Pozitia Judetului Arges in Cadrul Regiunii de Sud

Cuprins proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE 4
2. CAPITOLUL I 6
"DESCRIEREA JUDETULUI ARGES.CARACTERISTICI GENERALE"
1.1 Pozitia geografica si suprafata judetului Arges 6
1.2 Structura administraativa a judetului Arges 7 
1.3 Programe de care a beneficiat judetul 8
1.3.1 Calitatea apei: 8
1.3.2 Calitatea aerului: 8
1.3.3 Calitatea solului: 9
1.3.4 Managementul deseurilor 9
1.4 Probleme de restructurare industriala 10
3. CAPITOLUL II 11
"ANALIZA ECONOMICO-SOCIALA A JUDETULUI ARGES"
2.1 AGRICULTURA 11
2.2 INDUSTRIA 12
2.3 SECTORUL SERVICIILOR 14
2.3.1 Turism 14
2.3.2 Telecomunicatii 15
2.3.3 Radio si televiziune 15
2.3.4 Activitatea postala 16
2.3.5 Sistemul bancar 16
2.3.6 Comert 16
2.4 RESURSELE UMANE 16
2.4.1 Populatia scolara 17
2.5 PIATA FORTEI DE MUNCA 17
2.5.1 Somajul 18
4. CAPITOLUL III 19
"ANALIZA SWOT A JUDETULUI ARGES"
5. CAPITOLUL IV 22
"CONCLUZII SI PROPUNERI"
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Bun venit in Argesul milenar, acolo unde s-a zamislit cea mai frumoasa legenda a constructiei fara de moarte - cea a Mesterului Manole, unde s-a format poporul roman si unde s-a intemeiat statul feudal Tara Romaneasca, unde si-au avut resedinta cei mai vestiti domnitori valahi si de unde au pornit oameni de seama ai istoriei si culturii neamului romanesc 
Traditionala ospitalitate romaneasca, alaturi de frumusetea plaiurilor argesene si de atractivitatea potentialului economic, constituie argumente de necontestat in favoarea inscrierii judetului ARGES pe harta prioritatilor, inclusiv de natura investitionala, a viitoriilor nostri parteneri interni si externi.
CAPITOLUL 1
1.1 Incadrarea judetului Arges in regiunea corespunzatoare
Judetul Arges face parte din Regiunea Sud Muntenia alaturi de judetele Prahova, Calarasi, Dimbovita, Giurgiu, Ialomita si Teleorman. Regiunea Sud este situata in partea de sud a Romaniei, avand o suprafata de 34.453 km2 (14.45 % din suprafata Romaniei), corespunzatoare judetelor Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman. In partea de sud, regiunea se invecineaza cu Bulgaria. Relieful regiunii este caracterizat de predominanta formelor de relief de joasa altitudine: campii si lunci - 70,7%, dealuri - 19,8% si doar 9,5 % munti.
Populatia totala a celor sapte judete componente era, in 2005, de 3.342.042 locuitori, reprezentand 15,4% din populatia Romaniei. Densitatea populatiei este de 96,6 loc/km2, valoare superioara mediei pe tara (90,7 loc/km2). Gradul de urbanizare este de 41,7%, sub media pe tara, explicabil prin faptul ca, exceptand judetul Prahova, majoritatea populatiei traieste in mediul rural.
Regiunea Sud are o retea de localitati alcatuita din 48 de orase (din care 16 municipii), 517 comune si 2018 de sate. Cele mai multe orase (32) au sub 20.000 de locuitori, multe dintre acestea cu o infrastructura deficitara, apropiata de cea a zonelor rurale. Numai 2 orase au peste 100.000 de locuitori (Ploiesti si Pitesti
1.2 Pozitia geografica si suprafata judetului Arges
Judetul Arges este situat in bazinul Argesului Superior cu vecini la nord, creasta muntilor Carpati, talonat de judetele Sibiu si Brasov, iar la sud, imparte campia Gavanul Burdea cu judetele Teleorman, Olt, urmand cumpana de ape pe latura de vest a judetului Valcea, dintre bazinele Oltului, Argesului si Vedea. Dinspre rasarit, vecini de pe culmile masivului Leaota, pana la sud cu judetul Dambovita, cotat ca Mica Romanie, Argesul, nume luat de la raul ce-l strabate, are o forma alungita pe linia nord-sud, acoperind 2,9% din suprafata tarii, fiind al 11-lea in ordinea marimii dintre judete. De la nord la sud, regasim toate cele trei forme de relief: munti, dealuri, campii, cu mentiunea ca zona, de peste 50% este ocupata de dealuri, muntii impartind cu campia restul teritoriului. Teritoriul judetului cuprinde doua bazine hidrografice: Bazinul Arges, in zona muntoasa si cea deluroasa si Bazinul Vedea, in zona deluroasa si cea de campie. 
Judetul Arges dispune de o economie bine dezvoltata si diversificata, rezultat al eforturilor depuse de autoritatile locale pentru modernizare si performanta, inclusiv pentru asigurarea unui climat de afaceri atractiv. A fost astfel atras un flux substantial de investitii, atat din sectorul privat intern, cat si din cel extern, care a vizat deopotriva industria, agricultura si serviciile. La nivel national, judetul Arges ocupa locul patru, din punctul de vedere al cresterii economice.
