106 AD) infatisau o femeie careia doi copii ii ofereau struguri, ca simbol al principalelor bogatii ale Daciei cultura vitei de vie si a vinului se interfereaza cu istoria omenirii de aproape 7000 de ani.

Acestora li se datoreaza si descoperirea primelor reactii chimice, fermentarea si oxidarea. Strugurele este singurul fruct cu un continut bogat de zahar si suc abundent care are tendinta naturala de a fermenta.

Cercetatorii americani au descoperit ca strugurii au rol in prevenirea cancerului de san, de colon si de ficat si a bolilor de inima. Fructele contin phytonutrienti, substante biologice active, care dau gust, culoare si miros. Phytonutrientii contribuie, de asemenea, la imbunatatirea sistemului imunitar al plantei, protejand-o de bacterii sau de lumina excesiva. Cercetatorii au descoperit ca aceste substante actioneaza si asupra organismului uman, avand rol benefic in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.

Exista numeroase zvonuri si povestioare legate de proprietatile curative ale strugurilor, multe dintre acestea aparand cu mult inainte ca specialistii sa poata demonstra efectul lor benefic. In China, in Antichitate, combinatia dintre vin, carnea de sarpe si de broasca era utilizata pentru a curata alimente diverse. Exista chiar legende ce povestesc despre salvarea de la moarte prin consumarea sucului de struguri. Renumit este exemplul doctorului John Harvey Kello, din Michigan, care, in 1870, prescria pacientilor cu presiune arteriala ridicata cura de struguri, recomandandu-le sa manance 4 - 5 kilograme pe zi. Acelasi tratament era administrat si persoanelor care doreau sa ia in greutate, avand in vedere ca strugurii ajuta la asimilarea substantelor nutritive.

Descriere

Strugurele este un fruct al vitei-de-vie (Vitis vinifera), compus din mai multe bace (boabele de strugure) reunite in ciorchine, pe un suport ramificat. Boabele au o pelicula exterioara (coaja) acoperita cu o substanta ceroasa (pruina), inauntrul careia se afla pulpa si semintele.

Exista in jur de 5000 varietati de vita-de-vie, planta cultivata inca de acum 4000 de ani, mai intai in Asia Mica si apoi in toate tarile din bazinul mediteranean; fructele se deosebesc prin forma, culoare si gust.

Importanta strugurilor in alimentatie

Strugurii sunt compusi, in principal, din vitaminele C, B1 si B6, mangan (100 de grame asigura 35% din necesarul zilnic) si potasiu.

Flavonoizii (fitonutrientii) din boabele de struguri sunt foarte importanti in definirea strugurelui ca un aliment sanatos. Mai mult, resveratrolul este elementul central care da valoarea medicinala strugurilor, urmat de quercitina. Cele doua substante reduc drastic sansele unui atac de inima gratie efectului pozitiv asupra vaselor de sange si protejeaza impotriva atacului radicalilor liberi asupra celulelor. Si taninul este un fitonutrient de baza in struguri si in vin, insa acesta se mai regaseste si in alte fructe, cum ar fi merele.

Valoarea nutritiva si terapeutica a strugurilor

Importanta nutritiva si terapeutica este datorata unui continut chimic foarte bogat, in care predomina zaharuri direct asimilabile (16-17%), acizi organici (malic, tartric, succinic), proteide (0,7- 2,1%), lipide (0,4-1,7%), taninuri, derivati flavonici, materii rasinoase, ceara, vitamine (A, B1, B2, B6, PP, C) si saruri minerale.

Valoarea energetica este destul de ridicata (720-980 de calorii la 1 kg de struguri). Aceasta echivaleaza cu valoarea energetica a urmatoarelor produse alimentare: 300 g paine, 500-700 g carne de vita, 1,2 litri de lapte, 1,2 kg cartofi, 2 kg mere si 3,5 kg tomate.

Bibliografie

- Consiliul superior al agriculturii, Agrotehnica soiurile de vita de vie pentru strugurilor de masa,1968.

- Gh. Constantinescu,Ampelografia,Editura: Agro-Silvica,Anul aparitiei: 1958.

- Liviu Dejeu, Taierea si conducerea vitei de vie,Editura: Ceres,Anul aparitiei: 2005.

- Liviu Dejeu,Viticultura practica,Editura: Ceres, Anul publicării: 2004.

- Marian Dobre,Agrotehnica,Editura: Universitaria, Anul aparitiei: 2019.

