Solul în viticultură ecologică (particularități și intretinere)

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
1.Caracteristicile generale ale solurilor 4
1.2. Structura 5
1.3. Textura solului 5
1.4. Disperia 6
1.5. Infiltrare si permeabilitate 7
1.6. Materia organica 7
1.7. PH-ul 8
1.7.1. ACIDITATE 8
2.Principiile in viticultura biologica 9
3.Clasificarea lucrarilor solului 10
4. Lucrarile anuale ale solului in ordine cronologica 11
5. Fertilizarea cu ingrasaminte de la ferme 14
5.1.Balegar 14
5.2.Gunoi de graj 14
5.3. Zeama de balegar 15
5.4. Paiele 15
5.5. Compostul 15
6. MULCIREA SOLULUI 16
6.1. Mulciul din paie 17
6.2. Mulciul din ierburi 18
6.3. Mulciul din scoarta de copac 18
7. COMBATEREA BURUIENILOR 18
7.1. Metode de prevenire 20


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
,,Viticultura biologica", sublinieaza fundamentele stiintifice si practice ale acesteia, care pot creea confuzii atat in randul viticultorilor, cat si al marelui public. Odata cu acumularea unui volum mare de date din domeniul ecologiei viticole, in viticultura ultimelor decenii s-a extins conceptul de ,,ecosistem viticol", definit ca ,,acea unitate functionala a biosferei creati si controlati de catre om, in vederea obtinerii unor productii ridicate de struguri, de calitate superioara si in conditii economice si sociale tot mai avantajoase" (M. Oslobeanu,1987).
Solul reprezinta principalul mijloc de productie in agricultura, care este nereproductiv si inextesibil, de aceea el trebuie gospodarit cu mare grija, asigurarea maximei sale rodnicii constituind preocuparea de baza a fiecarei tari, a tuturor specialistilor din domeniu.
Aceasta impune ca cei care isi desfasoara activitatea in domeniul agricol sa cunoasca temeinic solul, care, daca este folosit rational, permite realiyarea unei recolte mari, sigure si stabile, in orice conditii de clima.
Ridicarea starii de fertilitate a solurilor a fost impusa de cerintele de sporire a productiei agricole. Modernizarea agriculturii a dus insa la o multitudine de efecte negative grave asupra mediului inconjurator.
Conservarea si mentinerea fertilitatii naturale a solurilor a fost si este sustinuta si promovata de catre cercetatori si specialisti, avand in vedere actualele cerinte privind dezvoltarea unei agriculturi durabile.
Solul este partea superioara, afanata, a litosferei, care se afla intr-o continua evolutie sub influenta factorilor pedogenetici, reprezentand stratul superficial al Pamantului in care se dezvolta viata vegetala. Stratul fertil al solului contine nutrienti si este alcatuit din humus si din loess. 
1.Caracteristicile generale ale solurilor
Solul este format din componente solide, lichide si gazoase:
-  partea solida este formata din particule minerale si materie organica
-  partea lichida este apa si nutrienti
-  partea de gaz este aer.
Componentele solide sunt minerale derivate initial din aparitia rocilor si a materialelor organice derivate din plante si microorganisme. 
Componenta lichida a solului este formata din apa, cu diferite cantitati de nutrienti si alte substante solubile dizolvate in acesta.Apa si nutrientii sunt folositi de plante pentru a creste. Apa poate fi pierduta prin evaporare in atmosfera sau prin drenaj profund prin sol.Apa care este extrasa din sol de catre plante si eliberata in atmosfera se numeste transpiratie.
Componenta gazoasa a solului se refera la aer. Solul este in general poros, care contine multe spatii aeriene. Oxigenul in aer este necesar in sol pentru cresterea majoritatii plantelor. Cand solul se satura de apa, fara aer lasat in pori, se spune ca solul este acoperit cu apa.


Fisiere în arhivă (1):

  • Solul in viticultura ecologica (particularitati si intretinere).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  AURORA RANCA, ION TONCEA, CULTURA VITEI-DE-VIE SI VINIFICATIA IN SISTEM ECOLOGIC,Editura TOTAL,Anul aparitiei: 2011.
-  Boris Boincean, GHID PRACTIC PENTRU AGRICULTURA ECOLOGICA (culturi de camp), Eco-TIRAS Chisinau 2016.
-  Gheorghe Emil Bandici,Ioana Borza, Ileana Ardelean, Ecoagricultura, Editura Universitatea din Oradea,2007
-  Liviu Dejeu, Gheorghe Bernaz,Fertilizarea viilor si intretinerea solului in conceptie ecologica ,Editura: Ceres,Anul aparitiei: 1999.
-  Roman Rozsypal, Project ,,Support of Organic Agriculture in Moldova" was funded by Czech Development Agency within the framework of the ,,Development Cooperation Program of the Czech Republic"Decembrie 2016
-  https://www.businessagricol.ro/?p=9632


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!