Studiul privind Posibilitatile Tehnologice de Conservare a Aromelor in Vinurile Aromate de Tamaioasa Romaneasca de Dragasani

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere Pag. 5
CAPITOLUL I
Vocatie si traditie viti-vinicola in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic Pag. 9
1.1 Argumentatie Pag. 9
1.2. Importanta cultului Dionysiac Pag. 10
1.3. Dovezi ale arheologiei si istoriei privind existenta unei viticulturi dezvoltate in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic Pag. 13
1.4. Practica viti-vinicola romaneasca la inceputul mileniului III Pag. 14
CAPITOLUL II
Stadiul actual al cunostintelor privind constituentii aromatici Pag. 17
2.1. Consideratii generale asupra constituentilor aromatici Pag. 17
2.2. Definirea si clasificarea substantelor aromate Pag. 20
2.3. Semnificatia biologica a monoterpenelor Pag. 29
2.4. Localizarea compusilor aromatici si evolutia lor in cursul maturarii strugurilor Pag. 31
2.5. Constituentii terpenici si calitatea lor olfactiva Pag. 34
CAPITOLUL III
Studiul materiei prime - strugurii aromati si procedeele de vinificare Pag. 37
3.1. Tamaioasa romaneasca Pag. 37
3.2. Particularitatile tehnologiei de producere a vinurilor aromate Pag. 42
CAPITOLUL IV
Obiective. Material si metoda de lucru Pag. 49
4.1 Obiectivele studiului Pag. 49
4.2. Metoda de lucru Pag. 50
4.2.1. Determinarea zaharului rezidual din vin Pag. 50
4.2.2. Determinarea alcoolului Pag. 51
4.2.3. Determinarea glicerolului Pag. 51
4.2.4. Determinarea aciditatii volatile Pag. 52
4.2.5. Determinarea acidului tartric Pag. 52
4.2.6. Determinarea extractului sec al vinului Pag. 53
4.2.7. Determinarea cenusii Pag. 53
4.2.8. Determinarea polifenolilor flavonoizi si neflavonoizi Pag. 54
4.2.9. Determinarea taninului Pag. 54
CAPITOLUL V
Rezultatele obtinute si interpretarea lor Pag. 56
5.1. Influenta gradului alcoolic si a diferitelor metode de sistare a fermentatiei alcoolice asupra conservarii aromelor in vinuri Pag. 56
5.2. Influenta diferitelor proportii de zahar rezidual asupra conservarii aromelor in vinuri Pag. 60
CONCLUZII Pag. 64
BIBLIOGRAFIE Pag. 66


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
VOCATIE SI TRADITIE VITI-VINICOLA IN SPATIUL CARPATO-DANUBIANO-PONTIC
1.1.Argumentatie
Cultivarea vitei de vie, o planta foarte raspandita pe glob si cu mari valente ecologice, este posibila pe toate continentele, in ambele emisfere, asigurand obtinerea unor produse de calitate intre izotermele 90 si 250 (Oprean M., Olteanu I., 1983), fiind o cultura profitabila in climat temperat, subtropical si tropical.
In linii mari, cultura vitei de vie este incadrata in interiorul a doua fasii ce inconjoara globul. Prima se afla la nord de Ecuator, intre 350 si 510 latitudine iar a doua (mai ingusta), in emisfera sudica, intre 250 si 380 latitudine. In regiunile tropicale vitele sunt intotdeauna verzi, putandu-se obtine mai multe recolte pe an dar strugurii nu se preteaza la vinificatie. Limita altitudinii in viticultura creste pe masura apropierii de Ecuator si scade catre Poli.
Puterea traditiei, a fiecarei zone in parte, si conditiile ecologice au condus la specializarea directiilor de productie in tarile din Europa, America si Africa in sensul cultivarii soiurilor cu precadere pentru vin iar in cele din Asia cultivarea soiurilor pentru masa si stafide.
Dar, luand in considerare intreaga suprafata de uscat a globului pamantesc, putine spatii sunt atat de binecuvantate ca cel sprijinit puternic pe muntii Carpati, batranul Danubiu si Pontul Euxin. A fost dat ca acest loc sa fie stapanit, chiar cu multe secole i.e.n. de catre un popor - descendent direct al ramurii tracice, cu cel mai inalt grad de civilizatii - cunoscut in istorie sub numele de geto-dac.
La geto-daci, asemanator civilizatiilor antice vechi: Grecia antica, Egiptul antic, Persia, Asiro-Caldeea, viticultura si prepararea vinului au constituit elemente esentiale de statornicie si continuitate. Argumente indubitabile in sprijinul acestor afirmatii se gasesc cu prisosinta in lucrari de o valoare literara, istorica si stiintifica de exceptie (Teodorescu I.C., 1936, Teodorescu C. St., 1966, Presca I., 1990, Cotea D. V., 1985).
1.2.Importanta cultului Dionysiac
Fiul marelui Zeus si al Semelie, Dionysos se inscrie printre cele mai de seama zeitati ale Olimpului, cunoscut in mitologie mai ales, ca zeu al vinului, strugurele reprezentand fructul sau preferat (Bulei I., 1990).
Interesant este de consemnat ca numele unor insotitori din alaiul sau au fost atribuite sub o alta forma familiei botanice din care face parte vita de vie si domeniul prepararii vinului. Astfel, familia Ampelidae - la care se incadreaza vita de vie - isi are drept ,,nas" pe Ampelus, iar Oenologia - stiinta vinului - datoreaza numele lui Oenos. Cei doi sunt mentionati in mitologie ca prieteni si insotitori ai lui Dionysos.
Anual in Grecia antica se serba, cu mare pompa, cu cantece si veselie, botezul sau Epifania lui Dionysos. Potrivit versurilor lui Sophocles, la aceste fastuoase serbari - ,,ei, ce-l venerau pe zeu puteau sa retraiasca intamplarea magica: inflorirea si coacerea strugurilor in aceeasi zi" (Bulei I., 1990). Este o legenda splendida, care semnifica atat puterea zeului cat si insusirile deosebite ale acestei plante - vita de vie - care in schimbul unei ingrijiri atente, devine generoasa si ofera omului acele produse care ii imbunatatesc traiul si ii inveselesc viata.
Dar pe seama zeului Dionysos, vechii greci au pus si alte minuni in care se reflecta de fapt forta vinului in lupta omului cinstit cu raul su dusmania.
Mitul zeului Dionysos a fost tesut cu migala datorita unor miraculoase insusiri ale mustului si vinului care, in acele vremuri, nu puteau fi explicate in nici un fel. Astfel, ,,fierberea" mustului fara foc (adica fermentarea), starea placuta simtita de om dupa gustarea vinului, euforia ce i-a urmat primei impresii si starea de beatitudine ce a survenit dupa un consum prelungit au fost atribuite fortelor supranaturale sau au fost puse pe seama zeilor. In acest mod s-a nascut zeul Dionysos si cultul Dionysiac.


Fisiere in arhiva (11):

  • Bibliografie.doc
  • Cap.1.doc
  • Cap.2.doc
  • Cap.3.doc
  • Cap.4.doc
  • Cap.5.doc
  • Concluzii.doc
  • Coperta.doc
  • Cuprins.doc
  • Introducere.doc
  • Prezentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!