Poluarea Apelor

Extras din proiect Cum descarc?

POLUAREA
Actiunile petru reducerea poluarii sunt esentiale daca vrem ca viata pe Pamant sa continue. Ele pot fi intreprinse numai de guverne si sunt costisitoare. Dar ar trebui sa fim dispusi sa platim scump supravietuirii omenirii.
Apa este cea mai raspandita substanta compusa, ocupand 3/4 din suprafata globului terestru. Ea constituie factorul principal al intretinerii si dezvoltarii vietii, fiind de o importanta primordiala. Multa vreme apa a fost considerata drept un element, si anume pana in anul 1783, cand Lavoisier dovedeste pe cale experimentala ca apa este o substanta compusa, trecand vaporii de apa peste fier inrosit: 
4 H2O (vapori) + 3 Fe (inrosit) = Fe2O3 + 4 H2
In natura apa se gaseste sub toate starile de agregare: solida (ghiata, zapada, grindina), lichida (apa de ploaie, ape subterane, oceane, mari, fluvii, rauri, etc.), gazoasa (vapori de apa din atmosfera). Se mai gaseste in organisme animale si vegetale, cum si in cristalohidrati sub forma de apa de cristale. Apele naturale contin dizolvate cantitati variate de diferite substante. Apele care contin dizolvate cantitati mici de saruri se numesc "ape moi", spre deosebire de "apele dure" care au un procent ridicat de saruri, mai ales de calciu si magneziu. Dintre toate apele naturale, apa de ploaie este cea mai curata. Ea dizolva in drumul ei prin atmosfera mai ales bioxid de carbon, iar in regiunile industriale, bioxid de sulf si hidrogen sulfurat. O parte din apa cazuta pe pamant cu un continut ridicat de bioxid de carbon, strabatand straturile de pamant, dizolva carbonatii de calciu si magneziu, transformandu-i in bicarbonati solubili. Daca intalnesc straturi impermeabile aceste ape se aduna, formand apele subterane. Apele subterane iesind la suprafata pamantului, dizolvand saruri, formeaza izvoare minerale. Cand temperatura acestora este ridicata, uneori pana la 100oC, ele se numesc izvoare termale. Apa este de mai multe feluri:
- apa potabila: o apa pentru a fi buna de baut trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie limpede, fara culoare, fara miros, sa contina aer dizolvat si cantitati mici de saruri, pana la o concentratie de 0,5% mai ales NaCl si NaHCO3, circa 600 mg/l; sa aiba o temperatura intre 8o si 12oC, si sa nu contina bacterii patogene. Apa potabila se obtine la sate, din izvoare si fantani, iar la orase din apa raurilor, care trebuie purificata. Purificarea se face in trei feluri: mecanic, chimic si fizic. 
- apa industriala: se foloseste la alimentarea cazanelor cu abur, la racirea masinilor, precum si in diverse procese de fabricatie. Ea trebuie sa indeplineasca anumite conditii de puritate cerute de specificul industriei in care este folosita. 
- apa dura: contine un procent ridicat de saruri de calciu si de magneziu. Apa dura nu este buna de baut, avand un gust neplacut, nu face spuma cu sapunul si nu fierbe bine legumele. Ea depune prin fierbere, pe peretii vaselor o crusta aderenta, care micsoreaza transmisia caldurii, determinand astfel o crestere a consumului de combustibil. 
- apa pura: se stie ca in natura nu exista apa pura deoarece contine substante dizolvate, microorganisme, etc. Apa pura se obtine prin distilare. In acest scop, se foloseste un aparat de distilare in care, apa distilata se transforma in vapori prin fierbere, iar vaporii rezultati se condenseaza prin racire. Apa distilata nu este buna de baut deoarece nu contine saruri minerale si de aceea nu are nici gust si este indigesta. Apa distilata se intrebuinteaza in laboratoare de chimie la prepararea solutiilor apoase si in farmacie. 
- apa bidistilata: este complet lipsita de impuritati. Se obtine prin distilarea apei distilate in vase de sticla in care se adauga KOH, acest reactiv distruge microorganismele si urmele de substante organice aflate in apa. Este intrebuintata la analize chimice speciale, in cercetari stiintifice si in industria medicamentelor. 
- apa de barita: denumire folosita pentru o solutie saturata de hidroxid de bariu. Se intrebuinteaza ca reactiv in laborator la identificarea dioxidului de carbon si hidroxid de bariu.
- apa de brom: denumire folosita pentru o solutie obtinuta din dizolvarea bromului in apa. Se intrebuinteaza ca oxidant in laborator. 
- apa de clor: denumire obtinuta prin dizolvarea clorului in apa. Apa de clor contine si clor elementar, dizolvat chimic. Din aceasta cauza apa de clor proaspat preparata are culoarea galbena. In timp sau, mai repede, sub actiunea luminii solare, acidul hipocloros se descompune, cu punere in libertate de oxigen. Echilibrul este astfel deplasat spre dreapta si intreaga cantitate de clor poate intra in reactie (din aceasta cauza apa de clor trebuie pastrata la intuneric). Apa de clor este un oxidant puternic. Ataca toate metalele la rece. 
- apa de cristalizare: este apa care intra in compozitia cristalohidratilor. Poate fi legata in mod diferit si poate indeplini functii diverse. 
- apa de hidrogen sulfurat: denumire folosita pentru o substanta apoasa saturata de hidrogen sulfurat. 
- apa de plumb: denumire folosita pentru solutia de acetat de plumb. Este intrebuintata in medicina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Apelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!