Semănatul și sămânța la grâu

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 7582
Mărime: 57.71KB (arhivat)
Publicat de: Dorin Zaharia
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. ARGUMENT PAG.1
  2. CAP.I
  3. IMPORTANTA, BIOLOGIE, ECOLOGIE
  4. I.1. IMPORTANTA
  5. PAG.2
  6. I.2. RASPANDIRE PAG.3
  7. I.3. SISTEMATICA.ORIGINE. SOIURI PAG.4
  8. I.4. PARTICULARITATI BIOLOGICE PAG.5
  9. I.5. CERINTE FATA DE CLIMA SI SOL PAG.8
  10. I.6. ZONE ECOLOGICE PAG.9
  11. CAP.II.
  12. TEHNOLOGIA DE CULTIVARE LA GRAU
  13. PAG.11
  14. II.1. ROTATIA PAG.11
  15. II.2. MONOCULTURA PAG.12
  16. II.3. FERTILIZAREA PAG.12
  17. II.4. LUCRARILE SOLULUI PAG.14
  18. CAP.III.
  19. SAMANTA SI SEMANATUL
  20. PAG.16
  21. III.1. LUCRARILE DE INGRIJIRE PAG.18
  22. III.2. RECOLTAREA PAG.23
  23. CAP. IV. CONCLUZII

Extras din proiect

Samanta si semanatul la grau

Graul este principala cereala pentru boabe, cultivata in tara noastra si de pe glob.

Este cultura cu un potential foarte mare de productie atunci cand se respecta toate verigile din tehnologia de cultivare.

Va rezulta o cultura cu o buna densitate bine infratita, atunci cand la semanatse foloseste samanta certificate, cu indici de calitate superiori.

Avand in vedere bolile si daunatoriicare ataca la cultura grauluieste obligatoriu sa se foloseasca samanta tratata cu insecto-fungicide.

Pentru ca plantele sa reziste bine peste iarna, plantele de grau trebuie sa intre bine calite in iarna. Lucrul acesta se poate realize daca se respecta epoca de semanat pentru fiecare zona de cultura.

Stabilirea densitatii de semant se face in functie de capacitatea de infratire a solului ales pentru semanat.

Adancimea de semant este un parametru care trebuie respectat si se stabileste in functie de tipul de sol, umiditatea solului, gradul de pregatire al terenului pentru semant.

Respectarea adancimii de semant conduce la o buna germinare si rasarire a plantelor la o buna rezistenta la ger, la nivelul nivelului de infratire.

Deasemeni, ricul ca plantele sa fie “descaltate”, este mai mic.

Cantiatea de samnta la hectar se stabileste dupa indici de calitate, inscrisi in buletinul de analiza a semintelor.

Reusita lucrarii de semant depinde si de nivelul in care se pregateste, se regleaza si se face proba semantorii.

Verificarea evolutiei lucrarii de semanat se face in teren.

In concluzie semantul este lucrarea de care depinde starea culturii, mai tarziu, lucrarea care implica cunostinte de specialitate, seriozitate si responsabilitate a tuturor factorilor implicati in aceasta lucrare.

CAPITOLUL I

Importanta, biologie, ecologie

I.1. Importanta

Grâul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivata în peste 45 de tari, hranind 35 - 40 % din populatia globului.

Utilizarea principala este la fabricarea pâinii si a variatelor produse care se fabrica din faina.

În numeroase tari grâul se utilizeaza si în hrana animalelor, prezentând fata de porumb urmatoarele avantaje:

- este mai bogat în substante proteice cu valoare nutritiva superioara celei din porumb datorita echilibrului dintre aminoacizi si absentei zeinei;

- continut mai ridicat în vitamine;

- productiile de grâul sunt comparabile cu cele din porumb;

- costul grâului este mai scazut comparativ cu al porumbului, fiind o cultura complet mecanizabila;

- în conditii de irigare, dupa grâu se poate obtine a doua cultura;

- datorita rezistentei la factorii de mediu mai putin favorabili, arealul de cultura al grâului este mai mare decât al porumbului;

- recoltându-se devreme este o buna premergatoare pentru celelalte culturi, permitând efectuarea la timp a lucrarilor solului si aplicarii îngrasamintelor organice si a amendamentelor acolo unde sunt necesare, acumularii apei si a nitratilor;

- sistemul radicular fasciculat asigura o buna protectie contra eroziunii solului.

