Sfecla roșie

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4744
Mărime: 584.30KB (arhivat)
Publicat de: Ioana M.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL 1 3
  3. RĂSPÂNDIREA SPECIEI LA NIVEL NAȚIONAL ȘI GLOBAL 3
  4. CAPITOLUL 2 4
  5. VARIETĂȚI ȘI SOIURI 4
  6. CAPITOLUL 3 9
  7. IMPORTANȚA ECONOMICĂ A SPECIEI 9
  8. 3.1. Importanța agrofitotehnică și economică 9
  9. 3.2. Importanța alimentară și compoziția chimică 9
  10. 3.3 Utilizarea în stare proaspăta și modul de prelucrare 10
  11. CAPITOLUL 4 11
  12. CERINȚE MINIME DE CALITATE ȘI CLASIFICARE PE CATEGORII DE CALITATE 11
  13. CAPITOLUL 5 14
  14. CONDIȚII DE PĂSTRARE 14
  15. 5.1. Păstrarea sfeclei roșii 15
  16. 5.1.1 Păstrarea sfeclei roșii în depozite frigorifice 15
  17. 5.1.2 Păstrarea sfeclei roșii în silozuri cu sistem de ventilație 15
  18. 5.1.3 Păstrarea sfeclei roșii în șanțuri 15
  19. CAPITOLUL 6 17
  20. BOLI DE DEPOZIT ȘI DEREGLĂRI FIZIOLOGICE 17
  21. CAPITOLUL 7 21
  22. DĂUNĂTORI 21

Extras din proiect

INTRODUCERE

Încadrarea speciei: Beta vulgaris L. Var. Canditiva Alef. Sin.ssp. esculenta L. Forma rubra, Familia. Chenopodiaceae.

Diverși autori fac încadrări diferite. Încadrarea botanică a varietăților speciei Beta vulgaris (după Răvăruț M. 1973) este următoarea:

Beta vulgaris var. Altissima (sacharifera) - sfecla de zahăr;

Beta vulgaris var. rapacea f. rubra - sfecla roșie utilizată în alimentația omului și f. lutea - sfecla furajeră;

Beta vulgaris var. Cicla - sfecla pentru frunze.

Am menționat această încadrare botanică după care scopul cultivării și tehnologiile au în vedere obținerea unui produs recoltat, diferit mult la varietățile botanice prezentate anterior.

Alte denumiri în limba română: burgundă, sfleche, țeglă, sfecla de borș, pangale.

Sfecla roșie este o plantă cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă folosită pe post de legumă în alimentația omenească și ca plantă furajeră. Din sfecla roșie se prepară diferite bucate, precum și diverse medicamente din medicina netradițională. Ea conține vitamina B2 și substanțe care măresc hemoglobina în sînge.

CAPITOLUL 1

RĂSPÂNDIREA SPECIEI LA NIVEL NAȚIONAL ȘI GLOBAL

În mitologie, zeului Apollo i se atribuia afirmația potrivit căreia, dacă guliile merită greutatea lor în plumb iar sfeclele greutatea lor în argint, ridichile ar merita desigur greutatea lor în aur, fapt care atestă importanța pe care o dădeau anticii tuturor acestor legume.

Sfecla roșie este originară din zona Mării Mediterane, dar și a mărilor Neagră și Caspică.

S-a semnalat prezența sfeclei pentru frunze cu 2000 de ani î.e.n. la asiro-babilonieni, iar cea pentru rădăcină cu 600-700 ani î.e.n. Este cert că toate varietățile cultivate își au originea în Beta maritima (Răvăruț M., 1973). Acest autor subliniază că formele de sfeclă roșie, de sfeclă albă pentru masă și mangold sunt mai vechi în cultură ca sfecla de zahăr sau cea furajeră.

Ca plantă legumicolă, s-a cultivat începând cu secolele XIV - XV, în Italia și Franța, de unde s-a răspândit în vestul și sudul Europei.

În România, sfecla roșie este cunoscută de la începutul secolului al XIX-lea.

Pe plan mondial, sfecla roșie, deși nu ocupă suprafețe mari, este cunoscută în toate zonele în care sunt întrunite condițiile favorabile. La noi în țară este răspândită în toate zonele legumicole și chiar în unele puțin favorabile pentru cultura legumelor, cum ar fi zonele premontane sau montane.

Bibliografie

1. IRIMIA, Liviu Mihai, 2013 - Controlul și expertiza legumelor și fructelor și a produselor derivate, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iași.

2. POPESCU, V. și ULEANU, F. , 2013 - Cultura rădăcinoaselor, Editura M.A.S.T. , București.

3. APAHIDEAN, Silviu Al., APAHIDEAN, Maria , 2017 - Cultura legumelor, Editura Ceres, București.

4. http://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/daunatorii-sfeclei/

5. https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-plante-tehnice-sfecla-de-zahar/

6. https://www.hugedomains.com/domain_profile.cfm?d=gradinamea&e=com

Preview document

Sfecla roșie - Pagina 1
Sfecla roșie - Pagina 2
Sfecla roșie - Pagina 3
Sfecla roșie - Pagina 4
Sfecla roșie - Pagina 5
Sfecla roșie - Pagina 6
Sfecla roșie - Pagina 7
Sfecla roșie - Pagina 8
Sfecla roșie - Pagina 9
Sfecla roșie - Pagina 10
Sfecla roșie - Pagina 11
Sfecla roșie - Pagina 12
Sfecla roșie - Pagina 13
Sfecla roșie - Pagina 14
Sfecla roșie - Pagina 15
Sfecla roșie - Pagina 16
Sfecla roșie - Pagina 17
Sfecla roșie - Pagina 18
Sfecla roșie - Pagina 19
Sfecla roșie - Pagina 20
Sfecla roșie - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Sfecla rosie.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Pensiunea agroturistică, zona Transfăgărășan, Comuna Cârțișoara

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A ZONEI “TRANSFAGARASAN” “Turismul modeleaza lumea si privirile oamenilor sub diferite forme : de la „consum...

Studii privind sortimentul de legume preparate prin acidifiere existente în oferta comercială a Municipiului Iași

Alimentele, în cazul nostru legumele, pot constitui o sursă valoroasă de principii nutritive, care ne asigură necesarul energetic şi contribuie la...

Tehnologia preparării bucatelor reci din pește

1. Introducere Bucatele reci sunt preparate culinare prezentate in forme variate, cu aspect atragator si volum mic. Se servesc la inceputul mesei...

Business plan - înființarea restaurantului dietetic în cinstea vieții

Conceptul afacerii Restaurantul este o unitate de alimentatie public ce imbina activitatile de producere a produselor cu cea de servire,oferind...

Sucul de Sfeclă Roșie

Cap.1 PREZENTARE SFECLĂ ROŞIE (Beta vulgaris L. var. canditiva Alef.), fam. Chenopodiaceae. Plantă erbacee, bisanuală, alogamă, legumicolă, cu...

Pensiune agroturistică zona Maramureș

CAPITOLUL 1 ZONA GEOGRAFICA MARAMURES Judetul Maramures este situat în partea de nord - vest a tării, între paralelele 47020’00” si 48000’15”...

Coloranți naturali de uz alimentar

INTRODUCERE Colorantul este o substanță naturală sau obținută prin sinteză chimică, care într-o cantitate foarte mică este capabilă să imprime...

Plan de Marketing - Restaurant Mara

I.Prezentarea firmei 1.1 Scopul In Romania exista foarte multi oameni supraponderali, oameni care au tendinta de a se ingrasa si care se...

Ai nevoie de altceva?