Pozitia geografica si relieful inconjurator care il protejeaza de influenta vanturilor din vest si est, asigura judetului o clima temperat-continentala cu ierni blande. In ceea ce priveste temperaturile extreme inregistrate la Statia de Observare Pitesti amintim: -19,4oC (26 ianuarie 2000) si 39,8 oC (4 iulie 2000). Pe langa mari variatii de temperatura, exista si mari diferente in ceea ce priveste cantitatea de precipitatii de la 684,1 litri/mp in anul 1996, la 441,4 litri/mp in anul 2000 inregistrata la Statia de Observare Pitesti.
ea mai mare parte a teritoriului judetului se gaseste in bazinul superior al raului Arges, de la care a luat numele si pe care il pastreaza de la inceputuri si pana acum. In zona de munte si de deal se intalnesc o multitudine de lacuri glaciare cat si lacuri artificiale. 
Flora, fauna si solul sunt caracteristice unui climat temperat si formelor de relief intalnite aici. Pentru a proteja cateva din speciile rare de fauna si flora, cat si cateva elemente valoroase de peisaj, acestea au fost declarate monumente ale naturii si sunt protejate in rezervatii naturale. Printre ele, cea mai importanta este rezervatia de flora si fauna Piatra Craiului. Elementele naturale, locurile istorice si liniile moderne de comunicatie, fac din judetul Arges o zona turistica de nivel national.
Structura administrativa a judetului Arges
Judetul Arges are o suprafata de 6801 kmp si o populatie de aproape 676000 de locuitori, care isi gasesc locul de trai in trei municipii, patru orase si 95 de comune. Suprafata judetului Arges reprezinta 2,9 % din suprafata totala a tarii, iar locuitorii sunt distribuiti in trei municipii (Pitesti, Campulung-Muscel si Curtea de Arges), patru orase (Mioveni, Topoloveni, Costesti si Stefanesti) si 95 de comune. Consiliul Judetean Arges coordoneaza activitatea celor 102 unitati administrativ-teritoriale (3 consilii municipale, 4 consilii orasenesti, 95 consilii comunale). 
Resedinta de judet este municipiul Pitesti, (cunoscut si sub numele de "Orasul lalelelor"). Aceasta localitate este reprezentativa in ceea ce priveste impletirea valorilor traditionale cu aspiratiile europene ale comunitatii romanesti.
1.4 Programe de care a beneficiat judetul.
Pentru a se putea dezvolta, autoritatile judetul Arges au elaborat anumite proiecte, prin care solicita finantare. Unele dintre aceste proiecte au fost finantate prin anumite proiecte de pre-aderare sau post-aderare. 
Protectia mediului constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si a tuturor persoanelor fizice si juridice. Agentia de Protectie a Mediului Arges are atributii privind protectia si conservarea naturii, a diversitatii biologice, dezvoltarea si administrarea retelei de arii protejate, apararea impotriva calamitatilor naturale si accidentelor, aplicarea ferma a legislatiei de mediu, dezvoltarea managementului durabil al resurselor de apa, gesiunea deseurilor urbane si industriale. 
1.3.1 Calitatea apei:
In domeniul calitatii apei, Consiliul Judetean a sprijinit financiar, prin asigurarea cofinantarii, proiectele de realizare a statiilor noi de epurare finantate prin programul SAPARD) si de asemenea proiectul finantat prin Programul PHARE 2000 - CES - construirea unor statii de epurare a apelor uzate folosind procedee tehnologice moderne de epurare biologica, colectarea apelor uzate realizandu-se printr-un sistem separativ de canalizare - si Valenii de Munte pentru modernizarea statiei de epurare (treapta mecanica si biologica) existenta, prin reabilitarea constructiilor si instalatiilor aferente, instalarea unui sistem de aerare pneumatica la bazinul de aerare, amenajarea unui laborator de analize fizico-chimice si bacteriologice.
Consumul pentru populatie are valori considerabile, comparabile cu cele pentru industrie, cunoscuta fiind densitatea mare a populatiei, numarul mare de localitati din judet si turismul bine reprezentat. Dintre consumatorii industriali, cea mai reprezentativa este petrochimia. Faptul ca ponderea in judet o reprezinta industria petrochimica, conduce la numeroase problem legate de gospodarirea apelor, in general, si de poluarea acestora in particular. Activitatea obiectivelor din petrochimie a dus, inca de la punerea lor in functiune la deteriorarea calitatii apei din panza freatica din zonele adiacente, aceasta devenind improprie utilizarii ca resursa de apa. Totodata, evacuarea apelor uzate de la unitatile petrochimice afecteaza calitatea receptorilor acestora.
Dezvoltarea turistica in zonele muntoase din nord, mai ales pe Valea Argesului se afla in directa relatie cu resursele de apa, atat in ceea ce priveste asigurarea cerintei, cat si a calitatii cursurilor de apa din zona.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Judetului Arges in Cadrul Regiunii de Sud.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!