Tarâtele de grâu sunt un furaj deosebit de valoros pentru tineret si vacile cu lapte, datorita bogatiei lor în proteina bruta (14 - 15 %) si hidrati de carbon (40 - 45 %).

Paiele de grâu se utilizeaza în furajarea animalelor, la fabricarea celulozei si ca asternut pentru animale, obtinându-se gunoiul de grajd.

Miristea ramasa dupa recoltat îmbogateste solul în materie organica.

I.2. Raspândire

Cultura grâului este extinsa pâna la 45° latitudine nordica (R. PETERSON, 1965). În zona ecuatorului atinge altitudinea de 3000 - 3500 m (GH. BÎLTEANU, 1989).

În tabelul de mai jos sunt prezentate tarile cu cele mai mari suprafete cultivate si productiile medii realizate.

Preview document

Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 1
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 2
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 3
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 4
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 5
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 6
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 7
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 8
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 9
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 10
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 11
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 12
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 13
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 14
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 15
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 16
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 17
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 18
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 19
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 20
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 21
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 22
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 23
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 24
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 25
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 26
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 27
Semănatul și sămânța la grâu - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Semanatul si Samanta la Grau
    • Argument.doc
    • CONCLUZII.doc
    • CUPRINS.doc
    • graul.doc

Alții au mai descărcat și

Cultura Grâului

Capitolul I INTRODUCERE 1.1 Importanţa grâului Grâul este una dintre cele mai importante cereale şi planta care ocupă pe glob cele mai mari...

Grâu

UTILIZARILE GRÂULUI Grâul este cea mai importanta planta cultivata , cu mare pondere alimentara . Suprafete intinse pe care se seamana , precum...

Bolile Orzului și Combaterea Lor

CAPITOLUL I Noţiuni introductive 1.1 Importanţa culturii orzului Orzul se numără printre cele mai vechi plante luate în cultură. Sunt dovezi că...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Fitotehnie - Cereale

CAPITOLUL 3 CEREALE 3.1. GENERALITATI 3.1.1. Importanta Cerealele reprezinta grupa fitotehnica de plante cu cel mai mare areal de raspândire în...

Te-ar putea interesa și

Prevenirea și Combaterea Bolilor Produse de Ciuperci la Plantele de Cultură

INTRODUCERE Plantele agricole sunt afectate în dezvoltarea lor de la sămânţă până la recoltare, precum şi în perioada de păstrare, de numeroşi...

Studiu privind agregatele de semănat cereale păioase și comportarea lor în exploatare

CAPITOLUL I TEHNOLOGII MODERNE DE MECANIZARE A LUCRĂRII DE SEMĂNAT 1.1. Consideratii generale Problema tehnologilor noi, de înființat culturi...

Stabilirea elementelor de prognoză și avertizare la principalii dăunători din culturile de cereale păioase în condițiile CPP Dorohoi

CAPITOLUL I CADRUL NATURAL Istoricul Centrului de Protectie a Plantelor Dorohoi În anul 1962 s-a înfiinţat Consiliul Agricol Raional, în cadrul...

Cultura Grâului

Capitolul I INTRODUCERE 1.1 Importanţa grâului Grâul este una dintre cele mai importante cereale şi planta care ocupă pe glob cele mai mari...

Combaterea integrată a buruienilor din principalele culturi la SC Prodagro SA Zorleni

CAPITOLUL I IMPORTANŢA ŞI NECESITATEA PROBLEMEI LUATE IN STUDIU 1.1 Pagube provocate de buruieni producţiei vegetale Buruienile sunt plante...

Îmbunătățirea managementului

Introducere Importanța managementului agricol pe Platforma Burnasului După momentul Revoluţiei din decembrie 1989, a început perioada de...

Tehnici ecologice de cultivare a grâului

1. INTRODUCERE AGRICULTURA ECOLOGICA SI UNIUNEA EUROPEANA ,,Agricultura ecologica”, termen protejat si atribuit de U.E. Romaniei pentru definirea...

Produsul Ecologic

În anul 1961, un european consuma pe zi 2300 de kilocalorii. În anul 1998 s-a ajuns la 2800 de kilocalorii pe zi, iar în anul 2006 specialiştii...

Ai nevoie de altceva?