- Virgil Grecu Soiurile Rezistente de Vita-de-Vie si particularitatile lor de cultura Editura: MAST Anul publicării: 2010

- http://www.dietetik.ro/strugurii/1710.html

- http://www.horticultorul.ro/vita-de-vie/soiuri-de-struguri-fara-samburi/

- http://www.sanatatea.com/art/component/content/article/47-articole-alimentatie/3447-importanta-strugurilor-in-alimentatie.html?directory=1

- https://www.agrimedia.ro/articole/particularitati-si-tehnologia-de-cultura-a-soiurilor-de-struguri-pentru-masa

Preview document

Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 1
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 2
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 3
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 4
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 5
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 6
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 7
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 8
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 9
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 10
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 11
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 12
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 13
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 14
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 15
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 16
Particularități în cultura soiurilor de struguri pentru masă - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Particularitati in cultura soiurilor de struguri pentru masa.docx

Alții au mai descărcat și

Cultura piersicului

INTRODUCERE Relieful variat al teritoriului românesc, cu versanţii expuşi la soare şi văi adăpostite, care întrunesc condiţii de precipitaţii...

Producerea Semințelor de Plante Legumicole

CAP.1. PRODUCEREA SEMINŢELOR DE PLANTE LEGUMICOLE Asigurarea pentru producţie a cantităţilor necesare de material biolo¬gic din soiurile şi...

Zonarea soiurilor de struguri pentru masă în România

INTRODUCERE Există dovezi că pe teritoriul României, viţa de vie a început să se cultive cu 3000 ani î.d.Ch. În antichitate getodacii de la N de...

Vinuri Licoroase din Spania

Vinuri licoroase din Spania Spania este o ţară cu o îndelungată tradiţie viticolă. Arheologii sunt de părere că primii struguri s-au cules aici...

Strugurii de masă

INTRODUCERE Există dovezi că pe teritoriul României, viţa de vie a început să se cultive cu 3000 ani î.d.Ch. În antichitate getodacii de la N de...

Tehnologii integrate în viticultură

La noi în ţară mana a fost observată în anul 1887 în podgoriile Buzăului, dar după P. Viala este aproape imposibil ca ea să fi apărut aşa de...

Depozitarea produselor horticole

Depozitarea este etapa tehnologică de menținere într-un spațiu închis a fructelor proaspete, după recoltare, pentru o anumită perioadă de timp....

Strugurii de Masă

Areal de cultură și răspândire După datele arheologice, primele începuturi de cultivare a viţei-de-vie au avut loc în neolitic, cu circa 8-9 mii...

Te-ar putea interesa și

Studiul privind Posibilitățile Tehnologice de Conservare a Aromelor în Vinurile Aromate de Tămâioasă Românească de Drăgășani

CAPITOLUL I VOCAŢIE ŞI TRADIŢIE VITI-VINICOLĂ ÎN SPAŢIUL CARPATO-DANUBIANO-PONTIC 1.1.Argumentaţie Cultivarea viţei de vie, o plantă foarte...

Proiectarea unei unități de vinificație în vederea obținerii vinurilor roși de calitate superioară

Cap. 1 Tema proiectului Proiectarea unei unitati de vinificatie in vederea obtinerii vinurilor rosi seci de calitate superioara, avand urmatoarele...

Ampelografie

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. Definiţii, terminologie, obiective şi legăturile Ampelografiei cu alte ştiinţe Ampelografia, ca denumire, derivă...

Proiect înființare a unei plantații viticole de struguri de masă

1. TEMA PROIECTULUI Înfiinţarea unei plantaţii viticole, cu suprafaţa de 32 ha, pentru obţinerea de struguri de masa, cu ststem de conducere...

Studiul profilului ecologic care caracterizează ecosistemul viticol Stoenești

INTRODUCERE Ecologia sistemelor antropice viticole se ocupă cu implementarea în viticultură a legilor şi a principiilor ecologice. Acest lucru...

Cercetări privind cheltuielile necesare înființării unei plantații de viță de vie

INTRODUCERE Viticultura este o ramură a științelor agricole care se ocupă cu studiul biologiei viței de vie, precum și cu metodele raționale și...

Sangiovese Merlot Primo

1. Descrierea Produsului Sangiovese Merlot Primo IGT Denumire produs:Sangiovese Merlot Primo IGT Tel: Producator:SC.FLORINEL.VINROSU.SA...

Zonarea soiurilor de struguri pentru masă în România

INTRODUCERE Există dovezi că pe teritoriul României, viţa de vie a început să se cultive cu 3000 ani î.d.Ch. În antichitate getodacii de la N de...

Ai nevoie de altceva?